Kde se vyhnete placení parkovného? Tipy na parkování zdarma Praha a Brno

Parkování zdarma Praha

[obsahova-navigace]

parkování v praze

Parkovací zóny v Praze

Kde zaparkovat v centru Prahy? V hlavním městě včetně hlavního nádraží je situace s parkováním poněkud složitější, protože zde funguje zákon parkovacích zón. Systém je to sice sofistikovaný, ale není příliš snadné se v něm vyznat. Proto přinášíme srozumitelnější shrnutí, co jsou vlastně jednotlivé zóny pro parkování zdarma – Praha zač.

  • Modré a fialové zóny – tato místa jsou určena lidem, kteří v Praze bydlí, vlastní tam nemovitost, či podnikají. Za poplatek (například pro fyzické osoby je to 1.200 Kč ročně) si můžou vystavit parkovací průkaz, díky kterému lze v těchto zónách ponechat své auto. Lidé, kteří nejsou místní (tzn. návštěvníci) mají příležitost v zónách parkovat jen v určitém časovém úseku – někdy s poplatkem, jindy zdarma. Jednotlivé časy a dostupnost konkrétních parkovacích míst může člověk zjistit buď přes webové stránky Parking.praha.eu, anebo přes mobilní aplikaci parkování zdarma Praha.
  • Oranžové zóny – jsou určeny pro návštěvníky. V určitém časovém intervalu (například mezi 8 až 20. hodinou) zde návštěvníci mohou zdarma, či za poplatek zaparkovat, avšak v omezené časové délce (například po dobu dvou hodin).

Tip! Všechny zóny jsou přehledně označené na Mapy.cz a to včetně vysvětlení, za jakých podmínek zde můžete zaparkovat. 

parkování zdarma Praha

Parkování zdarma Praha

Že vám předešlé informace příliš nepomohly? Nedivte se, systém pražských zón má stále své mouchy. Pojďme se zaměřit na místa, kde se o ně zajímat nemusíte, protože se tam nenacházejí. Způsobů, jak sehnat neplacené parkování v Praze, je hned několik:

  • Vyberte si okrajové části Prahy, kde zóny nejsou. Jedná se například o Podolí, Spořilov, Zahradní město, Trója, Střížkov, Vysočany, Hodkovičky či Krč. 
  • Další možností parkování zdarma představují obchodní centra. Mnohá z nich nabízí po určitý čas možnost bezplatného parkování. 

Parkoviště zdarma v Praze – obchodní centra:

Městská oblast Obchodní centrum Možnost bezplatného parkování
 Praha 3 Atrium Flora

Po – Pá 8 -18:00   1 hodina zdarma
Po – Pá 18 – 8:00  3 hodiny zdarma
Víkendy a svátky  3 hodiny zdarma

Praha 4 Westfield Chodov 3 hodiny zdarma
 Praha 4 DBK Budějovická Po – Pá   30 min. zdarma
Víkendy   3 hodiny zdarma
 Praha 4 Novodvorská Plaza Parkování zdarma neomezeně
 Praha 4 Arkády Pankrác 2 hodiny zdarma
 Praha 5 OC Nový Smíchov Po – Pá  3 hodiny zdarma
Víkendy   5 hodin zdarma
 Praha 6 OC Šestka  Parkování zdarma neomezeně
 Praha 7 Holešovská tržnice  První hodina parkování zdarma
 Praha 8  OC Krakov 3 hodiny zdarma

U některých obchodních center je možné parkování prodloužit. Například v obchodním centru Chodov se může řidič zastavit na informačním stánku a prodloužit si bezplatné parkování na 4 hodiny. Existuje také mnoho velkých soukromých parkovišť. Levné však bohužel nejsou.

Tip! Zajímají vás způsoby, jak náklady na provoz auta co nejvíc snížit? Jedním z řešení může být i úspora na autopojištění. V roce 2023 může průměrný český řidič ušetřit na povinném ručení 2.100 Kč ročně (jedná se o rozdíl mezi nejdražšími a nejlevnějšími cenami na trhu). Povinné ručení u nás můžete sehnat od 971 Kč.

Porovnej ceny povinného ručení

parkování zdarma Brno

Parkovací zóny Brno

Nově vás čekají parkovací zóny i v Brně. Podívejte se na to, jak nový systém funguje a pro koho vlastně je.

  • Parkování pro rezidenty – rezidentem je osoba s trvalým pobytem, cizinec s přechodným pobytem nebo vlastník nemovitosti v dané oblasti. Za roční parkovné za jedno auto zaplatí 200 Kč, ve kterém je zahrnuté parkování zdarma nejen před domem, ale i v okolí. Funguje zde tedy systém tzv. květinky. V případě, že řidič nemůže najít parkovací místo na své adrese, může využít okolní oblasti.

    Parkování zdarma pro návštěvy rezidentů funguje potom takto:

    Rezident bydlí v zóně  Počet hodin za rok
    Zóna A a B 200 hodin zdarma
    Zóna C 100 hodin zdarma
  • Parkoviště pro abonenty – podnikající fyzické nebo právnické osobě se sídlem nebo provozovnou v dané oblasti říkáme abonent. Za standardní roční parkovací oprávnění za první auto zaplatí 4.000 Kč (2. a další auto stojí 18.000 Kč). Může ovšem využít i přenosné abonentní oprávnění, které ho vyjde na 24.000 Kč za rok. I zde funguje systém „květinky“, může tedy parkovat jak před provozovnou, tak v okolí.
  • Parkoviště pro návštěvníky – do této kategorie spadá pravděpodobně většina z nás. Během pracovního týdne je nově nutné zaplatit hodinovou sazbu podle dané zóny, o víkendech a svátcích je parkování zdarma.

    Placené parkovací zóny pro návštěvníky Brna (parkování zdarma lze využít s registrací v dané zóně jen jednou za den):

    Druh zóny Parkování zdarma Cena za hodinu Podmínky
    Zóna A 30 minut 40 Kč Platí se 24 hodin denně, nutné povolení k vjezdu
    Zóna B 60 minut 30 Kč Platí se 24 hodin denně, možnost předplatného
    Zóna C 60 minut 20 Kč Pouze Po-Pá od 17:00 do 6:00, jinak zdarma

Těžko se v novém systému orientujete? Brno pro vás připravilo přehlednou mapu, seznam parkovacích aplikací a další detaily na Parkovanivbrne.cz.

Parkování v Brně zdarma

Parkování v Brně zdarma

Přestože jihomoravská metropole není tak nabitá auty (a lidmi) jako matička Praha, najít bezplatné parkovací místo poblíž centra nebývá snadné. My jsme však vytipovali parkoviště, kde po delší či kratší dobu zaparkujete zadarmo.

Místo Možnost bezplatného parkování
OC Vaňkovka první hodina parkování zdarma
Jaselská ulice zdarma
Pellicova ulice zdarma
Slovákova ulice zdarma
Jarošova ulice zdarma
Údolní ulice zdarma
u Obilního trhu zdarma
u Filozofické fakulty zdarma
u brány Starobrna zdarma

Rovněž v některých dalších ulicích lze zaparkovat zdarma: z části na Kapitána Jaroše, Mášova, Gorkého, Arne Nováka, Francouzská, Bratislavská, Stará, Lidická, Veveří.