Investice do nemovitostí: Kde a jak s ní začít? Za jak dlouho se vám vrátí?

dům s bazénem

[obsahova-navigace]

Investice do nemovitostí jsou mezi lidmi vnímané jako jedna z nejstabilnějších forem investování. Není proto divu, že je o investování do nemovitostí mezi lidmi čím dál tím větší zájem, i vzhledem k nestabilní situaci na trhu. Mnoho lidí si však pokládá otázku, jestli se v době vysokých úrokových sazeb nákup nemovitosti k investici vůbec vyplatí. Podíváme se nejen na to, jaké jsou klady a negativa této formy investice, ale také na to, za jak dlouho se vám investice do nemovitosti vrátí.

developerský projekt

Investice do nemovitostí může mít více podob

V první řadě je třeba říci, že není investice do nemovitosti jako investice do nemovitosti. Do nemovitostí totiž můžete investovat nejen tím, že koupíte byt nebo dům a budete ho následně pronajímat, ale také například prostřednictvím investice do developerských projektů, nemovitostních fondů nebo nemovitostních dluhopisů, do kterých můžete investovat již od stovek korun. My se v tomto článku však zaměříme právě na nákup nemovitosti a její pronájem.

moderní obývák

Vyplatí se investice do nemovitostí?

Není bohužel možné jednoznačně odpovědět na otázku, zda se i v roce 2022 vyplatí koupit nemovitost na investici. To, zda je investice výhodná, se totiž odvíjí hned od několika faktorů. Jedná se zejména o to, zda budete nemovitost kupovat hotově, nebo si na ni brát hypotéku a také v jaké lokalitě se nemovitost nachází, za jakou cenu se prodává, v jakém je stavu a jak je řešena dispozičně.

Podle expertů se v minulých letech ročních výnos bytu nebo domu na investici pohyboval okolo 10 až 15 %, nyní však nastala doba, kdy je třeba nákup dobře zvážit. Nicméně se odborníci domnívají, že se nákup nemovitosti z dlouhodobého hlediska v řadě případů vyplatí.

byt v Praze

Koupě nemovitosti na hypotéku

Je nyní vhodné rozhodnout se pro koupi investičního domu nebo bytu, který budete investovat hypotékou? Pojďme se podívat na praktický příklad koupi investičního bytu v Praze:

Vezměme si, že byste chtěli koupit byt o velikosti 50 metrů čtverečních, přičemž je nyní průměrná cena za metr čtvereční v Praze 129 000 Kč. Byt by tedy stál 6 450 000 Kč. Kdybyste měli našetřeno 20 %, tedy 1 290 000 Kč, museli byste si od banky půjčit 5 160 000 Kč. Při aktuální úrokové sazbě 5,99 % byste měsíčně spláceli 30 900 Kč po dobu 30 let. Cena nájmu v Praze za metr čtvereční je však nyní 348 Kč, nájem by tedy činil cca 17 400 Kč, takže byste ani nepokryli hypotéku.

Tip! Zajímá vás, na kolik by vyšla hypotéka na vaši vysněnou nemovitost? Pár kliky si ji můžete zdarma spočítat v naší hypoteční kalkulačce zde:

spočítejte si hypotéku

oprava domu

Výhody a nevýhody investice do nemovitostí

Abychom vám rozhodování o tom, zda investovat do nemovitosti usnadnili, přinášíme vám největší výhody i nevýhody. Výhodou je bezesporu skutečnost, že se jedná o jednu z nejbezpečnějších a nejstabilnějších investic. U nemovitostí je vysoká pravděpodobnost růstu ceny a výhodou také je, že se jedná o fyzickou investici, kterou je možné užívat nebo kdykoliv prodat.

Mezi nevýhody investice do nemovitosti patří nutná správa a péče o nemovitost a poplatky s ní spojené, riziko výpadku nájmu i čas a energie, kterou musíte údržbě nemovitosti věnovat.

malý byt

Kde koupit nemovitost?

Jak už jsme nastínili, významný vliv na to, zda se investice do nemovitosti vyplatí, má lokalita, ve které budete byt či dům kupovat. Experti se shodují na tom, že aktuálně je nejvýhodnější nákup bytů 2+kk v perspektivní lokalitě. Ideální je samozřejmě koupit nemovitost v takovém městě, ve kterém jsou poměrně nízké kupní ceny nemovitostí a pro nájemce výhodné ceny nájmů. Mezi města, ve kterých se nyní vyplatí dívat se po zajímavých investičních příležitostech, patří například:

  • Most
  • Ústí nad Labem
  • Česká Lípa
  • Chomutov
  • Karviná

investice do nemovitosti

Jak začít s investováním do nemovitostí?

Rozhodli jste se, že je pro vás investice do nemovitosti nejlepší možností, jak zhodnotit své volné finanční prostředky? Pak se pusťte do hledání vhodných investičních příležitostí. Při výběru bytu nebo domu se zaměřte na zmíněnou lokalitu, stav a dispozici nemovitosti a vezměte také v potaz to, jaká je průměrná výše nájmu v daném městě a kolik peněz budete muset případně investovat do rekonstrukce. Ideálně se před koupí poraďte s odborníkem o vhodnosti dané investice.

Průměrná výše pronájmu v ČR

Podle statistik realitního webu RealityMix.cz za měsíční pronájem za byt o velikosti 60 m2 nyní zaplatíte:

Město Průměrný pronájem v srpnu 2022
Praha 21 208 Kč
České Budějovice 12 785 Kč
Brno 16 772 Kč
Karlovy Vary 10 321 Kč
Hradec Králové 13 262 Kč
Liberec 13 355 Kč
Ostrava 12 292 Kč
Olomouc 13 713 Kč
Pardubice 12 789 Kč
Plzeň 12 731 Kč
Ústí nad Labem 9 610 Kč
Jihlava 12 498 Kč
Zlín 13 603 Kč

Tip! Hledáte volné prostředky, abyste se mohli i vy pustit do investování? Možná se vám „povalují“ po domácnosti v podobě přeplacených finančních produktů. Podívejte se na naše srovnávače a zjistitě, kolik můžete ušetřit na pravidelných poplatcích:

Ušetřete až 75 % na povinné ručení
Ušetřete až 9 157 Kč na elektřině
Ušetřete až 7 352 Kč na plynu

rekonstrukce domu

Za jak dlouho se investice do nemovitosti vrátí?

Podle odborníků je nutné investici do nemovitostí vnímat z dlouhodobého hlediska. Očekává se, že v následujících deseti letech by mělo docházet k nárůstu cen nemovitostí. V případě koupě nemovitosti v hotovosti se aktuálně výnosnost pohybuje zhruba od 2 % do 3,5 % ročně.

Investice do nemovitostí je i v dnešní době vysokých úrokových sazeb bank a vysokých cen nemovitostí pro mnoho lidí velmi lákavá. Dle odborníků se stále může nemovitost na investici vyplatit, záleží však na tom, kde se nemovitost nachází, jak je řešená dispozičně a za jakou cenu se prodává. Velkou roli hraje i to, zda chcete nemovitost koupit v hotovosti, nebo si vzít hypotéku.

Tip! Pokud vás zajímají i další druhy investičních možností, doporučujeme vyzkoušet náš srovnávač:

Porovnej investice