Vyřazení vozidla z evidence: Návod, poplatek a formulář ke stažení zdarma

nabourané auto

[obsahova-navigace]

Důvodů pro vyřazení vozidla z evidence je samozřejmě více. Jde obvykle o dočasnou situaci, kdy auto po nějakou dobu nebudete používat a nedává vám smysl platit povinné ručení. Podrobnosti o vyřazení vozidla z evidence najdete v Zákoně č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích. V tomto článku se podíváme i na variantu dlouhodobého vyřazení vozidla z evidence a zánik vozidla.

staré auto

Vyřazení vozidla z evidence – kdy k němu dochází?

Pro přesnou definici vyřazení vozidla z evidence se budeme držet zákona. Vyřazení vozidla z evidence se vztahuje k následujícím situacím:

  • vozidlo bylo odcizeno
  • vozidlo vlastník nechce dále používat na pozemních komunikacích
  • do 14 dnů od zániku pojištění odpovědnosti z provozu vozidla nebyla na vozidlo uzavřena nová pojistná smlouva

Po celou dobu, kdy je automobil veden jako vyřazený z evidence, musí být zabezpečený, aby neohrožoval nebo nepoškozoval životní prostředí. Dále se z vozidla nesmí odstraňovat žádná část tohoto vyřazeného vozidla (např. motor, karoserie s identifikačním číslem vozidla).

dokumenty na úřadě

Postup vyřazení vozidla z evidence

Kde vyřadit vozidlo z evidence?

Vyřazení vozidla z evidence je možné zařídit na kterémkoliv obecním úřadě obce s rozšířenou působností (ORP). V České republice jich je 206 a jejich přehled je dostupný na webu Ministerstva dopravy.

Kdo může vyřadit vozidlo?

Vyřazení vozidla z evidence může provést osoba, která je uvedena jako vlastník vozidla. To platí jak pro fyzickou, tak právnickou osobu. Případně jiná osoba, která má od vlastníka zmocnění (plná moc k vyřazení vozidla z evidence vzor).

Co s sebou na úřad?

  • originální doklad totožnosti (občanský průkaz, pas)
  • u právnických osob originál nebo ověřenou kopii živnostenského oprávnění nebo výpisu z obchodního
  • rejstříku
  • technický průkaz vozidla
  • pro odcizené vozidlo předložte potvrzení vystavené policií
  • odevzdáte osvědčení o registraci vozidla
  • odevzdáte tabulky registračních značek

Žádost o vyřazení silničního vozidla z provozu – vzor

Na místě pak vyplníte Žádost o vyřazení silničního vozidla z provozu. Můžete si ji připravit a vytisknout už doma. Dokument je ke stažení také na webu Ministerstva dopravy.

Poplatek za vyřazení vozidla z evidence

Poplatek za vyřazení vozidla z evidence je 200 Kč. V případě odcizení vozidla je to zdarma. Vyřízen je bezodkladně na místě. Pouze ve složitých případech je na vyřízení 30 dnů. Po vyřízení žádosti o vyřazení vozidla z evidence je možné zrušit povinné ručení. Poměrná částka za již uhrazené pojistné vám bude pojišťovnou vrácena.

staré auto

Jak ukončit vyřazení vozidla z evidence?

Co je potřeba?

Vyřazení vozidla z evidence je možné ukončit. Provádí se na žádost vlastníka vozidla. Při ukončení vyřazení musí mít vlastník sjednané povinné ručení na vozidlo, dále platné osvědčení o technické způsobilosti vydané stanicí měření emisí a stanicí technické kontroly. Připraví si technický průkaz a potvrzení o vyřazení vozidla z evidence.

Tip! Povinné ručení si můžete za tu nejlepší cenu sjednat i online. Postačí vám k tomu jen několik údajů:

Povinné ručení od 1.009 Kč

Pokuty a sankce

Pokud je vozidlo vedené v evidenci jako vyřazeno déle než 12 po sobě jdoucích měsíců, musí vlastník po uplynutí této lhůty bez zbytečného odkladu obecnímu úřadu oznámit, kde se vozidlo nachází a účel jeho využití. Vyřazení vozidla z evidence je tak možné po splnění předchozí podmínky prodloužit. Tento krok není potřeba opakovat každých 12 měsíců, stačí informaci předat pouze po první lhůtě. Pokud se informace ale nenahlásí, hrozí vlastníkovi sankce až 50.000 Kč. Jak už z popisu vyplývá, jde o časově omezené vyřazení. Dříve se tento stav nazýval dočasné vyřazení vozidla z evidence, tzv. depozit.

zánik vozidla

Zánik vozidla

Rozdíl mezi zánikem a vyřazením

S vyřazením vozidla z evidence se plete zánik vozidla. Ten je možný vyřídit také na obecním úřadě s rozšířenou působností. Zánik vozidla je termín, který se podle zákona vztahuje na stav, kdy bylo vozidlo zcela zničeno, vlastník jej dále nechce a nebude provozovat a předal jej k ekologické likvidaci na autovrakoviště. O zápis zániku vozidla je potřeba požádat do 10 dnů od předání vozidla na autovrakoviště nebo od zničení vozidla. Zápis zániku vozidla se na úřadě provádí zdarma a také na počkání. Ve složitých případech má úřad lhůtu 30 dnů.

Co předložit na úřadě?

  • originální doklad totožnosti (občanský průkaz, pas)
  • u právnických osob originál nebo ověřenou kopii živnostenského oprávnění nebo výpisu z obchodního rejstříku
  • technický průkaz vozidla
  • doklad o ekologické likvidaci vozidla, vydaný oprávněnou osobou, popř. doklad potvrzující zničení vozidla
  • odevzdáte osvědčení o registraci vozidla
  • odevzdáte tabulky registračních značek

Co vyplnit?

Na místě se vyplňuje žádost o zapsání zániku vozidla. Využijete opět dokument vyřazení vozidla z evidence – formulář, jen se zaškrtne políčko pro zánik vozidla. Zaniklé vozidlo už z povahy věci není možné znovu registrovat. Až po zapsání zániku vozidla je možné zrušit i povinné ručení.

Vyřazení vozidla z evidence je výhodné pro osoby, které mají jistotu, že několik měsíců vozidlo nebudou používat. Na celou tuto dobu nemusí mít povinné ručení. Při zrušení vyřazení vozidla z evidence je už potřeba na vozidlo povinné ručení opět mít. Bez povinného ručení auto do provozu prostě nepatří.

Tip! Pokud jste byli nuceni vyřadit své vozidlo z provozu a teď hledáte nové, zastavte se i v našem online autobazaru. Najdete v něm na 30.000 vozů od prověřených prodejců po celé ČR!