Prasklé čelní sklo: Co dělat? Kolik stojí oprava a výměna?

prasklé čelní sklo

[obsahova-navigace]

Prasklé čelní sklo není žádná sranda. Kromě bezpečnostních problémů může také přinést nečekané výdaje domácnosti ve výši až několika desetitisíc korun. Pojďte se s námi podívat na to, jak postupovat, když taková situace nastane, co dělat preventivně i kolik si případně dát stranou na opravu či výměnu čelního skla.

prasklé čelní sklo

Co dělat, když vám za jízdy praskne čelní sklo?

Znáte viníka

V takové chvíli je nutné zjistit, kdo vám tuto škodu způsobil, tzn. od kola, kterého auta kamínek odlétl. Někdy je to zřejmé na první pohled – například pokud kolem vás jede vůz posypové služby a kamínek odlétl od jeho kola, zajděte za daným řidičem a sepište s ním protokol o pojistné události. Pokud je viník znám, bude škoda proplacena z jeho povinného ručení. Ač se toto řešení na první pohled může zdát snadné, ve skutečnosti jednoduché vůbec není. Řidič může vinu popírat a dokázat toto zavinění nemusí být snadné, protože se bude jednat o tvrzení proti tvrzení.

Neznáte viníka

Další situací může být taková, ve které vůbec není možné rozpoznat, od kterého auta kamínek odlétl, tzn. viník je nedohledatelný. Proplatit škodu z jeho povinného ručení je tudíž nereálné. Jaké další možnosti vám zbývají si společně projdeme v dalších řádcích.

Tip! Zajímá vás, na kolik by vás vyšlo povinné ručení s pojištěním skla? Spočítejte si ho pár kliky v naší kalkulačce:

Spočítejte pojištění skla

prasklé čelní sklo

Kolik stojí oprava čelního skla?

Pokud nemáte sjednané pojištění čelního skla, nezbývá vám nic jiného, než sáhnout do kapsy a zaplatit si opravu této poškozené části vozu. Na kolik vás to vyjde a kdy je nutná oprava a kdy pouze výměna?

Předpisy stanovují, že nesmíte jezdit s prasklým čelním sklem, pokud je prasklina v dosahu stěračů a je větší než 2 centimetry. Takové poškození se totiž může s časem zhoršovat a například při jízdě na obtížném terénu nebo menším nárazu se prasklina může dramaticky zvětšit. Za porušení tohoto pravidla vám může dát policista pokutu až ve výši 10.000 Kč a 5 trestných bodů.

gstXmzp4gTU

Oprava čelního skla svépomocí

Sami doma si zvládnete opravit malou prasklinu pomocí sady na opravu čelního skla. Její cena se pohybuje mezi 100 a 500 Kč. Zároveň se stačí držet jednoduchého postupu:

  1. Opravu provádějte pouze za hezkého počasí na přímém slunci nebo v garáži pokud vlastníte UV lampu.
  2. Dobře umyjte čelní sklo.
  3. Prasklinu pečlivě vyčistěte od úlomků skla (například jehlou nebo špendlíkem) a odmastěte.
  4. Kolem praskliny nalepte oboustraně lepící kroužek, který je součástí sady a připevněte na něj aplikátor pryskyřice.
  5. Aplikátor naplňte pryskyřicí a pomocí přiložené injekční stříkačky odsajte vzduch. Tento bod se doporučuje ještě jednou zopakovat.
  6. Sundejte aplikátor s lepícím proužkem a očistěte přeteklou pryskyřici na nechtěných místech.
  7. Prasklinu zakápněte několika kapkami pryskyřice, překryjte přiloženou fólií a nechte vytvrdnout na sluníčku nebo pod UV lampou.
  8. Sundejte fólii, odstraňte přebytečnou pryskyřici a máte hotovo.
SS-_0-mdD40

Profesionální oprava čelního skla

V případě, že nejste zrovna nejzručnější, raději přenechte opravu čelního skla profesionálům. Dá se totiž uskutečnit jen jednou. Pokud se vám tedy amatérský pokus nepodaří, již ho po vás nebude možné opravit a zničíte si sklo. Profesionální opravny autoskel navíc používají kvalitnější materiály, které zaručí vyšší výdrž opraveného skla. Cena se běžně pohybuje okolo 800 Kč – záleží na velikosti praskliny a místě opravy (například v Praze bude oprava dražší než na malém městě).

Tip! Chcete své staré auto poslat do světa a poohlédnout se po novém voze? Začněte v našem online autobazaru, kde najdete na 30.000 ojetých vozů od téměř 400 prověřených auto prodejců z celé ČR.

výměna čelního skla

Kolik stojí výměna čelního skla?

