Největší žrouti elektřiny v domácnosti a jak jejich spotřebu snížit

obchod s bílou technikou

[obsahova-navigace]

Pokud vám účty za energii přerůstají přes hlavu, může být na vině nejen předražený dodavatel, ale také vaše domácí spotřebiče, které z elektrické sítě nenápadně vysávají více energie, než se sluší a patří. Víte, co jsou největší žrouti elektřiny v domácnosti? Posviťte si s námi na spotřebu pračky, sušičky, myčky na nádobí, televize a dalších spotřebičů.

energetický štítek 2022

Největší žrouti elektřiny v domácnosti a nový energetický štítek 

Obecně platí, že největšími žrouty bývají starší spotřebiče, které nejsou vybaveny nejrůznějšími úspornými režimy. Moderní domácí elektronika je proto označena energetickými štítky, podle nichž si můžete vybrat produkt s nižší spotřebou energie.

Nové energetické štítky

Asi jste byli zvyklí, že čím více je na štítku za písmenem A znamének „+“, tím lépe pro vaši peněženku, ale i přírodu. Nicméně od loňského roku se stupnice změnila a žádná znaménka plus už na nových spotřebičích nenajdete. Stupnice nyní vypadá takto:

Označení třídy Míra úspornosti
A Mimořádně úsporná
B Velmi úsporná
C Úsporná
D Hospodárná
E Nehospodárná
F Velmi nehospodárná
G Mimořádně nehospodárná

Málokdo ale může naráz vyměnit všechny spotřebiče za jejich úspornější protějšky. Proto jsme se zaměřili na to, jak stávající žrouty mírovou formou přimět k tomu, aby spotřebovávaly méně energie.

chladnička s mrazničkou

Chladnička s mrazákem a jejich spotřeba elektřiny

Pokud jde o energetickou náročnost, chladnička a mrazák, ať už se jedná o jeden kombinovaný produkt, nebo dva různé spotřebiče, patří na poli bílé techniky mezi rekordmany. Bez dlouhého přemýšlení jsou totiž největší žrouti elektřiny v domácnosti.

I u chladicích a mrazicích pomocníků platí, že čím starší spotřebič je, tím více energie spotřebovává, rozdíl mezi 10 let starou chladničkou a novým výrobkem může činit až 1 000 Kč ročně. Taková částka už stojí za úvahu. Nevyplatilo by se vám tedy našetřit na nový a úspornější spotřebič? Je to určitě účinný způsob, jak snížit spotřebu.

Chytré tipy, jak snížit spotřebu ledničky s mrazákem

Pokud není nákup nového výrobku na pořadu dne, myslete alespoň na pravidelnou údržbu. Mrazák je třeba pravidelně zbavovat námrazy, která spotřebu energie citelně zvyšuje.

Nezapomeňte ani na logické rozmístění spotřebičů v rámci kuchyně – chladnička by měla stát co nejdále od trouby, sporáku nebo dalších zdrojů tepla. Ve chvíli, kdy ji zvenčí něco zahřívá, totiž musí vynaložit mnohem více energie k tomu, aby chladila svůj obsah.

Tip! Novou ledničku nebo mrazák si můžete koupit i chytřeji přes cashback – službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Podívejte se na nejoblíbenější cashbackové programy v eshopech s elektrospotřebiči:

* Tipa.eu – až 10 % z nákupu zpět
* Okay.cz – až 5 % z nákupu zpět

sušička na prádlo

Kolik elektřiny spotřebuje sušička na prádlo?

Je sice pohodlné nemuset se zdržovat s čekáním, než prádlo na šňůře uschne, ovšem tento spotřebič nepatří zrovna k nejúspornějším pomocníkům v domácnosti. Podle americké Rady pro obranu přírodních zdrojů jsou nejrůznější sušičky hned po lednici druhým největším žroutem energie.

Tento elektrospotřebič rovněž není šetrný k textilním vláknům tak jako poctivé vysušení na šňůře. Laboratorní testy prokázaly, že po pravidleném vysoušení v sušičce se prádlo opotřebuje třikrát rychleji, než při běžném sušení. Pokud se nechcete tohoto komfortu nadobro vzdát, snažte se sušičku a sušení na šňůře střídat – poděkuje vám nejen vaše peněženka, ale rovněž oblečení.

Tip! Stala se sušička za poslední roky jedním z vašich nejoblíbenějších spotřebičů a tak se nechcete zabývat kompromisem v podobě částečného věšení prádla? Porovnejte si ceny dodavatelů elektřiny, možná výrazně ušetříte právě zde.

Ušetřete na elektřině až 9.157 Kč

pračka a myčka

Spotřeba energie: Pračka a myčka nádobí

Oba tyto spotřebiče se mohou prodražit nejen kvůli tomu, že se v nich protočí desítky litrů vody, ale i kvůli spotřebě elektřiny. Pro oba zároveň platí, že se je vyplácí zapínat až ve chvíli, kdy jsou plné špinavého nádobí nebo oblečení.

Chytré tipy, jak snížit spotřebu pračky a myčky

U modernějších praček i myček sice existují úsporné programy speciálně určené pro menší náplň, ale nejekonomičtěji čistého prádla či nádobí dosáhnete při úplném naplnění spotřebiče.

