Žádost o zrušení kreditní karty – vzor zdarma ke stažení

kreditní karty

[obsahova-navigace]

Na běžném účtu stačí provést blokaci karty k jejímu zrušení. Kreditní kartu nestačí pouze zablokovat. Blokací kreditní karty se připravíte pouze o kartu samotnou, nezrušíte úvěrový účet. I přes zablokovanou kreditní kartu vám zůstávají povinnosti jako např. platba poplatků za úvěrový účet a splácení úvěru. Pro zrušení využijte žádost o zrušení kreditní karty – vzor, který jsme připravili ve spolupráci s právníky.

kreditní karta

Vyznejte se v rozdílu mezi kreditní a debetní kartou

V hovorové řeči lidé označují svou kartu jako kreditní. Prakticky se výraz kreditka používá pro označení jakékoliv karty. Historicky toto označení karty získaly nejspíš pod vlivem amerických filmů, ve kterých se k běžnému placení používají právě kreditní karty. Překlad filmů a zavádění karet v České republice měly za následek provázání těchto pojmů. V bankovní terminologii má kreditka specifický význam.

Debetní karta

Kreditní a debetní karta fungují odlišně. S debetní kartou pracujete se svými penězi. K běžnému účtu dostáváte tedy debetní kartu. Na veškeré útraty používáte vlastní peníze a ty se odečítají z vašeho účtu. Za běžných okolností nemůžete jít do minusu.

K debetní kartě a běžnému účtu si pro pokles do minusu můžete sjednat kontokorent. Ten představuje finanční rezervu běžného účtu. Obvykle za kontokorent nic neplatíte, pokud ho nevyužíváte. Očekává se, že ho minimálně jednou za rok splatíte.

Tip! Pokud hledáte nejlepší debetní kartu, doporučujeme se nejdříve zastavit v našem nezávislém srovnávači běžných účtů:

Porovnej běžné účty

Kreditní karta

Kreditní karta využívá peněz banky a při každé platbě kreditní kartou čerpáte od banky úvěr. Kreditku vám banka vystaví na vaši žádost. Banka nejprve schvaluje a prověřuje vaši schopnost splácet půjčené prostředky. K vystavení kreditní karty nepotřebujete u banky vlastní běžný účet.

Kreditní karty se ideálně používají ke krátkodobému překlenutí nedostatku peněz před výplatou. Banka poskytuje klientovi prostředky do výše úvěrového limitu. Ten už dále není možné překročit. Při cestování do zahraničí se můžete setkat s požadavkem na platbu, nebo prokázání se kreditní kartou. Děje se tak např. v půjčovnách automobilů.

Tip! Chcete vyměnit starou kreditku za lepší novou? Podívejte se, co právě teď nabízí jednotlivé banky:

Podívejte se na kreditky

kreditní karta

Proč mít kreditní kartu?

Kreditní karta představuje spojení úvěru, platební karty a nejrůznějších výhod. Podívejme se na nejčastější z nich.

Kreditní karta a její možné výhody:

  • využíváte peníze banky, které můžete vhodně investovat a bez vlastních prostředků si zajistit příjem
  • získáváte odměny za platby kreditní kartou u vybraných obchodníků
  • nakupujete se slevou u vybraných obchodníků
  • získáte návazné služby jako je cestovní pojištění
  • můžete mít dlouhé bezúročné období úvěru (např. 45 dnů až 50 dnů)
  • využíváte další služby např. prodloužená pozáruční oprava spotřebičů
  • máte k ní sjednané pojištění schopnosti splácet
  • je zdarma, pokud úvěr nečerpáte nebo ho splácíte v bezúročném období
  • získáte příspěvek na penzijní spoření
  • máte bezplatné asistenční služby
  • představuje finanční rezervu domácnosti

Se zajímavým rozsahem služeb přidružených ke kreditní kartě přišla Komerční banka. Podívejte se na jejich nabídku.

Nevýhodou jsou vysoké úroky při překročení bezúročného období. Bývá vyšší než u běžných úvěrových produktů. Nákladnější bývá také výběr z bankomatu. Banky úročí výběry z bankomatu okamžitě, nenastupuje žádné bezúročné období a navíc je výběr spojen s dalšími poplatky.

kreditní karta

Žádost o zrušení kreditní karty

Pokud kreditní kartu nepoužíváte a už ji nechcete, můžete vypovědět smlouvu. Informace o vydané kreditní kartě se vede v registru dlužníků. A to i když prostředky z kreditní karty aktuálně nepoužíváte, ani jste je nepoužívali. Můžete se proto také setkat se situací, kdy po vás zrušení kreditní karty vyžaduje banka před schválením hypotéky.

Žádost o zrušení kreditní karty představuje výpověď úvěrové smlouvy. Před ukončením smlouvy musíte mít uhrazeny veškeré závazky. Přeplatek, který by vznikl, vám společnost vrátí na účet.

Kde podat žádost o zrušení kreditní karty?

Výpověď můžete podat:

  • osobně na pobočce
  • písemně poštou na adresu sídla vydavatele karty
  • emailem (možnost poskytují jen některé banky k e-mailovým adresám, které mají k vašemu jménu přiřazené a potvrzené)

podpis smlouvy

Žádost o zrušení kreditní karty – vzor

Ačkoliv má většina bankovních společností na svém webu formulář pro výpověď kreditní karty, žádost nemusí být na jejich vzoru. Některé úvěrové společnosti předpřipravené formuláře na webu nemají. Využijte proto naši žádost o zrušení kreditní karty – vzor, abyste nezapomněli na žádnou z důležitých informací.

Vzor ke stažení

Žádost o zrušení kreditní karty – vzor zdarma ke stažení

Informace, které nesmí v žádosti chybět

Pokud si chcete žádost sestavit sami, nezapomeňte na žádné z důležitých informací. Žádost o zrušení kreditní karty by měla obsahovat tyto identifikační údaje:

  • číslo smlouvy
  • datum uzavření smlouvy
  • jméno a příjmení
  • datum narození
  • rodné číslo
  • adresa trvalého bydliště
  • číslo dokladu totožnosti
  • údaje kreditní karty (číslo)
  • číslo účtu pro vrácení kreditního zůstatku

Od vydavatele kreditní karty můžete požadovat potvrzení o řádně splaceném dluhu. Obdržíte ho samozřejmě až poté, co dluh fakticky doplatíte. Za vystavení potvrzení vám banka může účtovat poplatek dle sazebníku.

Z kreditní karty nemusíte mít špatné spaní. Ačkoliv se jedná o úvěrový produkt, bezúročné období bývá dostatečně dlouhé, abyste ho zvládli splatit z následující výplaty.