Světový den bez tabáku: Co se stane s vaším tělem, když přestanete kouřit?

Světový den bez tabáku

[obsahova-navigace]

V tomto článku se dozvíte více o tom, jak kouření poškozuje vaše tělo a jak se můžete zbavit tohoto škodlivého návyku. Zjistíte, jaké jsou krátkodobé i dlouhodobé výhody, když přestanete kouřit a jak se vyrovnat s fyzickou i psychickou závislostí na nikotinu. Jak oslavit svůj úspěch nebo pokrok v absenci kouření? K tomu je jako stvořený – Světový den bez tabáku.

Jak kouření ovlivňuje vaše tělo?

Kouření je jednou z největších hrozeb pro lidské zdraví. Každý rok zabije více než 8 milionů lidí po celém světě. Kouření poškozuje téměř každý orgán v těle a způsobuje mnoho nemocí, jako jsou:

  • srdeční onemocnění, mozková mrtvice, rakovina a cukrovka, 
  • kouření také snižuje imunitu a zvyšuje zánětlivost v těle,
  • kouření způsobuje asi 90 % všech úmrtí na rakovinu plic a 80 % všech úmrtí na chronickou obstrukční plicní nemoc (CHOPN),
  • kouření také ovlivňuje vaši pokožku, vlasy a nehty, které se mohou stát suché, šedé a křehké,
  • kouření má negativní dopad na vaše tělo a snižuje kvalitu vašeho života.

žena a tabák

Jaké jsou výhody, když přestanete kouřit?

Přestat kouřit je jedním z nejlepších rozhodnutí, které můžete udělat pro své zdraví. Přinese vám to řadu pozitivních změn v těle, které pocítíte už během několika dnů nebo týdnů. Přestat kouřit vám například:

  • zlepší dýchání, krevní tlak a srdeční rytmus
  • zvýší hladinu kyslíku v krvi a sníží riziko infekcí
  • zlepší imunitu a sníží zánětlivost v těle
  • zlepší vzhled pokožky, vlasů a nehtů
  • sníží riziko rakoviny plic, srdečního infarktu, mozkové mrtvice a dalších nemocí
  • prodlouží vaši životnost a zvýší kvalitu vašeho života

Přestat kouřit je také dobré pro vaši duševní pohodu. Studie ukazují, že lidé, kteří přestali kouřit, mají nižší úroveň úzkosti, depresí a stresu než lidé, kteří pokračují v kouření. Když přestanete kouřit, ušetříte peníze, které můžete použít na něco hezkého pro sebe nebo své blízké.

Tip! Přestat kouřit je nejlepší věc, kterou můžete udělat pro své zdraví a život. Ale i když s kouřením přestanete, stále můžete čelit rizikům a nákladům spojeným s kouřením. Proto je důležité mít kvalitní životní pojištění, které vám zajistí finanční ochranu pro vás a vaši rodinu. Srovnávač životního pojištění vám pomůže najít nejlepší nabídku podle vašich potřeb a možností.

Srovnejte si životko

Jak překonat závislost na nikotinu?

Přestat kouřit není snadné, protože nikotin je velmi návyková látka. Nikotin stimuluje centrum odměny v mozku a vyvolává pocit potěšení a uvolnění. Když přestanete kouřit, můžete zažít abstinenční příznaky, jako jsou podrážděnost, úzkost, deprese, nespavost, bolest hlavy nebo chuť na sladké. Abstinenční příznaky jsou nejsilnější v prvních týdnech po odvykání a postupně slábnou. Naštěstí existují různé způsoby, jak se vyrovnat s fyzickou i psychickou závislostí na nikotinu a zvýšit šanci na úspěšné odvyknutí kouření. Mezi ně patří:

  • Náhradní produkty (např. žvýkačky nebo náplasti), které vám dodají malé množství nikotinu bez ostatních škodlivých látek z cigaret. Tyto produkty vám pomohou snížit chuť na cigarety a zmírnit abstinenční příznaky.
  • Léky na předpis, které působí na mozkové receptory a snižují touhu po nikotinu. Tyto léky jsou účinnější než náhradní produkty a mohou se kombinovat.
  • Terapie nebo poradenství, které vám pomohou změnit své myšlenky a chování spojené s kouřením, poskytnou vám podporu a motivaci. Můžete se zapojit do individuálních nebo skupinových programů, případně použít telefonické linky nebo online služby.
  • Podpora od rodiny či přátel, která je důležitá pro vaše sebevědomí a odhodlání.
  • Cvičení nebo meditace, které vám pomohou uvolnit se, zlepšit náladu a zdraví a snížit chuť na nikotin. Můžete si vybrat aktivitu, která vás baví a dělat ji pravidelně.

rodina při sportu

Jak oslavit Světový den bez tabáku?

Světový den bez tabáku je příležitostí k tomu, abyste si uvědomili, jak daleko jste došli abstinenci kouření, a jak můžete pomoci ostatním lidem v jejich cestě k beztabákovému životu. Můžete se zapojit do různých aktivit, které vám pomohou oslavit tento den a posílit vaše odhodlání. Například můžete:

  • Sdílet svůj příběh na sociálních médiích a inspirovat ostatní lidi, kteří se snaží přestat kouřit. Můžete použít hashtagy #NoTobaccoDay nebo #svetovydenbeztabaku a ukázat své úspěchy.
  • Odměnit se něčím hezkým za to, že jste přestali kouřit nebo snížili svou spotřebu tabáku.
  • Podpořit ostatní lidi v jejich cestě k beztabákovému životu. Můžete jim nabídnout svou pomoc, radu nebo povzbuzení, nebo jim doporučit nějaké zdroje či služby, které jim pomohou přestat kouřit.

Připojte se k milionům lidí po celém světě a oslavte tento den bez tabáku!