Nejlepší běžný účet 2023

platba kartou

[obsahova-navigace]

Každý má ve svých představách jiný nejlepší běžný účet 2023. Parametrů, které rozhodují o úspěchu v očích klientů, je mnoho. Kvalitních produktů existuje celá řada a je jen na vás, jakému z nich dáte přednost. Naštěstí už jsou minulostí vysoké poplatky za účet. Nejlepší běžný účet 2023 musí mít zkrátka funkce, které obstojí v každodenním kolotoči. Na co si však musíte stále dát pozor?

běžný účet

Podle čeho vybírat běžný účet

Bankovní účty dělají váš život jednodušší. Každý si pod tímto heslem představíme něco jiného. Podle jakých kritérií hodnotíte nejlepší běžný účet 2023?

  • poplatky za vedení účtu a správu účtu
  • úrokové sazby vložených prostředků
  • dostupnost bankomatů a bankovních poboček
  • poplatky za výběry z automatu
  • poplatky za výběr z bankomatu v zahraničí
  • dostupnost online služeb, jako je online platby nebo mobilní aplikace
  • zabezpečení online služeb a účtu
  • cashback při platbách ve vybraných obchodech
  • pojištění k běžnému účtu
  • dostupná zákaznická podpora
  • bonus pro nové klienty

Tip! Pro srovnání různých parametrů účtů od jednotlivých bank můžete také využít náš nezávislý srovnávač. Je zdarma a jedním klikem v něm zjistíte vše potřebné:

Najděte nejlepší běžný účet

výběr z bankomatu

Nejlepší běžný účet 2023 bez poplatku

Od běžného účtu očekáváte co nejjednodušší správu, okamžitý přehled o stavu účtu a nulové poplatky za jeho vedení. Nástup nových a dynamických bank v tomto směru posunul trh bankovních služeb o kus dopředu. Poplatky nevymizely, některé banky s poplatky stále pracují. Jsou ale i takové, kde za nejčastější služby neplatíte, a to ani za výběr z bankomatu.

Právě u těchto účtů vedených zdarma je vhodné zalistovat sazebníkem banky. Zdarma bývají opravdu jen základní služby, další už jsou poměrně výrazně zpoplatněny. Některé služby jsou zdarma jen po splnění určité podmínky, např. výše obratu na účtu, počet plateb kartou za měsíc, informační SMS. Typické účty bez poplatku bývají také spojeny s bankami, které mají jen několik málo poboček.

Banka a účet Poplatek za založení účtu Poplatek za vedení účtu Poplatek za výběr z libovolného bankomatu v ČR a zahraničí Založení online Počet poboček
Air Bank (Běžný účet) 0 Kč 0 Kč v EU 35 Kč, mimo EU 100 Kč ano 32
mBank (mKonto) 0 Kč 0 Kč zdarma nad 1.500 Kč ano 31
Raiffeisenbank (Chytrý účet) 0 Kč 0 Kč 0 Kč ano 125
Fio banka (Běžný účet bez poplatků) 0 Kč 0 Kč 25 Kč (2 výběry měsíčně zdarma, dále za utracených 4.000 Kč jeden výběr zdarma) ano 80
Max Banka člen skupiny Creditas (Neo účet) 0 Kč 0 Kč (úrok 4,61 % p.a. na veškeré vložené prostředky) 0 Kč ano 1

Tip! U běžných účtů nečekejte závratné úročení vložených prostředků. Na spoření jsou vhodné jiné produkty:

Porovnej spořicí účty

banka

Nejlepší běžný účet 2023 – výběr podle banky

Účet zdarma a 3 výběry z bankomatu měsíčně nemusí oslovit každého. Široký výběr mají i klienti, pro které je důležité jméno a stabilita banky. Zákazníka v takovém případě neosloví dvě pobočky banky v celé republice a kontaktní telefonická linka pro případ jakýchkoliv otázek a problémů. Široká síť vlastních bankomatů a dostatek poboček pro osobní komunikaci je pro někoho priorita.

Typické pro takové banky je poplatek za vedení účtu. V tomto poplatku je zahrnuté široké spektrum služeb, které klient může využívat zdarma.

Na druhém konci jsou banky, které sází na online komunikaci. Zásadní je moderní online bankovnictví a přehledná mobilní aplikace, placení mobilním telefonem, chytrými hodinkami, Google Pay a jiné.

Banka Počet poboček Poplatek za vedení účtu Odchozí platba (elektronické zadání) Výběr z cizího bankomatu
Česká spořitelna 398 50 Kč, 100 Kč (zdarma jen po splnění 3 podmínek) 0 Kč 40 Kč
UniCredit Bank (účet Open) 120 89 Kč 0 Kč 0 Kč
Raiffeisenbank (Prémiový účet) 125 250-750 Kč (zdarma jen pokud jsou dvě nejvyšší příchozí platby v souhrnu min. 50.000 Kč měsíčně) 0 Kč 0 Kč
ČSOB (Základní účet) 198 25 Kč 5 Kč 40 Kč
Moneta Money Bank (Genius Gold) 153 169 Kč, 469 Kč (0 Kč při zůstatku vkladů nad 1.000.000 Kč, 169 Kč při měsíčním obratu 35.000 Kč) 0 Kč 0 Kč

vlastníci kavárny

Bonusy k běžnému účtu

Dalším důležitým kritériem pro výběr běžného účtu jsou bonusy, které banky k účtu nabízí. Některé banky nabízejí, že vám za zřízení běžného účtu zaplatí, jiné po dohodě s internetovými obchody nabízí vrácení části peněz za nákup.

Banka Benefit Podmínky
Raiffeisenbank 6 x 500 Kč měsíčně při platbě kartou alespoň 3× měsíčně jen pro nové klienty
Moneta Money Bank (Běžný účet Tom Plus Zdarma) 1.000 Kč ke každému novému účtu účet zřídíte online (na přepážce je bonus jen 500 Kč), do konce následujícího měsíce zaplaťte novou platební kartou alespoň 1.000 Kč
ČSOB (Plus Konto) 1.000 Kč k novému účtu s pojištěnou kartou a ČSOB Smart přihlásit se do mobilní aplikace ČSOB Smart do 30 dnů od založení účtu
Air Bank Odměny za nákupy V aplikaci se aktivuje záložka Odměny. Tlačítko Zapnout nebo Kupon vám ukáže slevový kupón pro nákup. V následujícím měsíci dostanete odměny na účet.

Ke srovnání běžných účtů využijte ideálně srovnávač. Nabídky jednotlivých bank v nich máte přehledně zobrazené. Možná vás právě díky tomuto srovnání zaujme banka, o které jste dosud neuvažovali.