Jaké topení do starého domu?

krbová kamna

[obsahova-navigace]

Chcete si koupit starší domek, který už několik let nikdo nevyužívá, jsou v něm stará okna, nejsou rozvedené radiátory a topilo se v něm kamínky umístěnými v každé místnosti v domě? Možná se nemusí jednat až o takový extrém, ale třeba jen uvažujete nad změnou vytápění ve vlastním domě a hledáte různé nápady. Jaké topení do starého domu tedy zvolit? Hlavní motivací je samozřejmě úspora za topení a snížení spotřebované energie. První kroky by měly vést k zateplení domu a výměně oken.

Tip! Chcete si na rozsáhlejší rekonstrukci domu vzít hypotéku? V našem nezávislém porovnávači snadno zjistíte, která banka vám poskytne tu nejlepší. Stačí vyplnit pár údajů:

najděte nejlepší hypotéku

kotel na tuhá paliva

Jaké topení do starého domu – tuhá paliva

1.) Automatický kotel

Typická efektivní řešení vytápění v takové situaci jsou v současné době dvě. První z nich spočívá v instalaci automatického kotle na tuhá paliva např. na uhlí, dřevo nebo palety ve spojení s akumulační nádrží a rozvedením tepla ústředním topením. Počítejte zde s rozpočtem ve výši desítek tisíc korun. Nejvíce se pak na Heurece prodávají následující automatické kotle:

Automatický kotel Palivo Cena
Atmos C 18 S A0033 Dřevo, uhlí 58.900 Kč
Atmos DC 18 S 620051000010 Dřevo 61.072 Kč
Opop H425 EKO-D Dřevo 72.693 Kč

2.) Krbová kamna s výměníkem

Druhá častá volba je krb s výměníkem na vodu. Prakticky se dá uvažovat ještě o jedné možnosti, která požaduje ale vyšší vstupní investici. I krb má své nevýhody. Počítejte s tím, že se v jeho okolí bude prášit. V místnosti s krbem vás může potrápit suchý vzduch, protože krb na hoření bude spotřebovávat kyslík. I s vyšší pracností je potřeba počítat. Na zimu si budete muset připravit dřevo. Ideálně by se mělo nechat tři roky sušit, aby mělo nejvyšší možnou výhřevnost. Nejprodávanější krbová kamna s výměníkem na Heurece potom seženete za:

Krbová kamna s výměníkem Palivo Cena
Prity W17 TV Dřevo, dřevěné brikety 27.929 Kč
Prity S1 W10 Dřevo, dřevěné brikety 18.999 Kč
Prity WD W24 TV Dřevo, dřevěné brikety 36.570 Kč

Tip! Vyšší náklady, které přináší nákup automatického kotle nebo krbových kamen můžete také zafinancovat pomocí půjčky. Před tím, než se ale rozhodnete pro jednu konkrétní, doporučujeme si porovnat aktuální nabídky bank a dalších finančních společností:

Najděte nejlepší půjčku

tepelné čerpadlo

Tepelné čerpadlo

Ještě pořád nevíte, pro jaké topení do starého domu se rozhodnout? V případě, že nechcete pevné palivo, můžete se porozhlédnout po tepelném čerpadle. Např. tepelné čerpadlo země/voda bude vyžadovat velký pozemek, minimálně 400 metrů čtverečních, na kterých se nebude moci nic pěstovat, ani vysazovat. Vyšší jsou i pořizovací náklady. U firmy Dek.cz se oblíbená tepelná čerpadla prodávají za:

Tepelné čerpadlo Typ Cena
Čerpadlo tepelné Regulus EcoAir 406 vzduch/voda 180.169 Kč
Čerpadlo tepelné Nibe F2040-12 vzduch/voda 201.132 Kč
Čerpadlo tepelné vzduch/voda Protherm GeniaAir Set Mono HA10-6 O vzduch/voda 302.772 Kč

Tip! Více o tepelných čerpadlech zjistíte v našich průvodcích:

* Vše o vytápění domu tepelným čerpadlem
* Tepelné čerpadlo vzduch/voda pro rodinný dům

elektrokotel

Elektrokotel jako ekologičtější varianta vytápění domu

Za zvážení stojí i elektrokotel, který pracuje v teplovodním systému a který se dá považovat za ekologickou variantu. Elektrokotel je univerzální zdroj tepla pro vytápění v bytech, malých rodinných domcích nebo rekreačních objektech. Elektrické kotle se používají i jako doplňkový zdroj, pokud v chladných obdobích primární zdroj nevytopí celý dům podle potřeby. Pořizovací náklady jsou relativně nízké (podívejte se na tabulku nejprodávanějších elektrických kotlů na Heurece níže), na velký a členitý dům však může být cena za spotřebovanou elektřinu vyšší.

Elektrokotel Výkon Cena
Protherm Ray 12KE 0010023672 12 kW 16.804 Kč
Protherm Ray 9KE 0010023671 9 kW 16.581 Kč
Protherm Ray 24KE 0010023676 24 kW 20.299 Kč

Tip! Při vytápění domu elektřinou je dobré si zajistit i nejlevnějšího dodavatele energie. Takového jednoduše najdete v našem srovnávači. Zkuste ho:

Najděte nejlevnějšího dodavatele

solární kotel

Solární vytápění domu

V současné době stojí za to zamyslet se i nad instalací solárních kolektorů. Pomocí fotovoltaických článků vyrobíte elektrickou energii, kterou ale máte k dispozici právě v danou chvíli. Proto je nejlepší využít takto vyrobenou energii pro vlastní potřebu.

Možný je i prodej takto vyrobené energie do sítě. Prodej však příliš efektivní není a za virtuální úložiště se platí stálý paušál, ať už ho využijete, nebo ne. Vhodné proto je přebytky uložit, ať už do baterie nebo do zásobníku na teplou vodu na mytí.

Tip! Pokud vás zajímá solární energie, více se o ní dozvíte v našem průvodci: Sluneční energie: Způsob, jak zlevnit vaše účty za elektřinu.

Jaké topení do starého domu vás nejvíce zaujalo? Neváhejte nám dát vědět v komentářích níže včetně důvodů, proč jste si vybrali zrovna ten daný typ.