Nejčastější úrazy, které způsobí rachejtle na Silvestra

zapálená petarda

[obsahova-navigace]

To, že mají Češi Silvestr nerozlučně spojený s ohňostroji, dokazují i statistiky, podle kterých je v průběhu prosince o zábavní pyrotechniku až desetinásobně vyšší zájem než v jiných měsících v roce. Pohled na rozzářenou noční oblohu je bezesporu oslňující, je však potřeba si uvědomit, že používání pyrotechniky je spojené i s možnými riziky. Jaké úrazy způsobují rachejtle na Silvestra nejčastěji a jak se zábavní pyrotechnikou správně manipulovat tak, abyste předešli úrazu?

ohňostroj na silvestra

Jak se dělí zábavní pyrotechnika?

Zábavní pyrotechnika se dělí do čtyř základních kategorií označených jako F1, F2, F3 a F4. Jaké jsou mezi těmito kategoriemi rozdíly?

  • Kategorie F1: Velmi málo nebezpečné výrobky, které jsou prodejné osobám nad 15 let (např. bouchací kuličky). V případě těchto výrobků je třeba dodržet bezpečnou vzdálenost od lidí a hořlavých materiálů jeden metr.
  • Kategorie F2: Do této kategorie patří málo nebezpečné výrobky prodejné osobám starším 18 let. Výrobky jsou určené pouze pro venkovní použití na omezených plochách a bezpečná vzdálenost činí osm metrů.
  • Kategorie F3: Řadí se sem výrobky, které představují středně velké nebezpečí. Prodejné jsou osobám nad 21 let a bezpečná vzdálenost obvykle činí minimálně patnáct metrů.
  • Kategorie F4: Poslední kategorie zahrnuje výrobky představující velké nebezpečí, proto je také mohou používat pouze osoby s osvědčením o odborné způsobilosti pro zacházení s pyrotechnickými výrobky.

silvestrovské úrazy

Zásady při používání zábavní pyrotechniky

Vzhledem k tomu, že je zábavní pyrotechnika spojená s řadou negativních aspektů, jako je hluk, zplodiny nebo právě riziko úrazů, řada odborníků na lidi apeluje, aby Silvestr slavili bez pyrotechniky. Pokud se ale rozhodnete zábavní pyrotechniku přeci jen pořídit, je třeba s ní správně manipulovat.

V první řadě zábavní pyrotechniku používejte pouze v místech, kde nedojde k ohrožení osob a majetku a používejte ji jen k účelu, ke kterému byla vyrobená. Zkontrolujte také, jestli zábavní pyrotechnika prošla řádným testováním bezpečnosti a při odpalování rachejtlí vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené na dané pyrotechnice.

Výše jsme si nastínili, jak manipulovat se zábavní pyrotechnikou. Přinášíme ještě několik důležitých zásad, jak používat rachejtle na Silvestra, případně jiné druhy zábavní pyrotechniky, abyste předešli úrazu.

  • Před použitím zábavní pyrotechniky neužívejte alkohol a jiné psychotropní látky.
  • Kupujte pouze takové pyrotechnické výrobky, které prošly testováním bezpečnosti a jsou vybavené návodem v českém jazyce.
  • Pyrotechniku odpalujte výhradně na otevřeném prostranství v bezpečné vzdálenosti od lidí a zvířat.
  • Pokud pyrotechnika z nějakého důvodu nevybouchne, nikdy byste ji neměli zkoušet opakovaně zapalovat.
  • Selhanou zábavní pyrotechniku zlikvidujte podle postupu uvedeného na návodu k použití.

Tip! Ujistěte se, že je váš majetek chráněn před nerozvážnými pyromaniaky a mějte vždy aktualizované pojištění majetku. Pokud v tuto chvíli vůbec žádné nemáte, doporučujeme začít porovnáním nabídek jednotlivých pojišťoven zde:

Najděte své pojištění majetku

světlice na silvestra

Rachejtle na Silvestra: Nejčastější úrazy

Celosvětově je Silvestr považovaný za jeden z nejnebezpečnějších svátků v roce. Důvodem je kromě opilých řidičů za volantem také neopatrná manipulace se zábavní pyrotechnikou. Během novoroční noci čeští záchranáři vyjíždějí ke stovkám lehce i těžce zraněných pacientů. Ke zranění může dojít v důsledku zapalování oblíbených prskavek nebo třeba při smažení jídla v kuchyni.

Podle odborníků s sebou však nejvyšší riziko poranění nese právě manipulace s pyrotechnikou, kvůli které strmě roste počet popálenin a požárů. Hasiči mají během oslav příchodu nového roku až čtyřnásobný počet výjezdů.

A jaké další úrazy lékaři a záchranáři v souvislosti s rachejtlemi a další zábavní pyrotechnikou nejčastěji ošetřují? Nejvyšší procento případů je spojené se zraněním rukou a prstů. Na pomyslné druhé příčce se pak objevuje poranění hlavy a očí. Pyrotechnika je nebezpečná zejména kvůli vysoké teplotě, i maličké odlétající jiskry mohou vážně popálit kůži. Riziko je spojené i s vysokou rychlostí rachejtlí, kdy může dojít k tomu, že rachejtle narazí přímo do oka.

Tip! Úrazové pojištění si můžete vyřídit pár kliky už za 160 Kč/měsíčně. Poijistíte se jím na dobu nezbytného léčení (za každý den léčení obdržíte určitou částku), hospitalizaci (za každý den v nemocnici obdržíte určitou částku), trvalé následky a smrt následkem úrazu. 

Najděte nejlepší úrazové pojištění

sanitka v noci

Co dělat v případě popálení kůže zábavní pyrotechnikou?

Pokud dojde k popálení kůže, je třeba okamžitě zchladit zasažené místo pod tekoucí vodou. Čím později totiž dojde k ochlazení vodou, tím hlubší struktury kůže popálení zasáhne. Po zchlazení byste měli ránu sterilně překrýt a fixovat. V případě, že je poškození vážné, měli byste co nejdříve vyhledat lékařskou pomoc.

Rachejtle na Silvestra jsou spojené s krásnou podívanou, zároveň však představují vysoké nebezpečí úrazu. Pokud se tedy letos rozhodnete odpalovat rachejtle, buďte velmi opatrní a vždy postupujte podle návodu výrobce.

Na téma zdraví… jsme si pro vás připravili i další články, které by se vám mohly líbit:

* Vychytávky na ochranu dětí proti úrazům v domácnosti
* Kolik stojí nové zuby? Přispěje vám pojišťovna?
* Kolik stojí plastika nosu?