Dluhy domácností minulý rok vzrostly na 1,332 bilionu korun

V prosinci minulého roku se dluhy zvýšily o 10,9 miliardy korun, oproti tomu dluhy podniků klesly o 29 miliard Kč.

Zajímavé je, že úspory domácností a podniků v loňském roce také vzrostly. Na jednodenních vkladech měli lidé na konci roku téměř 1,533 bilionu korun, tedy zhruba o 151,9 miliardy víc než v předchozím roce. Podnikům tyto vklady meziročně stouply o téměř 110,7 miliardy na 951,7 miliardy korun. Proti listopadu se jednodenní vklady domácností zvýšily o téměř 33 miliard a podniků o zhruba 2,5 miliardy korun.

Na spořicích účtech s výpovědní lhůtou úspory domácností v loňském roce klesly o téměř 22 miliard na 279 miliard korun. Naopak podnikům tyto úspory stouply o zhruba 415 milionů na 13,9 miliardy korun. Ve srovnání s listopadem se vklady s výpovědní lhůtou domácnostem zvýšily o zhruba 8,5 miliardy, firmám naopak klesly o 2,5 miliardy korun.

Centrální banka poskytuje tuto statistiku každý měsíc v národním měnovém přehledu. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.