Předávací protokol na auto: Proč ho při prodeji či nákupu vozu připravit?

předávací protokol na auto

[obsahova-navigace]

Předávací protokol na auto není vyžadován při prodeji ani koupi auta. Je to však jednoduchá formalita navíc, která dokáže chránit jak prodávajícího, tak kupujícího. Pokud tento dokument sepíšete, oba účastníci smlouvy si mohou být jistí, že bylo předáno vše potřebné a transakce proběhla bez skrytých závad.

auto v zimě

Co musí obsahovat předávací protokol na auto, aby byl platný?

Jako každý právní doklad potřebuje i předávací protokol na auto určité náležitosti. Neexistuje sice zákonem definovaná forma, jak má tento protokol vypadat, nicméně lze najít řadu vzorů, kterými se můžete inspirovat.

Jak napsat předávací protokol na auto?

  • Dokument označte jako „Předávací protokol vozidla”, uveďte, že se jedná o dodatek ke smlouvě XX ze dne YY. Dále do protokolu uveďte jména, bydliště, čísla dokladů totožnosti, telefony a emaily předávajícího a přebírajícího. Přidejte větu: „Dnešního dne předávající předal a přebírající převzal:…“. Po této pasáži budou následovat 3 skupiny údajů.
  • První bude obsahovat údaje o předávaném voze. Nadepište jej „Osobní automobil”, uveďte jeho tovární značku, typ/model, barvu, rok výroby, číslo kroserie (VIN), výrobní číslo motoru, SPZ.
  • Druhou část nadepište „Technická dokumentace k osobnímu automobilu” a uveďte do ní číslo technického průkazu, číslo OTP, do kdy je platná STK, a zda předáváte také servisní knihu a návod k obsluze vozu.
  • Třetí část ponese název „Vybavení vozidla” a bude obsahovat veškeré přídavné vybavení automobilu. Tedy například autolékárničku, rezervu, zvedák, apod. Tedy vše, co se očekává, že by podle domluvy mělo ve vozidle být.
  • Dále zaznamenejte počet najetých kilometrů a stav vozidla (veškeré oděrky, opravy, úpravy, problémy, přijaté závady…). Udělejte si ideálně i foto/video dokumentaci. Na závěr připište místo a datum předání, a hlavně podpisy předávajícího a přebírajícího.
  • Vzor předávacího protokolu vozidla ke stažení

auto do terénu

Proč sepsat předávací protokol na auto pokud prodáváte?

Když sepíšete předávací protokol na auto, nemůže vás kupující obvinit z nedodání jakýchkoliv komponent. Máte současně kontrolu nad tím, že opravdu všechno postupně předáte ve stavu, na kterém jste se domluvili.

Je možné, že se na vozidle po předání objeví nějaká porucha. Pokud vada byla zaznamenána v předávacím protokolu, tak o ní kupující věděl a nemůže po vás chtít její opravu. Pokud by v protokolu nebyla a opravdu se jednalo o zamlčenou vadu (i nechtěně) do půl roku od předání po vás může být požadována oprava jakékoli takové závady.

řízení v zimě

Trvejte na předávacím protokolu na auto jako kupující

Předávací protokol na auto pro vás bude dokladem toho, že opravdu máte vše potřebné, zvláště když budete položky procházet bod po bodu. Pokud se na autě vyskytne závada, která nevznikla běžným používáním vozu (opotřebené řemeny, brzdy…) například kvůli najetým kilometrům, jste oprávněni požadovat její opravu po prodávajícím. Toto platí ovšem pouze v případě, kdy závada vznikne do půl roku od předání. Prodávající je tak ve vlastním zájmu nucen zapsat všechny závady a poškození do protokolu.

Už jste slyšeli o… našem novém online autobazaru? Seženete v něm na 30.000 ojetých vozů od téměř 400 prověřených prodejců po celé ČR.

auto v zimě

Na co ještě nezapomenout při koupi vozu?

Předávací protokol na auto rozhodně není vše, co byste si měli k novému vozidlu pořídit, myslete také na:

1.) Lékárnička a povinná výbava

Obojí si zkontrolujte před tím, než vyrazíte na české silnice a dálnice. A pokud si nejste jistí, co by na seznamu rozhodně nemělo chybět, zastavte se u našeho článku zde.

2.) Technická kontrola

V případě, že kupujete ojeté vozidlo, musíte se ještě zastavit na STK, kde provedou evidenční kontrolu a zjistí, jestli skutečný stav vozu odpovídá tomu uvedenému v technickém průkaze.

3.) Pojištění vozu

Ke každému vozu ještě ze zákona potřebujete povinné ručení. Havarijní pojištění je volitelné a existuje pro ty, kteří si chtějí pojistit své vlastní auto (povinné ručení kryje pouze škody na vozech a majetku ostatních lidí) například proti přírodním živlům, vandalismu a krádeži.

Sepsat předávací protokol na auto není skutečně komplikovaná záležitost a pomůže oběma stranám v případě jakéhokoli sporu. Stejně tak i výše uvedené body zvládnete levou zadní!

Tip! Povinné ručení na váš nový vůz nemusíte nikde složitě hledat, stačí se zastavit v našem nezávislém srovnávači, kde během chvilky porovnáte aktuální nabídky všech 10 pojišťoven a sami si pak vyberete tu nejvhodnější pro vás. Zkuste to zdarma zde:

Najděte nejlevnější povinné ručení