Vyberte si platební kartu na Porovnej24

Podíl provedených bezkontaktních transakcí činí v České republice 70 procent. S tímto podílem jsou Češi v Evropě v bezkontaktním placení stále na špici. Porovnej 24.cz nabízí kompletní přehled nabídky kreditních i debetních karet na tuzemském trhu. Stačí si vybrat s ohledem na své potřeby tu nejvýhodnější.

„Češi již běžně bezkontaktně kartami platí a nyní vyžadují další možnosti bezhotovostních plateb, například v e-shopech nebo prostřednictvím mobilních telefonů a chytrých hodinek. Karty ale stále hrají prim,“ tvrdí analytik Porovnej24 Michal Koubek.

Oblibě se těší ale i firemní karty. Počet plateb u obchodníků se zvýšil o více než devět procent a jejich celková hodnota vzrostla o více než sedm procent na více než 612 milionů eur. Průměrná hodnota transakce u obchodníka poklesla o 1,74 procenta, což svědčí o tom, že jsou firemní karty používány i k úhradě menších částek.

Platební karty Češi rádi využívají i v zahraničí. Kartami nejvíce platí v Rakousku, Německu, Polsku a na Slovensku. Například loni v prosinci v zahraničí prostřednictvím karet utratili skoro miliardu korun.

„V podobné pořídili nákupy na zahraničních e-shopech, což jen potvrzuje trend, že lidé se nebojí kartou platit v internetových obchodech. Mezi e-shopy jednoznačně vítězí ty britské, v nichž utratili skoro 400 milionů korun,“ dodává Koubek.

Oblibě se těší ale i věrnostní karty obchodníků. Alespoň jednu věrnostní kartu má na 92 procent Čechů. Každý čtvrtý vlastní čtyři až pět karet, pouze jednu kartu má dvanáct procent lidí a jen osm procent lidí nemá věrnostní kartu vůbec. Možnost sloučení věrnostních karet do karty platební by uvítalo 72 procent Čechů.

TIP: Vyberte si svou výhodnou kreditní kartu

Z hlediska věku je patrně nejvyšší využívání věrnostních programů u ekonomicky nejsilnější věkové kategorie 35 až 44 let. Značný je i rozdíl mezi těmi, kteří běžně platí platební kartou, a těmi, kteří ji nevyužívají. Lidé skeptičtí k používání platebních karet jsou méně ochotní využívat i věrnostních programů, na jednoho spadá v průměru 2,5 vlastněných a 1,3 často užívaných věrnostních karet.