Revolvingový úvěr

Revolvingový úvěr – co to je?

Revolvingový úvěr je poměrně běžná varianta spotřebitelského úvěru. S principem fungování se setkáváme často, i když někdy pojem revolvingový úvěr přímo nezazní. Běžně jde např. o úvěr, ke kterému je vydána kreditní karta. Díky kreditní kartě si klient může platit dále za své nákupy, tedy opakovaně využívá tento úvěr, který může na jedné straně čerpat a na druhé straně ve stejnou chvíli i splácet.

Revolvingový úvěr může být samozřejmě i bez vydání kreditní karty. Hlavním znakem je opětovné čerpání financí, které ale klient může a nemusí využít. Revolvingový úvěr se automaticky obnovuje, aniž by o něj musel klient znovu žádat. Toto automatické prodloužení úvěrového rámce se nazývá revolving. Revolvingový úvěr se obvykle sjednává na jeden rok. Představuje stálou finanční rezervu, kterou může klient libovolně čerpat až do výše smluvené (předschválené) částky.

Revolvingový úvěr ve firmách

Revolvingový úvěr bývá bez problému schválen také firmám, které mají na svém účtu kladné saldo peněžních prostředků. Využívá se nejčastěji ke krytí krátkodobých výkyvů mezi fakturací a splatností vlastních pohledávek.

Revolvingový úvěr – výhody a nevýhody

Mezi hlavní výhody revolvingového úvěru patří jeho snadná dostupnost a administrativní nenáročnost jeho vyřízení. Dále je výhodou i opakované půjčení až do výše schváleného úvěrového rámce. Přitom je možné zároveň úvěr čerpat a splácet.

Nevýhoda a riziko spočívá v tom, že při překročení splatnosti úvěru jsou požadovány věřitelem vyšší úroky. I minimální splátky jsou vyšší. Úvěrový rámec (částka, kterou si může klient půjčit) však patří k těm nižším.

Revolvingový úvěr je bezúčelový, klient nemusí úvěrové společnosti dokládat způsob využití prostředků. Může je tak použít k běžným nákupům, nebo na nákup zařízení do domácnosti, stejně tak i na dovolenou nebo na investování. Firmy ho mohou využít např. na financování provozních potřeb firmy, na nákup zásob či materiálu nebo splacení krátkodobých pohledávek.