Likvidita

Co je likvidita?

Likvidita je pojem, který se používá pro různé oblasti v různých, ale poměrně blízkých, významech. Liquid znamená v angličtině tekutina, tekutý, kapalný. A u likvidity ve finančnictví jde také o jakési přelévání, nebo spíš ještě lépe přeměnění se.

Velmi často je likvidita chápána jako schopnost různých aktiv (majetku) přeměnit se rychle a bez výrazných ztrát na peněžní prostředky, aby mohly být využity na úhradu závazku. Likvidní aktivum musí být v takovou chvíli prodejné bez velké ztráty na hodnotě, bez poklesu tržní ceny, je tedy snadno obchodovatelné.

Čím je likvidita vyšší, tím je investice rychleji zpeněžitelná. Na nejvyšším místě žebříčku likvidity stojí hotovost a peněžní prostředky na běžném účtu. Jde o tzv. okamžité peníze, tedy jsou okamžitě k dispozici, jsou likvidní.

Likvidita podniku

U firem a institucí se za likvidní označuje takový podnik, který je schopen své krátkodobé závazky se splatností do jednoho roku včas splatit. Tato informace se zjišťuje na základě finanční analýzy a jde o schopnost podniku přeměnit veškerý svůj majetek na peníze na pokrytí splatných závazků při minimálních nákladech. Likvidita je úzce spjata se solventností. Ta představuje schopnost tohoto podniku hradit své závazky v okamžiku potřeby, tj. v okamžiku jejich splatnosti.

V souvislosti s jednotlivci bývá o likviditě také řeč jako o vlastnictví volných či přebytečných prostředků.

Likvidita ve finačnictví

Ve finančnictví je možné likviditu vyjádřit matematicky, výpočet vychází z účetnictví. Obvykle má tři stupně a využívá se pro stanovení krátkodobého rizika. První ukazatel peněžní likvidity (likvidita prvního stupně) je označován také jako okamžitá likvidita nebo cash ratio a je uveden jako poměr hotovosti (peníze na účtech i v pokladně, ceniny), a krátkodobých závazků.

Likvidita druhého stupně nebo též pohotové likvidity, běžně se používá anglický termín quick ratio, vyjadřuje poměr pohotových oběžných aktiv (hotovost plus krátkodobé pohledávky) a krátkodobých závazků.

Likvidita třetího stupně bývá nazývána také jako běžná likvidita či current ratio, working capital ratio, a je to poměr mezi oběžnými aktivy a krátkodobými závazky.