Jak prožít nezapomenutelné léto ve Finsku? 7 tipů, co vidět a dělat

Helsinky Finsko

[obsahova-navigace]

7 tipů, jak prožít nezapomenutelné léto ve Finsku

Lu4cWjsS_Po

1. Helsinky

Začněte svou cestu ve finském hlavním městě, Helsinkách. Obdivujte moderní architekturu, navštivte ikonické památky (např. Katedrála Uspenski), nebo se procházejte po elegantní promenádě Esplanade. Můžete také ochutnat finské speciality v místních restauracích a prozkoumat trhy, jako je trh Kauppatori.

4CYlH-jrzx4

2. Finsko a jezera

Finsko je zemí jezer a léto je ideálním časem na jejich objevování. Navštivte národní parky, jako je Národní park Nuuksio, kde se můžete vydat na pěší túru, projet se na kajaku nebo si užít piknik u vody. Jezero Saimaa je také populární destinací, kde si můžete užít vodní sporty nebo relaxaci na pláži.

qY__OOcv--M

3. Finská sauna

Sauna je důležitou součástí finské kultury a místní léto je skvělou dobou na její vyzkoušení. Můžete navštívit veřejné sauny ve městech, nebo si pronajmout chatu s vlastní saunou. Vychutnejte si také tradiční finský saunový rituál.

RHlykqHNZGA

4. Národní park Koli

Národní park Koli je malebná oblast s kopci, lesy a jezery. Vydejte se na vrchol hory Koli, odkud můžete obdivovat nádherný výhled na okolní krajinu.

aL3ZorX7Kv8

5. Finská kuchyně

Vyzkoušejte lahodné finské speciality:

  • rybí polévka,
  • rybí speciality,
  • grilované maso.

Tip! Nezapomeňte ochutnat také tradiční finské sladkosti, jako je pulla (sladký bochník) a korvapuusti (skořicový koláč).

NxNGS-wDNjI

6. Polární záře

I když léto není nejlepší čas na pozorování polární záře, v severních částech Finska můžete mít stále šanci na její spatření. Pokud se vydáte do Laponska, můžete si objednat tour a zažít magický tanec barevných světel na noční obloze.

l75SRoly3LM

7. Letní festivaly

Finsko je známé svými letními festivaly a akcemi. Přidejte se k oslavám finské kultury, hudby a umění na různých festivalech po celé zemi. V Helsinkách se pořádá například festival Hvězdná noc, který nabízí bohatý program koncertů, divadelních představení a dalších kulturních akcí.

finská sauna

Co je typické pro Finsko?

Finsko je země s bohatou kulturou a tradicemi. Zde je několik typických věcí, které jsou pro Finsko charakteristické:

Saunová kultura

Saunování je ve Finsku velmi důležité a je považováno za součást finského životního stylu. Sauny jsou místem pro relaxaci, očištění a společenská setkání. Finská saunová kultura je tak silná, že v zemi existuje více saun než lidí.

Finská sauna a vícegenerační saunování

Ve finské sauně je tradičním zvykem, že se saunuje celá rodina nebo skupina přátel. Finská saunová kultura zdůrazňuje důležitost přátelství, rodinných vztahů a společně stráveného času.

Jezera a příroda

Finsko je známé jako „země tisíce jezer“. Oplývá překrásnou přírodou, která nabízí nádherná jezera, lesy, národní parky a rozmanité druhy divokého života. Finská příroda je často využívána pro outdoorové aktivity, jako je turistika, rybaření a houbaření.

Víkendové chaty

Mít víkendovou chatu je ve Finsku velmi populární. Je to místo, kam se jejich majitelé vydávají odpočívat a relaxovat, a to zejména v letních měsících.

Design a moderní architektura

Finsko je také známé svým vynikajícím designem a moderní architekturou. Finský design je často spojen s minimalismem, funkcionalismem a přírodními prvky. V Helsinkách najdete řadu designových obchodů, galerií a architektonických skvostů, jako je Katedrála Temppeliaukio, která je vytesaná do skály.

Tip! Finsko, země tisíce jezer a bílých noci, je ideální destinací pro nezapomenutelné léto. S naším srovnávačem cestovního pojištění můžete prozkoumávat tuto fascinující zemi s jistotou, že jste chráněni před nečekanými událostmi. Takže se ponořte do finské kultury, objevujte přírodní krásy a my se postaráme o vaši bezpečnost.

Spočítejte si cestovní pojištění

finská příroda

Finsko – co navštívit v létě za jeden týden?

Kromě již zmiňovaných Helsinek, katedrál a národních parků stojí za návštěvu také:

Jyväskylä a okolí

Navštivte město Jyväskylä, které se nachází uprostřed Finska. Obdivujte architektonická díla Alvara Aalta. Nedaleko Jyväskylä se také nachází jezero Päijänne, kde si můžete užít vodní aktivity a krásnou přírodu.

Rovaniemi a Laponsko

Pokud vás láká polární záře a unikátní kultura Laponska, vydejte se do města Rovaniemi. Navštivte vesničku Santa Clause, kde se můžete setkat se Santou. Můžete se odsud vydat na túru, která je spojená se sledováním polární záře.

Turku

Turku je nejstarším finským městem a nabízí bohatou historii a kulturu. Navštivte Turun linna (Turunský hrad), který je největším středověkým hradem ve Skandinávii. Projděte se po starém městě s malebnými uličkami.

Tip! Před odjezdem do Finska si ověřte platnost svého úrazového pojištění. Pokud ho ještě nemáte, nemusíte se bát. S naším srovnávačem úrazového pojištění si můžete během chvilky vybrat to pravé pro vás.

Najděte si nejlepší úrazovou pojistku

žena ve Finsku na výletě

Jací jsou Finové?

Finové jsou považováni za lidi se silnou národní identitou a hrdostí na svou zemi. Jsou známí svou rezervovaností a zdvořilostí. Když se s nimi blíže poznáte, setkáte se s jejich vřelostí a přátelským přístupem. Finové jsou obvykle velmi spolehliví, pracovití a důslední. Mají silný smysl pro odpovědnost a rádi dodržují pravidla.

„Kultura saunování tvoří důležitou součást jejich každodenního života. Finové jsou také velmi inovativní a hrdí na své technologické úspěchy.“

Finsko nabízí nezapomenutelnou dovolenou plnou přírodních krás, fascinující kultury a jedinečných zážitků. Od Helsinek po tajemné Laponsko, každý kout Finska skrývá něco jedinečného. Prozkoumejte malebná jezera, vychutnejte si saunování, sledujte polární záři a ochutnejte finské speciality.

Bez ohledu na to, zda si vyberete historická města, národní parky nebo unikátní kulturní zážitky, Finsko vás nadchne svým půvabem a nezapomenutelnými momenty. Připravte se na dovolenou plnou dobrodružství a objevování, na kterou budete vzpomínat ještě dlouho po návratu.

Ještě by vás mohly zajímat… naše další tipy, kam v létě vyrazit za krásnou přírodou:

15 úžasných míst, kde vidět polární záři
Irsko: země zelených luk, piva a leprikónů. Jak si užít ostrov jako místní obyvatelé?
15 dechberoucích míst, co vidět ve Švýcarsku