Splátkový kalendář

Co je splátkový kalendář?

Splátkový kalendář představuje rozpis s datem, kdy a v jakých částkách má dlužník splácet věřiteli úvěr nebo jiný dluh. Pokud se splátky mají realizovat platbou na bankovní účet, jde o datum připsání částky na věřitelův bankovní účet. Splátkový kalendář úvěrová společnost předkládá klientovi při sjednávání úvěru, ale také už ve chvíli, kdy si potenciální klient orientačně spočítá úvěr na online kalkulačce úvěrové společnosti.

Splátkový kalendář je podmínkou úvěrových a hypotečních smluv, splátkových obchodů, spotřebitelských úvěrů. Pokud dlužník takto nastavený splátkový kalendář nedodrží, nastupují penále a sankce, které jsou také součástí smluvních podmínek.

Co najdu ve splátkovém kalendáři?

Splátkový kalendář zahrnuje:

  • pořadové číslo splátky
  • datum splátky
  • stav úvěru před splátkou
  • výši splátky
  • rozdělení na úrok (platba za poskytnutí úvěru) a úmor (splátka jistiny)
  • stav úvěru ke dni provedení splátky

Kdy můžu splátkový kalendář změnit?

Splátkový kalendář je možné změnit jen po dohodě obou stran. Po vzájemné dohodě může věřitel snížit výši splátek, nebo splátky zcela odložit, pokud má dlužník problémy se splácením. Toto je však pouze dobrovolný krok věřitele, dlužník se takové změny nemůže právně domáhat. K tomuto kroku věřitelé někdy přistoupí, protože je výhodnější než soudní řízení, případně insolvenční řízení. Na druhou stranu věřitel nemůže jednostranně požadovat navýšení splátek.

Kdy a jak probíhají platby?

Podle splátkového kalendáře bývá většina splátek splatná ke stejnému datu v měsíci, což se řeší nastavením trvalého příkazu v internetovém bankovnictví, aby klientovi nehrozilo, že zapomene peníze uhradit. Jinou možností je inkaso, kdy klient povolí, aby si banka každý měsíc pravidelně strhávala určitou částku z účtu. Obvyklé bývá, že první a poslední splátka jsou jinak vysoké. Důvodem jsou poplatky, nebo také fakt, že první splátka zahrnuje pouze platbu úroku.