Vyměnit dodavatele elektřiny nebo plynu je lehčí než si myslíte

Předpokladem pro změnu dodavatele je orientace se ve smlouvě se svým stávajícím dodavatelem. Důležité je její trvání, zda je na dobu určitou, či neurčitou, a také, v jaké lhůtě lze smlouvu vypovědět. A pak si porovnat nabídky na trhy.

„Pokud jste uzavřeli smlouvu na dobu neurčitou, bývá tato lhůta stanovena zpravidla na tři měsíce. U smluv na dobu určitou je rozpětí širší. Jisté je, že pokud byste výpovědní lhůtu nedodrželi a chtěli odejít dříve, zaplatíte tučnou pokutu. Srovnat ceny dodavatelů energií jde na našem webu Porovnej24.cz. Komu by to nestačilo, může si pro porovnání vyzkoušet i kalkulačku Energetického regulačního úřadu,“ říká analytička cen energií Porovnej24.cz Veronika Balšánová.

TIP: Kalkulačka elektřiny vám během pár minut ukáže nejlepší nabídky na trhu

Vedle ceny je podle ní třeba zkoumat ale i například délku trvání smlouvy, poplatky spojené s ukončením smlouvy a smluvní pokuty například za předčasné ukončení smlouvy. Ušetřit se však dá.

„Například u elektřiny se cena skládá ze dvou složek. 60 procent tvoří platba za distribuci elektřiny a je pevně stanovená Energetickým regulačním úřadem. 40 procent je cena za silovou elektřinu, která je ovlivněná pouze konkurenčním prostředím a výběrem dodavatele. Právě zde je možné ušetřit,“ vysvětluje Balšánová, podle které při správné volbě dodavatele se roční úspora za elektřinu může v některých případech vyšplhat i na tři tisíce korun.

Podobné je to i u plynu, v jehož případě cenu tvoří z 30 procent regulovaná část platby za dodávku plynu a zbylých 70 procent je cena zemního plynu, která je závislá na tržním prostředí a dodavateli. Úspora na plynu tedy může při správné volbě výhodné nabídky několikanásobně vyšší než u elektřiny.

„Může to být i roční úspora ve výši sedmi, až osmi tisíc korun,“ upřesňuje Balšánová.

Ceny energií se liší v jednotlivých regionech už kvůli technickým parametrům distribučních soustav. Například rozvodná síť elektřiny v Praze má kvůli svému menšímu rozsahu jiné parametry než rozvodné sítě na většině tuzemského území, z čehož může vyplývat jiná nákladnost při údržbě.

Jakmile si vyberete nového dodavatele, je nezbytné s ním uzavřít smlouvu o sdružených službách dodávky. Před podpisem prostudujte smlouvu, platný ceník a platné obchodní podmínky. S tím vším pomůžou pracovníci Porovnej24.cz. Stačí jim jen poslat e-mail, nebo zavolat do call centra Porovnej24.cz.

Co je třeba prověřit před změnou dodavatele energie

  1. Výpovědní lhůtu uvedenou ve smlouvě se starým dodavatelem energie
  2. Úplný a platný ceník pro konkrétní rok u nového dodavatele
  3. Zjistit si, zda bude změna dodavatele zpoplatněna. Změna dodavatele je sice ze zákona bezplatná, někteří dodavatelé však vybírají takzvaný aktivační poplatek za zprostředkování.
  4. Způsob ukončení smluvního vztahu s novým dodavatelem v případě nespokojenosti
  5. Nepodcenit další nabízené služby nového dodavatele, jaký je k nim přístup (pobočky, telefon, web) a jak jsou zpoplatněny.
  6. Informujte si i na to, zda má nový dodavatel zákaznické centrum a funkční kontakty. Důležité jsou také reference neboli pověst nového dodavatele. Za jednu z dobrých referencí lze považovat přihlášení k Etickému kodexu obchodníka.

TIP: Srovnání elektřiny během pár minut se srovnávačem finančních produktů Porovnej24.cz