Sazba D57d

Sazba D57d představuje distribuční sazbu, kterou je možné sjednávat od 1. dubna 2016. Tuto sazbu si mohou zvolit domácnosti, které mají nainstalovaný a využívají přímotop k vytápění, hybridní vytápění na elektřinu nebo tepelné čerpadlo. Předchůdci této sazby jsou D35d, D45d a D56d.

Sazba D57d je dvoutarifní. Součástí je nízký tarif s nižší cenou, který je k dispozici minimálně 20 hodin denně. Veškerá spotřebovaná elektrická energie ve zbylých 4 hodinách je účtována za vyšší cenu. O rozdělení času na vyšší a nižší tarif rozhoduje distributor. V nízkém tarifu (NT) je elektřina levnější, je tedy ideální zapínat energeticky náročnější spotřebiče. Toto pásmu může být rozděleno v různých dnech různě, stejně tak může být jiné pro různé odběratele. Vysoký tarif (VT) při dvoutarifní sazbě však smí souvisle trvat maximálně jednu hodinu.

Podmínek pro získání sazby D57d je více. Součtový instalovaný příkon spotřebičů k vytápění s tepelným čerpadlem, včetně instalovaného příkonu akumulačního spotřebiče pro ohřev teplé užitkové vody, musí mít hodnotu nejméně 40 % příkonu hlavního jističe před elektroměrem v odběrném místě. Pokud není splněna právě tato podmínka 40 % příkonu, stačí doložit, že výkon elektrických spotřebičů pro vytápění odpovídá tepelným ztrátám objektu.

Po dobu platnosti vysokého tarifu je nutné technicky zajistit blokování topných elektrických spotřebičů (výjimkou je jen kompresor tepelného čerpadla).

Sazba D57d se doporučuje pro domácnosti s přímotopným elektrickým vytápěním, které elektřinu využívají také pro ohřev teplé užitkové vody. V takovém případě může přinést úspory. Záleží ale samozřejmě na aktuálně nastavené sazbě a jaké spotřebiče jsou v domácnosti využívány nejčastěji. Ideální je svěřit porovnání nezávislému odborníkovi, který dokáže vysvětlit, jak se změní pod změnou sazby faktura.

Změnu sazby na D57d provádí provozovatel distribuční soustavy po předložení žádosti. Technik na místě provede úpravu elektroměru a připojí Hromadné dálkové ovládání, kterým distributor řídí zapínání a vypínání přímotopných spotřebičů.