Pokud jde o praní, až čtvrtinovou úsporu vám zajistí také snížení teploty pracího cyklu. Většina prádla nevyžaduje praní na 60 °C, jak jsou mnozí zvyklí. V kombinaci s kvalitním pracím prostředkem mnohdy dosáhnete zářivých a voňavých výsledků už při 30 a 40 °C. Je to jednoduchý způsob, jak snížit spotřebu energie.

Tip! K výměně starých spotřebičů za nové můžete využít i online půjčku. Tu nejlepší najdete jedním klikem ve srovnání aktuálních nabídek trhu zde:

Najděte nejlepší půjčku

netflix

Kolik elektřiny spotřebuje televize?

V domácnostech náruživých diváků může televize spolykat až desetinu nákladů na energii. Nejvíce elektřiny spotřebují plazmové modely, které po krátkém plazmovém boomu postupně nahradily televize s LCD a LED obrazovkami. Navzdory tomu, že slovní spojení „úsporná televize“ zní trochu divně, vyplatí se při jejím nákupu opět řídit energetickým štítkem.

Chytré tipy, jak snížit spotřebu televize

Pokud ale patříte mezi filmové fajnšmekry, kteří požadují co nejkvalitnější obraz i zvuk, budete se muset smířit s tím, že si za kvalitu spotřebiče i zážitku ze sledování připlatíte. Pak se alespoň snažte televizi zapínat pouze tehdy, kdy se chystáte ji skutečně sledovat, a nevyužívejte ji pouze jako zvukovou kulisu.

Zároveň se snažte vyhýbat stand-by režimům, o kterých si více řekneme níže a raději televizor řádně vypněte. I tato drobnost vám pomůže odsunout televizi z prvních míst žebříčku „Největší žrouti elektřiny v domácnosti.“

 

Tip! Chcete uspořit na elektřině? Najděte nejvýhodnějšího dodavatele elektřině v přehledném srovnání dodavatelů elektřiny.

klasická žárovka

Kolik energie spotřebují klasické žárovky?

I když žárovky zpravidla nepovažujeme za spotřebiče v pravém smyslu slova, i ony samozřejmě spotřebovávají elektřinu. Nevýhodou klasických žárovek s wolframovým vláknem je, že většinu energie přemění v teplo a jen malou část ve světlo. K vytápění by ale měly sloužit radiátory, ne žárovky.

Pro snížení spotřeby energie se vyplatí byt či dům vybavit moderním LED osvětlením. I když jsou žárovky s LED technologií dražší, vynaložená investice se vám brzy vrátí, protože jejich životnost je řádově vyšší než u klasických žárovek. LEDky navíc fungují mnohem efektivněji, elektřinu totiž skutečně primárně využívají ke svícení, nikoliv k tomu, aby se proměnily v závěsný zdroj tepla.

Tip! Chcete se o úsporných možnostech osvětlení dozvědět více? Podívejte se do našeho průvodce Tipy na úsporné osvětlení – jak svítit levně a stylově?

vaření na sporáku

3 bezbolestné tipy, jak snížit spotřebu energie

1.) Používejte při vaření poklice

Banální, ale účinné řešení, jak snížit spotřebu energie. Pokud během vaření nechcete vyhazovat peníze oknem, přikryjte dobrotu v hrnci poklicí. Z nezakryté nádoby totiž v podobě páry zbytečně uniká teplo. Když použijete pokličku, jídlo bude jednak dříve hotové, ale navíc ušetříte až polovinu energie.

2.) Zapomeňte na stand-by režim

Většina elektroniky v domácnosti disponuje funkcí pohotovostního neboli stand-by režimu. Znamená to, že se přístroj nachází ve stavu, kdy sice není naplno zapnutý, ale ani vypnutý, takže při této „hibernaci“ neustále spotřebovává energii.

Pokud tedy spotřebič aktuálně nepoužíváte, vypojte ho ze zásuvky. Stejně tak zapomeňte na režim spánku u vašeho počítače, i ten pomalu, ale jistě vysává elektřinu ze sítě.

Jestliže nechcete přístroje neustále vypínat a zapínat, pořiďte si prodlužovací kabel s vypínačem a zapojte do něj hned několik spotřebičů. Díky jednomu tlačítku pak můžete snadno ovládat více spotřebičů najednou.

3.) Nevařte zbytečně litry vody

Také do rychlovarné konvice zpravidla před zapnutím napustíte mnohem více vody, než reálně potřebujete? Nebojte, nejste sami. Zkuste se ale příště zamyslet a místo obvyklého litru a půl zkuste množství vody přizpůsobit objemu nádoby, ze které se nápoj chystáte pít. Nebo si čaj rovnou uvařte do velké konvice. I když na této drobnosti příliš nezbohatnete, každý eliminovaný zlozvyk se počítá.

Nyní již víte, které spotřebiče jsou největší žrouti elektřiny v domácnosti. Máte také chytré tipy, jak si s nimi poradit? Neváhejte se o ně podělit v komentářích níže.

Ještě by se vám mohly líbit… naše další tipy ze světa energetiky a úspor v domácnosti:

* 15 x nejlepší mobilní klimatizace do bytu
* Kdy spíná noční proud?
* Spotřeba bojleru za rok: Na kolik vyjde ohřev vody a topení?