Proč je důležité pojištění majetku a osob? Kdy se vyplatí?

proč je důležité pojištění majetku a osob

[obsahova-navigace]

Odpověď na otázku, proč je důležité pojištění osob a majetku je tedy poměrně jednoduchá – nikdy nevíte, co se stane a s jakou nepříjemnou situací se budete potýkat. Pojďme se na pojištění majetku a osob podívat blíže.

Co je to pojištění osob?

Pojištění osob je typem pojištění, které slouží k ochraně jednotlivce, případně jeho blízkých. Do této kategorie spadá hned několik typů pojištění. Jedná se například o tyto:

  • Úrazové pojištění: Pojištění, jež poskytuje finanční ochranu v případě úrazu.
  • Životní pojištění: Pojištění, které zahrnuje finanční krytí při nemoci, úrazu, hospitalizaci nebo úmrtí. Životní pojištění je komplexnější než úrazové pojištění.
  • Cestovní pojištění: Pojištění, jež kryje rizika spojená se zahraničními cestami.

pojištění majetku

Co je pojištění majetku?

Pojištění majetku souvisí s krytím rizik, jejichž realizací dochází ke škodám na majetku. Toto pojištění nemovitost nebo majetek chrání například před krádeží, vandalizmem, přírodními živly apod. Pojištění majetku můžeme rozdělit na:

  • Pojištění nemovitosti: Pojištění, které se vztahuje na všechny pevné stavební součásti a předměty nerozlučně spojené se stavbou. Sjednat ho můžete například na byt, dům, chatu, garáž apod.
  • Pojištění domácnosti: Pojištění, jež se vztahuje na hmotný majetek (elektronika, nábytek, sportovní vybavení apod.).

Tip! Pojištění majetku vám pomůže pokrýt škody způsobené například ohněm, záplavou, vloupáním nebo poškozením. S naším srovnávačem si můžete jednoduše porovnat různé varianty pojistek a najít tu nejvhodnější pro vás. Nezapomeňte ani na pojištění odpovědnosti, které spolu s pojištěním majetku vyjde na pár korun měsíčně pro celou rodinu.

Srovnání nabídky pojišťoven

pojištění osob

Proč je důležité pojištění majetku a osob?

Pojďme se nyní blíže podívat na to, proč je důležité pojištění majetku a osob. Účelem sjednání tohoto pojištění je náhrada škody při nečekaných událostech. V případě pojištění osob se obvykle jedná o zdravotní újmu v důsledku nemoci či úrazu a u pojištění majetku o náhradu škod způsobenou například přírodními živly.

Pokud by došlo k pojistné události a vy nebyli pojištění, mohli byste se dostat do velmi těžké životní situace. Při úrazu nebo nemoci může totiž dojít k výraznému poklesu příjmů a naopak růstu výdajů. Dalším příkladem je třeba povodeň, která může způsobit vysoké škody na majetku.

Pojištění majetku: Praktický příklad

Proč je důležité pojištění majetku a osob, nejlépe nastíní praktický příklad. Podívejme se na pojištění domácnosti spojené s rizikem vodovodní škody:

„Představte si, že vám doma praskne potrubí a vy vytopíte svůj byt a zároveň byt souseda. V tomto případě může škoda dosáhnout až 100.000 Kč, které byste museli zaplatit z vlastního, pokud byste neměli sjednané pojištění majetku. To v průměru stojí jen okolo 200 Kč měsíčně. Že se vám to stát nemůže? Ze statistik vychází, že vodovodní škodu každoročně řeší až 50 % Čechů a v roce 2022 pojišťovny jen za vodovodní škody vyplatily 1.468.209.000 Kč.“

invalidita

Kdy se pojištění majetku a osob vyplatí?

Jednoduše je možné říci, že se pojištění majetku vyplatí vždy, když by potenciální pojistná událost mohla napáchat citelné škody. V případě pojištění osob je dobré myslet nejen na sebe, ale také na své blízké, které by mohla pojistná událost ovlivnit, například v případě úrazu s následkem invalidity. To, komu a kdy se pojištění osob a majetku vyplatí, je velmi individuální, vždy je potřeba zvážit, jestli vám pokrytí určitého rizika stojí za peníze, které do pojistky vkládáte.

Proč je důležité pojištění majetku a osob? Jedná se o pojištění, které vám nabídne „záchranné lano“ v nepříjemných životních situacích a které vám v případě pojistné události může ušetřit nemalé peníze. U jaké pojišťovny pojištění osob a majetku sjednat? Jednotlivé nabídky za vás srovná praktický internetový srovnávač.

Tip! Životní pojištění je důležitým krokem pro zabezpečení vaší rodiny a vašich blízkých. S životním pojištěním se nemusíte obávat o jejich finanční situaci v případě vaší smrti nebo invalidity. S naším srovnávačem pojištění si můžete snadno a rychle porovnat nabídky různých pojišťoven a vybrat si tu, která vám nejlépe vyhovuje:

Porovnej si životko