Bankám roste nová konkurence

Platební služby tak budou stále častěji poskytovat mobilní operátoři nebo internetové firmy jako Apple, Facebook, Google či další. „Platební služby se velmi rychle inovují a nová směrnice je dalším impulzem. Klienti například už dnes nemusejí mít platební kartu, pro provedení platby přes internet stačí bankovní účet. Banky budou muset na změny pružněji reagovat, přizpůsobit svůj obchodní model a přijít s nabídkou nových služeb,“ popsala deníku E15 Sylvie Milerová z advokátní kanceláře Ambruz & Dark Deloitte Legal.

Do českého právního řádu směrnice zanese nový zákon o platebním styku. Ministerstvo financí v lednu požádalo odbornou veřejnost o připomínky. Předpokládaný termín předložení návrhu zákona vládě je konec roku 2016.

I finanční instituce se na očekávanou změnu připravují. „Banky samozřejmě sledují vývoj konkurence v oblasti platebních systémů. Mnohdy s podobnými společnostmi dokonce spolupracují, neboť se jedná o jednu z cest, jak vedle vlastních nových aplikací nabídnout svým klientům i další možnosti,“ popsal poradce pro platební styk a digitalizaci České bankovní asociace Tomáš Hládek.

S touto novinkou však vyvstává otázka zneužití údajů. Je tu samozřejmě větší riziko. Proto i s tím by měla právní úprava počítat. Jak přesně budou rizika ošetřena, zatím není jasné. Záleží na standardech ze strany Evropského orgánu pro bankovnictví