7 vychytávek, díky kterým váš domov proměníte v luxusní palác

Luxus je velmi relativní pojem. Vysokého standardu bydlení můžete dosáhnout i v běžném bytě, zatímco nevhodně zvolené doplňky můžou i drahou vilu přetvořit na nevzhlednou špeluňku. Bydlení totiž není ani tak o architektonickém řešení prostoru, jako o jeho vybavení. Čtěte, díky kterým vychytávkám může i panelákový byt získat punc okázalosti.

Kterým vybavením a dekoracemi se vyplatí vybavit váš domov, aby vypadal o poznání lépe?

1.) Dekorační mřížky na ventilaci

Máte v koupelně, kuchyni nebo na chodbě vývody od ventilace, které vám hyzdí interiér? Přetvořte toto strohé zařízení v přepychovou dekoraci! Díky designovým mřížkám může váš ventilátor vypadat jako vybavení na zámku. Na českém trhu se bohužel většinou prodávají ty účelově vypadající, ovšem když prohledáte zahraniční e-shopy, můžete narazit na zajímavé varianty.

A pokud nic neseženete? Dekoraci si můžete vyrobit i z papíru.

2.) Tetování na zeď

Nechcete mít váš pokoj stejný jako tisíce jiných lidí? Tetování na zeď přestavuje originální alternativu ke klasickým obrazům. Díky této dekoraci si můžete váš domov přizpůsobit vašemu vkusu a vyjádřit tak vaši osobnost a životní postoje. Třeba formou trefného obrázku, vyjadřující váš životní styl, nebo promyšleným nápisem. Dobrou zprávou je, že tato dekorace vyjde podstatně levněji, než klasický obraz – nejlevnější kousky pořídíte už od 400 Kč.

3.) Skleněná předělovací zeď

Máte malý byt? A co takhle si vykouzlit nějakou místnost navíc? Zapomeňte na těžkopádné předělování místností sádrokartonem, kvůli kterému by váš byt působil jako stísněná komůrka. Namísto toho zvolte skleněné zdi, které bytu zajistí potřebnou vzdušnost. Potřebné soukromí vám zajistí závěsy či žaluzie, a v momentech, kdy místnost nepoužíváte, je můžete odtáhnout, aby neblokovaly světlo.

4.) Postel s nebesy

Chcete si připadat jako párek šlechticů? Pořiďte si postel s nebesy, která dodá vaší ložnici romantický vzhled. Kromě vizuálního aspektu může nabídnout i aspekt praktický – v létě ochrání před komáry a pokud sáhnete po neprůhledných závěsech, poskytnou stínění v letních měsících, kdy venku svítá ve velmi brzkých hodinách.

5.) Designové osvětlení

Zapojte do vašeho interiéru hru se světlem! Mnohdy se dobře zvolené osvětlení na vzhledu interiéru projeví víc, než několik okázalých dekorací. Při volbě osvětlení nekupujte typické lustry z IKEI, které najdete téměř v každé domácnosti. Dejte si práci a prolezte více obchodů s osvětleními – v některých objevíte doslova designové skvosty.

Chcete zkusit něco neotřelého, a přitom nesáhnout hluboko do kapsy? Pořiďte si vánoční světla, která budou skvělé vypadat například v dětském pokoji. Abyste se vyhnuli kýčovitému vzhledu, sáhněte po bílém odstínu osvětlení.

 

6.) Stylové rámování

Povýšení obyčejných předmětů na designové skvosty – toho dosáhnete tehdy, pokud v interiéru použijete výrazné rámy. Možná si vybavujete jednoduché zrcadlo bez okrajů, které bylo typické pro ineriéry zvláště v devadesátých letech. Divili byste se, jak se jeho vzhled může proměnit, když mu dopřejete výrazné rámování. Pokud máte rádi netradiční věci, můžete do rámu vsadit třeba i vaši televizi.

Při shánění rámů se můžete obrátit na obchod s bytovými doplňky, anebo zkusit štěstí v některém starožitnictví, které mnohdy nabízí překvapivé poklady.

7.) Zrcadlové povrchy

Zrcadla mají tu schopnost, že dokážou interiér opticky zvětšit a prosvětlit. Proto se vyplatí umístit je například na dvířka skříní. Možná si vybavíte typickou panelákovou předsíň, která působí kvůli nedostatku světla a prostoru poněkud stísněným dojmem. Pokud do ní umístíte zrcadlovou skříň, s prostorem to udělá hotové divy.