Existuje případ, kdy oprava nestačí a prasklé čelní sklo musíte zcela vyměnit. Pokud se prasklina nachází ve výhledu řidiče, je nutná kompletní výměna. Co se považuje za oblast řidičova výhledu? Jedná se zhruba o oblast, ležící asi 20 centimetrů od dolního okraje, 20 centimetrů od horního okraje skla a 15 centimerů od levého sloupku a středu skla.

Výměna čelního skla – ceník

A na kolik peněz vás vyjde výměna čelního skla u oblíbených značek, které potkáváte na českých silnicích a dálnicích? Přehled najdete v této tabulce:

Značka a model vozu Cena čelního skla
Audi Q5, 2017 12.721 Kč
BMW, 2-F46 Grandtourer, 2015 6.660 Kč
Citroen, C4-Picasso, 2013 19.299 Kč
Dacia Duster, 2017 4.760 Kč
Fiat Panda, 2012 4.121 Kč
Ford Mondeo, 2014 6.022 Kč
Mercedes Sprinter, 2018 5.686 Kč
Opel Astra, 2009 8.397 Kč
Renault Master, 2013 5.463 Kč
Škoda Octavia III, 2013 6.936 Kč

Zdroj: celni-sklo.cz

Tabulka nezahrnuje výslednou cenu, ale pouze cenu za materiál, tedy samotné čelní sklo. Ceny se liší v závislosti na stáří automobilů i typu skla. Například sklo vyhřívané sklo vás vyjde podstatně dráž než standard.

Tip! Výměna čelního skla včetně práce autoservisu se běžně vyšplhá i na desítky tisíc korun. Pokud potřebujete tento náhlý výdaj vykrýt půjčkou, doporučujeme si nejdříve porovnat aktuální nabídky bank:

najděte nejlepší půjčku

výměna čelního skla

Prasklé čelní sklo a pojištění

Pojištění čelního skla v rámci havarijního pojištění

Pokud máte sjednané havarijní pojištění, v rámci kterého jste si škody na čelním skle připojistili, nemusíte si s náklady na opravu nebo výměnu lámat hlavu. Pojišťovna se o vás postará.

Tip! Jestli havarijní pojištění, tedy autopojištění, které kryje škody na vašem voze a majetku (ne jako povinné ručení, které kryje škody na vozech a majetku jiných), nemáte, můžete si ho snadno zřídit zde:

Najděte své havarijní pojištění

Pojištění čelního skla v rámci povinného ručení

Odškodnění se můžete dočkat i tehdy, pokud máte pouze povinné ručení. Pokud se vám tato škoda přihodí, nahlédněte do vaší smlouvy o povinném ručení, zda v ní náhodou nemáte zahrnuto připojištění čelního skla. V rámci povinného ručení si totiž můžete toto riziko připojistit. V takovém případě vám pojišťovna automaticky škodu proplatí, a nemusíte znát viníka.

Pojištění čelního skla je řešením pro ty řidiče, kteří si nechtějí sjednávat havarijní pojištění, ale chtějí být pro toto riziko kryti. Připojištění čelního skla k povinnému ručení je levnější variantou, než havarijní pojištění. V naší online kalkulačce povinného ručení jsme spočítali, na kolik peněz vás toto připojištění vyjde. Pro náš ilustrační příklad jsme si vybrali vůz Škoda Citigo, jehož majitelem je pojistník ve věku 37 let s naježděným bonusem ve výši 98 měsíců.

Typ povinného ručení Cena povinného ručení
Povinné ručení bez připojištění 2.065 Kč
Povinné ručení s připojištěním skel 2.969 Kč

V tomto případě řidiče pojištění skel vyjde ročně na 904 Kč. Ceny tohoto připojištění se u různých pojišťoven liší. Výhodou je, že toto připojištění se nevztahuje pouze na prasklé čelní sklo, ale na všechna skla automobilu. V rámci tohoto připojištění tudíž budete kryti i pro případ, že vám nahodilý kamínek (nebo jakákoliv jiná pojistná událost) poškodí čelní nebo boční sklo.

Jak si můžete pojištění skel sjednat? Na naší online kalkulačce vyplňte údaje o sobě a vašem automobilu, a na stránce s porovnáním jednotlivých nabídek nahoře zaškrtněte možnost pojištění skel. V záložce pod tím si můžete rovněž navolit částku, na jakou si svá skla chcete pojistit.

Začněte zde