Venkovský styl bydlení, který vykouzlí klid na duši

venkovský styl bydlení

[obsahova-navigace]

Psychologie bydlení vychází z toho, že lidský mozek ovlivňují barvy, tvary a osvětlení, které vídá ve svém okolí. Některé typy interiérů vyvolají zvýšení srdečního pulzu, jiné zase jeho zklidnění.

V srdci Beskyd existuje několik penzionů, které jsou postaveny v tradičním valašském stylu. O ubytování v nich je obrovský zájem nejen kvůli krásné přírodě kolem, ale i kvůli interiéru těchto budov. Člověk, zvyklý na uspěchaný styl velkoměsta, se cítí jako znovuzrozený při pobytu v budově s dřevěnými stropy, kachlovými kamny a krajkovými záclonkami na malých romantických okénkách. Venkovský styl bydlení však nemusí nutně znamenat vzdát se moderních vymožeností. Například typická rustikální kuchyň sice vypadá jako z 18. století, ale najdete v ní myčku, ledničku i mikrovlnku, které jsou citlivě zakomponované do dřevěného provedení.

V tomto článku najdete nápady, jak zrealizovat venkovský styl bydlení u vás doma. A nezáleží na tom, zda na to máte rozpočet tři sta tisíc, nebo jenom tři tisíce korun. Na rustikálním stylu je úžasné to, že jej lze navodit nejen pomocí rozsáhlého vybavení, ale i díky několika malým drobnostem.

rustikální nábytek

1.) Rustikální nábytek

Nábytek ve venkovském stylu je většinou z masivního nelakovaného dřeva. Alternativou může být i dřevotříska, ale ta většinou nebývá tak kvalitní a rovněž vašemu domovu nedodá typickou vůni dřeva. Masiv má i další nesporné benefity.

Výhody nábytku z masivního dřeva:

  • Dlouhodobá finanční výhodnost. Masivní nábytek je sice dražší, ale déle vydrží. Tudíž nebudete muset za dalších pár let kupovat nový. Masivní nábytek, který je kvalitně stolařsky zpracovaný, vydrží i několik desetiletí.
  • Zdravotní nezávadnost. Na rozdíl od dřevotřískového materiálu nejsou v tom masivním přítomny formaldehydy.
  • Proměnlivost povrchu. Zatímco umělý nábytek se mění vždy jenom k horšímu (tzn. omšelému a starému), dřevěný nábytek stárne tím, že mění barvu a intenzitu své povrchové kresby. Neexistuje nic takového, jako omšelý masivní nábytek – s věkem dřevo pouze zraje, mění barvu, aniž by se tím zhoršoval jeho vzhled.

Tip! Abyste ušetřili na nákupu nového rustikálního nábytku, můžete využít cashback – službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Cashbacky na vybavení domácnosti teď seženete například u:

* Sconto.cz – 2,5 % z nákupu zpět
* Moebelix.cz – 4 % z nákupu zpět
* Asko-nabytek.cz – až 6 % z nákupu zpět

rustikální nábytek

2.) Venkovský styl bydlení a důležité detaily

Venkovský styl bydlení je založen na různých dekoracích, které připomínají doby dávno minulé. Z psychologického hlediska jsou velmi důležité, protože v lidském mozku vytvoří spojník s určitou asociací či vzpomínkou. Starobylé hodiny připomenou poklidné časy u babičky na vesnici, slaměný věnec dá prostoru nádech přírody.

Příklady rustikálních doplňků:

  • Správně zvolené textilie. Do ložnice vyberte povlečení na polštáře a přikrývky s květinovými vzory, připomínajícími venkovskou idylku. Na okna lze využít romantické závěsy a tradiční záclony.
  • Lidové umění. Rustikální styl můžete umocnit i tím, že do prostoru umístíte repliky obrázků, imitujících dobové lidové umění. Případně obrázky s typickým vesnickým výjevem.
  • Originální poličky a věšáky. Zajímavým doplňkem může být stojan na ručníky, vyrobený z dřevěného koše. Rustikální dekorace nemusí být také vůbec drahé. Originální poličky uděláte klidně i ze starého žebříku.
  • Sušené květiny. S venkovským interiérem si budou dobře rozumět i sušené byliny. Můžete je zavěsit ke stropu, nebo je umístit do proutěného košíku. Kromě estetické stránky budou plnit i užitkovou funkci. Levandule nejen krásně voní, ale také odpuzuje hmyz. Vůně heřmánku zase napomáhá soustředění.

Tip! Pokud vás s přestavbou nebo redesignem čekají větší výdaje, můžete je pokrýt i vhodnou půjčkou. Nejdříve ovšem doporučujeme srovnat si aktuální nabídky bank:

Najděte nejlepší půjčku

rustikální osvětlení

3.) Vhodné osvětlení

Naši předkové neznali intenzivní umělé osvětlení. Dlouhé zimní večery trávili ve světle svíček a petrolejových lamp. Díky tomu se jejich oči tolik nenamáhaly a lépe se jim usínalo. Řada psychologů upozorňuje na to, že v dnešní době trpí až třetina populace problémy se spánkem – špatně usínají a kvalita spánku není dostatečná. Jednou z příčin je příliš intenzivní světlo v bytě, kvůli kterému se v mozku snižuje hladina melatoninu.

Příklady rustikálního osvětlení:

  • Teplé světlo. K venkovskému stylu bydlení patří teplé odstíny osvětlení, připomínající svým tónem světlo svíček. V některých obchodech můžete koupit LED žárovky s oranžovým tónem světla.
  • Rustikální stínidla na lampičky a lustry. Řešením může být ratanový nebo papírový cylindr.
  • Hřejivé plameny. Svítilničky se skutečnými svíčkami nebo svíčky samotné dodají interiéru nezaměnitelnou atmosféru.

dřevěný strop

4.) Stavební prvky budovy

Při vytváření tohoto typu bydlení můžete využít i běžné stavební prvky domu. Pokud bydlíte v domě s dřevěnými trámy a podlahou z prken, máte napůl vyhráno. Pokud ne, můžete do interiéru dostat další materiály, které v minulosti byly pro venkovská obydlí typické.

Co využijete:

  • Původní zeď. Zajímavý vzhled interiéru dodá například neomítnutá cihlová zeď, nebo zeď z kamenů.
  • Náhradní řešení. Pokud žijete v domě, kde nic takového není, můžete si vypomoct i tapetou nebo polepy, které tyto materiály imitují.

Pokud si nejste jistí, že sami zvládnete do konce dotáhnout venkovský styl bydlení a celý redesign vašeho domova, určitě doporučujeme vyhledat pomoc interiérového designera, který přijde s chytrým řešením právě pro vaše prostory.

Tip! K rozsáhlé rekonstrukci vašeho domu nebo bytu pravděpodobně využijete hypotéku. Nezávislým srovnáním aktuálních nabídek bank zjistíte, která je teď ta nejlepší. Zdarma to zkuste zde:

Vyzkoušejte hypoteční kalkulačku