Jednotky elektřiny

Elektrická energie je jeden z druhů energie a jako takovou je možné ji přeměnit na teplo nebo také např. na mechanickou energii, která je schopná působit na jiné těleso a posouvat ho daným směrem po určitě dráze.

Jednotek elektřiny je hned několik. V soustavě SI, mezinárodně domluvené soustavě jednotek fyzikálních veličin, je sedm základních jednotek elektřiny a na ně aritmeticky závisejících odvozených jednotek. Takovouto základní jednotkou v souvislosti s elektřinou podle soustavy SI se používá jednotka ampér (A) pro elektrický proud. V odvozených jednotkách elektřiny pak vystupuje joule. Joule představuje jednotku práce a energie. Je definován jako práce, kterou vykoná síla 1 N působící po dráze 1 m. Jednotka elektřiny joule je poměrně malá a jejím ekvivalentem je jedna wattsekunda. V souvislosti s výkonem se pak potkáme s jednotkou Watt (W).

Kromě jednotky elektřiny joule (zkratka J) se používá také kilowatthodina, která má zkratku kWh. Jedna watthodina odpovídá práci stroje s příkonem jeden watt po dobu jedné hodiny, neboli 3600 joulům. Převodní jednotka 1 kWh = 3,6 MJ.

Přepočty joule na kWh

1 J = 2,778×10−7 kWh

1 J = 1 Ws

Jednotky elektřiny, se kterými se nejčastěji setkáváme na vyúčtování spotřeby energie domácností jsou watthodina (Wh) a její násobek kilowatthodina. 1 kWh = 1 000 Wh. Stejně tak je jednoduchý převod na megawatthodiny (MWh). 1 MWh = 1000 kWh. Megawatthodiny se používají spíše u většího množství odebrané energie, tedy na vyúčtování domácností se s nimi nesetkáme. Podle Českého statistického úřadu byla v roce 2019 průměrná cena za 1 kWh 4,58 Kč.

Podle jejich výsledků odebere typická česká tříčlenná domácnost, která elektřinou netopí, neohřívá vodu, ani nenabíjí elektromobil, ale využívá ji jen ke svícení a provozu běžných elektrospotřebičů, 2 200 kilowatthodin ročně.