Hypotéky dál zlevňují a spolu s nimi i spotřebitelské úvěry

Úrokové sazby snížila UniCredit Bank, Expobank, Wüstenrot hypoteční banka, Equa Bank, Raiffeisenbank a Česká spořitelna Česká spořitelna. Snížení úroků není paušální, váží se k němu přesně definované podmínky.

„Například Raiffeisenbank nabízí slevu 0,4 % u účelových úvěrů, 0,2 % u neúčelových a jednorázový bonus čtyři až šest tisíc korun za podpis smlouvy. Česká spořitelna zase v akci Snížené sazby pro fix 8 a 10 let nabízí úvěry s uvedenými fixacemi se sazbou 1,89 %. Podmínkou je pojištění schopnosti splácet. Bez pojištění sazba začíná na 2,09 %,“ říká úvěrový analytik Porovnej24.cz Michal Koubek.

Snížení úroků u ostatních bank se většinou týkalo jak hypoték s variabilní, tak s fixní sazbou na tři roky a více. Wüstenrot hypoteční banka spolu s ponížením úroků avšak i zrušila slevu za pojištění ve výši 0,2 procenta.

Podle Koubka Snížení úroků u hypoték ukazuje na jejich další zlevňování do budoucna. Oproti loňskému roku průměrná nabídková sazba klesla o 0,12 %, ale třeba oproti dubnu 2011 jsou nyní sazba na méně než polovině.

„Je třeba ale také říci, že ono zlevňování se týká jenom těch hypoték, u kterých se to bankám vyplatí. Poměry na trhu přitom ukazují na podporu bank hypotékám s dlouhými fixacemi. První vlaštovkou je již zmíněná Česká spořitelna, která vypsala akci pro hypotéky s fixací na až 10 let, kde začíná na úrokové sazbě 1,89 % ročně,“ tvrdí Koubek.

Toho by podle něj měli využít zejména klienti se zafixovanou hypotékou s blízkým datem vypršení fixace. Podobný trend je přitom vidět i u spotřebitelských úvěrů, u nichž se zase nabízí možnost jejich sloučení, konsolidace, v případě, že klient si chce sjednat další úvěr. Toto je výhodné avšak jenom za situace, že klient nemá problémy se splácením svých závazků.