Hypotéka pro OSVČ s paušálem – vše, co potřebujete vědět!

koupě bytu

[obsahova-navigace]

Zvlášť pro menší živnostníky a osoby samostatně výdělečně činné s nižším obratem je paušální daň velkým lákadlem. Pomůže zjednodušit tzv. papírování a soustředit se hlavně na vlastní činnost podnikatele. Jenže banky chtějí doložit příjmy, jakmile jde podnikatel žádat o úvěr. A jak je má doložit, když nepodává daňové přiznání? A co teprve hypotéka pro OSVČ s paušálem. Má takový podnikatel šanci hypotéku získat?

hypotéka pro osvč s paušálem

Co je paušální daň OSVČ?

Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) mají možnost rozhodnou se pro režim tzv. paušální daně. Jakmile se k ní přihlásí, platí po celý rok každý měsíc stejnou daňovou platbu. Výhodou je, že není povinné vyplňovat daňové přiznání ani přehledy. Paušální částka je konečná, po uzavření roku nemůže vzniknout žádný nedoplatek.

Proč platit paušální daň?

Paušální daň je jednoznačným zjednodušením. Živnostník si snadno naplánuje pravidelné povinné platby a nic ho v tomto směru nemůže překvapit. V některých případech může dokonce i na odvodech ušetřit.

Věděli jste, že… od roku 2023 mohou do paušálního režimu vstoupit OSVČ s příjmy do 2.000.000 Kč, které zároveň nejsou plátci DPH? 2021 a 2022 byl maximální obrat jen 1.000.000 Kč.

Nevýhody paušální daně

Ač pro některé je zjednodušení celého systému velkým lákadlem, má paušální daň také své nevýhody:

  • V tomto režimu nemůže OSVČ uplatnit daňové zvýhodnění na děti, odečíst úroky z hypotéky, snížit základ daně o sponzorské dary či třeba školkovné.
  • Platby na důchod jsou sice v tomto režimu o 15 % vyšší než minimální záloha pro OSVČ, ale i tak je to platba velice nízká. V budoucnu by tak mohly mít tyto OSVČ velice nízké starobní důchody.
  • Komplikovanější jednání s bankami a finančními institucemi v případě žádostí o kreditní karty, kontokorent, půjčku či hypotéku.

Tip! Rychlou půjčku pro podnikatele můžete najít v našem nezávislém srovnávači nabídek bank a dalších finančních institucí:

Najděte nejlepší půjčku

velký jídelní stůl

Hypotéka pro OSVČ s paušálem – jak na ni?

Protože OSVČ s paušálem nepodává daňové přiznání, chybí tento důležitý dokument, kterým banka ověřovala příjmy žadatele. To ale neznamená, že banka hned zamítne žádost o úvěr, kterým může být i hypotéka, pro OSVČ s paušálem. Jen využije jinou metodiku.

Tip! I jako OSVČ, která platí daně a poplatky paušálem, můžete porovnat hypotéky od jednotlivých bank zde:

Najděte nejlepší hypotéku

online hypotéka

Co banky žádají k doložení příjmů?

Ideální je, když může žadatel doložit bankovní výpisy z podnikatelského účtu za posledních 6 měsíců. Další možností je předložení evidence příjmů za posledních šest měsíců či přehled hotovostní vkladů a příslušných faktur. Některé banky se dokonce spokojí s posledními třemi výpisy z účtu, ale musí alespoň na jednom být vidět platba paušální daně.

hypotéka pro osvč s paušálem

Jak banka zjistí výdaje OSVČ?

V žádosti o úvěr musí OSVČ uvést druh živnosti, ze které má hlavní příjmy. Výdaje pak banka stanoví procentem v závislosti na druhu činnosti. Ve výdajích banka zohlední částky zaplacené na paušální dani v daném období. Postup se může mírně lišit v jednotlivých bankovních ústavech, nicméně v principu zůstává takto jednoduchý.

V první chvíli možná přinesla paušální daň trochu zmatků do žádostí o úvěry. A hypotéka pro OSVČ s paušálem se mohla zdát nereálná. Bankovní systém se ale naštěstí umí na novou situaci adaptovat a dnes už není paušál překážkou v získání úvěru.