Embosovaná karta

Co je embosovaná karta?

Embosovaná karta je karta s vyraženými údaji o kartě. Tento krok “vyražení” se nazývá embossing a na kartě vytvoří reliéfní písmo. Takto zvýrazněné údaje se týkají majitele karty (jeho jméno), dále pak je vyraženo číslo karty a konec platnosti karty. Údaje jsou vyraženy vždy písmem OCR 7B (Optical Character Recognition) a mají výšku 3,63 milimetru.

Jak funguje embosovaná karta?

Embosovaná karta se používá k placení v místech, která nemají elektronický platební terminál (u nás běžně používaný pro čtení čipu nebo elektromagnetického proužku), ale mají místo něj alespoň čtečku zvanou imprinter nebo také žehlička. Jedná se o mechanický snímač, který informace z karty opíše na účtenku a klient ji následně podepíše.

Při této formě platby obchodník částku požaduje po svojí bance. Banka částku vyplatí a následně ji požaduje od vydavatelské společnosti Visa nebo MasterCard. Vydavatelská společnost pak částku požaduje od klientovy banky, která ji následně strhne z jeho účtu.

Co dělat při ztrátě embosované karty?

V případě ztráty embosované karty je nutné co nejdříve provést její zablokování, protože umožňuje provádět neověřené transakce. Zablokování karty umožňují banky provést i ze zahraničí. Dobré bývá také kontrolovat, zda je při mechanickém čtení karty vložena do čtečky jen jedna účtenka. Pokud více, je třeba prověřit zničení všech ostatních.

Kde můžete s embosovanou kartou platit?

Vzhledem k rozšíření platebních terminálů ve vyspělých zemích se plateb prostřednictvím embosovaných údajů využívá spíše v rozvojových zemích. Kartu vybavenou embosovanými údaji využijete tedy primárně při cestách do zahraničí. Před samotnou cestou do zahraničí je vhodné nejprve zjistit, jaký typ karet se v zemi používá a s bankou si ověřit, že svou kartou v zemi můžete platit.

Pokud se ptáte, jak rozeznat, zda je vaše karta embosovaná, odpověď bude zřejmě snadná. Karty vydávané u nás v posledních letech bývají embosované. Stačí si případně na kartu sáhnout.