Do konce roku je třeba říci, kam má stát poslat peníze z II. pilíře důchodového systému

Ve třetím pilíři důchodového systému – penzijním připojištění – si na konci letošního prvního čtvrtletí spořilo na penzi 4,61 milionu Čechů. Lidí, kteří si spoří v takzvaných transformovaných fondech, starém penzijním připojištění, kam již nelze vstupovat, ubylo – ve srovnání s koncem roku 2015 jich bylo o 73 tisíc méně. Naopak doplňkové penzijní spoření, které je novou podobou III. pilíře, využívá stále více lidí.

TIP: Srovnání penzijního připojištění během pár minut se srovnávačem finančních produktů Porovnej24.cz zdarma

„Rozdíl mezi starým penzijním připojištěním, takzvanými transformovanými fondy, a doplňkovým penzijním spořením je v tom, že zatímco staré fondy hrají na jistotu, garantují, že se nepropadnou do záporného výnosu, fondy v doplňkovém penzijním spoření nulu negarantují a nabízejí několik investičních strategií, tedy i příslib zajímavého výnosu,“ vysvětluje provozovatel online srovnávače cen Porovnej Zbyněk Laisek.

Na to slyší mnoho lidí, protože si uvědomují, že spoření na penzi prostřednictvím penzijních fondů je dlouhodobé. Tedy mají šanci při agresivnější investiční strategii na jeho začátku „vydělat“ více peněz, než když by se drželi garantované nuly zhodnocení. A tyto peníze pak ve správnou chvíli „vložit“ do konzervativní investiční strategie, která jim je zachová.

„Ze statistik ale vyplývá, že takových lidí je stále dost málo. Volba doplňkového penzijního spoření se docela jistě již nevyplatí lidem, kteří mají těsně před penzí, ale každý, kdo bude spořit na penzi ještě třeba sedm a více let, by o ní měl uvažovat. Měl by do ní jít,“ dodává Laisek.

Další důležitou informací v oblasti penzijního spoření jsou podmínky výstupu z II. pilíře, který byl krátce po svém zavedení zrušen. Jeho princip spočíval v tom, že zatímco ve třetím pilíři stát lidem přispívá státním příspěvkem, ve druhém pilíři si lidé rovnou brali tři procenta z odvodu na svém povinného sociálního připojištění, která se jim připisovala na jejich účet. A k nim přidávali svou vlastní spořící částku. K ukončení II. pilíře avšak dochází již letos na základě schváleného zákona.

„Ti, kteří si ho zvolili, by tak měli nejpozději ideálně do konce října informovat svou penzijní společnost o jimi zvoleném způsobu výplaty jejich úspor z II. pilíře. Nabízí se jim převod peněz na smlouvu v doplňkovém penzijním spoření nebo penzijním připojištění se státním příspěvkem,“ vysvětluje Laisek.

Jedná se o desítky tisíc lidí. I když stát mohl být při nastavení II. pilíře velkorysejší, většina z nich na II. pilíři vydělala, protože státu nenechala ona tři procenta, která by u něj tak jako tak skončila. A mnozí z těchto lidí jsou docela jistě i účastníci třetího pilíři, takže přitom inkasovala i státní příspěvek. Získala tak dvojitou podporu od státu.

TIP: Kalkulačka penzijního připojištění vám během pár minut ukáže nejlepší nabídky na trhu zdarma

V transformovaných fondech, kam již lidí nemohou vstupovat, zůstávalo v prvním pololetí 4,21 milionu lidí. To bylo o 73 tisíc méně než na konci roku 2015. Doplňkové penzijní spoření, které penzijní připojištění od roku 2013 nahradilo, má dalších 405 tisíc lidí, tedy o 44 tisíc více než loni v prosinci. Objem vyplacených státních příspěvků na penzijní připojištění a doplňkové spoření činil v prvním čtvrtletí 1,7 miliardy korun. Objem příspěvků účastníků byl 8,13 miliardy korun. Průměrný měsíční příspěvek účastníka stoupl proti konci roku 2015 o tři koruny na 601 korun. Průměrný měsíční příspěvek státu se zvýšil o dvě koruny na 126 Kč. Na konci března bylo evidováno 1,37 milionu penzijních připojištění, na něž v jeho průběhu aspoň jednou přispěl zaměstnavatel. Občané se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994. Z původních 44 fondů jich na trhu zbylo devět. Jejich aktuální nabídku najdete na Porovnej24.