Překlenovací úvěr

Překlenovací úvěr nebo taky překlenovák, případně se setkáte s výrazem meziúvěr. Překlenovací úvěr poskytují pouze stavební spořitelny.

Co je překlenovací úvěr?

Překlenovací úvěr je úvěr poskytnutý klientovi ve chvíli, kdy ještě nedosáhne na standardní úvěr ze stavebního spoření, ale potřebuje už v takovou chvíli financovat pořízení nemovitosti. Úvěr ze stavebního spoření si klient může vzít, pokud už spoří dostatečně dlouhou dobu, nebo má naspořenou potřebnou částku.

Překlenovací úvěr může získat i přesto, že nemá:

  • naspořenu potřebnou částku (vyjadřuje se jako procentní podíl cílové částky)
  • nebo nespoří dostatečně dlouho (dva roky a více)
  • nebo nedosahuje potřebné výše hodnotícího čísla.

Výhody a nevýhody překlenovacího úvěru

Hlavní výhodou překlenovacího úvěru je poměrně rychlé vyřízení i vysoké částky, které si klient takto může půjčit. I pro poskytnutí překlenovacího úvěru je však potřeba splnit podmínky stanovené stavební spořitelnou. Na poskytnutí úvěru neexistuje právní nárok. Obvyklou podmínkou je naspoření požadovaného procenta cílové částky, které je ale nižší než pro přiznání úvěru ze stavebního spoření, jindy stačí prokázat dostatečné příjmy a mít vhodné zajištění úvěru.

Problém překlenovacího úvěru spočívá v tom, že po celou dobu splácení překlenovacího úvěru se nesplácí žádná jistina. Při zřízení překlenovacího úvěru se platí pouze úroky, přitom klient zároveň spoří na účtu stavebního spoření. Úroky se ve srovnání s hypotékou v čase nezmenšují. Nezmenšuje se ale ani dlužná částka.

Kdy je překlenovací úvěr splacen?

Překlenovací úvěr je splacen až přidělením úvěru ze stavebního spoření. Při ukončení překlenovacího úvěru je tento úvěr jednorázově splacen z takto naspořených vkladů na účtu ze stavebního spoření. Řádný úvěr ze stavebního spoření se začne splácet až po splacení meziúvěru. Jistina se začíná splácet až přidělením úvěru ze stavebního spoření a snižují se i úroky.