Jak ušetřit na topení bez větších investic?

 elektřina  Srovnejte ceny elektřiny    plyn  Srovnejte ceny plynu

1. Reflexní fólie za topením zabrání tepelné ztrátě

Nalepte za topení reflexní fólii. Odrazí do místnosti teplo, které by jinak skončilo ve zdi. Zejména, pokud nemáte zeď jinak zaizolovanou. Ročně vám ušetří i několik set korun. Místnost pak vytopíte na požadovanou teplotu i s nižším stupněm.

2. Zaizolujte potrubí topné soustavy

Máte ve sklepě rodinného domu vlastní kotel nebo boiler? Zaizolujte veškeré potrubí, aby se teplá voda dostala k cíli bez tepelné ztráty. Například na chodbách či v místnostech.

3. Snižte topení o jeden stupeň

Zkuste snížit topení o jeden či dva stupně. Většinou si tohoto zanedbatelného poklesu teploty ani nepovšimnete. Každý zbytečný stupeň navíc totiž zvyšuje spotřebu elektřiny o 6 %.

4. Topná tělesa by neměla být zakrytá

Topná tělesa nezakrývejte nábytkem, záclonami, oblečením ani ničím jiným. Jsou to totiž překážky, které brání teplu dostat se do místnosti. Bez nich se teplo rovnoměrně rozloží po místnosti, nebudete muset přetápět, a tak ušetříte.

5. Snižte topení, ale nevypínejte ho zcela

Chystáte-li se odcestovat z domu, snižte topení. Nevypínejte však topení úplně, pokud objekt zcela vychladne, jeho následné vytopení trvá déle, zvyšuje spotřebu a stojí více peněz.

Srovnat ceny energií