Netto

Co je netto?

Výraz “netto” má mnoho významů podle oblasti, v jaké se použije. Obecně toto slovo znamená čistý. S označením netto se setkáváme např. v potravinářství, kde znamená čistou hmotnost. Ve finančnictví je zmiňováno např. u příjmů, kde netto znamená čistý příjem, tedy po odečtení výdajů.

Co je brutto?

V tomto směru je opakem brutto, nebo jako zkratka se používá btto. Slovo brutto pochází z italštiny a v překladu znamená nečistý, ošklivý. Tedy v potravinářství hmotnost včetně obalu. Jde o hrubou hmotnost, nebo také celkovou hmotnost. Brutto příjem (mzda) je včetně daní, tedy hrubá mzda, u firem pak zisk.

Netto na příkladu z potravinářství

Je-li na sýru uvedena hmotnost brutto 100 gramů, ale na druhé straně v textu se dozvíte, že netto hmotnost je 80 gramů, víte z toho, že samotný obal má 20 gramů a vy jste si koupili ve skutečnosti jen 80 gramů sýra k jídlu.

Netto na příkladu z firemního účetnictví

Ve firmách vedoucích účetnictví se výraz netto používá v účetním výkazu jménem rozvaha, kde jde o hodnotu aktiv po odečtení oprávek. V účetnictví je tedy netto zůstatková cena hmotného majetku.

Brutto představuje ve firmách ocenění majetku ve vstupních cenách, v pořizovací ceně, reprodukční pořizovací ceně, vlastními náklady u zásob vytvořených vlastní činností, vlastními náklady u hmotného majetku kromě zásob a nehmotného majetku kromě pohledávek vytvořeného vlastní činností a nominální neboli jmenovitou hodnotou.

V rozvaze se objevují dále korekce. Korekce jsou oprávky a opravné položky. Vedou ke snížení hodnoty majetku o jeho opotřebení vyjádřené jako oprávky dlouhodobého nehmotného a hmotného majetku a jako snížení zásob a pohledávek o opravné položky.

Netto v pojišťovnictví

V pojišťovnictví se tak brutto pojistné skládá z netto pojistného, kalkulovaných správních nákladů, ale i kalkulovaného zisku. Brutto v oblasti úvěrů v sobě nese tedy nejen netto jistinu úvěru, ale i poplatky za úvěr a úroky za splátku úvěru.