Revolvingový úvěr

Úvěrů existuje na trhu velké množství. Kromě známých jednorázových úvěrů a hypoték je docela běžný i revolvingový úvěr. I když si název na první pohled nemusíte hned spojit s konkrétním produktem, běžně jeho princip fungování potkáte u kreditní karty. Při schvalování revolvingového úvěru se navíc nemusí prokazovat účel využití finančních prostředků. Stejně jako u jiných úvěrů se u revolvingového úvěru prokazuje schopnost úvěr splácet.

Co je revolvingový úvěr?

Revolvingový úvěr je takový úvěr, při kterém je schválen určitý úvěrový limit, který klient smí čerpat. Tento schválený úvěr může klient libovolně i opakovaně čerpat až do výše schváleného úvěrového limitu. Pokud získáte revolvingový úvěr na 100 000 Kč znamená to, že si můžete půjčit 20 000 Kč a o několik měsíců později třeba 40 000 Kč, nebo rovnou hned v úvodu celou částku 100 000 Kč.

Jak funguje revolvingový úvěr?

Pokud klient ze schváleného úvěrového limitu nečerpá žádné prostředky, neplatí žádné splátky. Revolvingový úvěr se sjednává na jeden rok a automaticky se obnovuje, aby ho klient nemusel znovu sjednávat. Schválený revolvingový úvěr proto představuje rezervu na neočekávané výdaje např. na pokrytí potřeby vybavit domácnost, nebo vyrazit na dovolenou, ale i na běžné nákupy.

K revolvingovému úvěru se klientovi může vydat kreditní karta, kterou platí u obchodníků a za tyto platby může získávat finanční odměnu tzv. cashback. Jeho výhodou je současné čerpání a splácení úvěru. Nevýhodou však jsou vysoké úroky v případě překročení bezúročného období. Minimální splátky jsou tak poměrně vysoké. Oproti tomu schválený úvěrový rámec není z těch nejvyšších, na financování bydlení jsou proto vhodnější hypotéky. U účelových úvěrů bývají také nižší úrokové sazby.

Revolvingový úvěr patří ke krátkodobým úvěrům. Neznamená to však, že by musel být kompletně splacený do určitého data, ale může se splácet a dále čerpat několik let.