Do zahraničí vyráží bez cestovního pojištění 17 procent Čechů

Tisíce Čechů už zažilo situaci, kdy musely vyhledat v cizině lékaře nebo se strachem hledaly své ztracené věci. Pomoc pojišťovny je v takovém případě užitečná nejen z finančního hlediska, ale i z důvodu pomoci, co a jak dělat. 

„Hitem letošních letních více sportovně naladěných dovolených bylo potápění, kitesurfing či windsurfing. S oblibou těchto adrenalinových aktivit roste také počet zranění. Je zajímavé, kolik možných zdravotních rizik z těchto sportů vyplývá,“ říká analytik pojistného trhu Porovnej24 Zdeněk Novák. 

TIP: Srovnat Cestovní pojištění během pár minut se srovnávačem produktů Porovnej24.cz

Účty za léčbu v takových případech bývají vysoké, což dokazuje i konkrétní případ klienta, který se potápěl v Egyptě, příliš rychle se vynořil a projevila se u něj nemoc z dekomprese. Strávil nějaký čas v hyperbarické komoře a tento pobyt jej vyšel na více než půl milionu korun. 

„Zaplatila jej pojišťovna, protože měl sjednané dobré cestovní pojištění,“ upřesňuje Novák. 

Podle statistik na letní dovolené sportuje až 39 procent lidí, sedm procent Čechů pak na dovolené provozuje nějaký adrenalinový sport. Podle statistik Porovnej24 si pak adrenalinový sport připojišťuje pouze 5 procent lidí. Přičemž mezi rizikové sporty se překvapivě řadí třeba rybaření z loďky, jízda na zvířatech (velbloud, kůň, slon atd.).

Pojištění je ale důležité i při zimních dovolených, které bývají spojené s lyžováním. Úrazy z nich bývají i tragické. Každé třetí zranění na lyžích je vážné, na snowboardu je to dokonce 55 procent všech úrazů. 

„Navíc na sjezdovce často klient pojišťovny může ublížit i lidem okolo sebe. Bez pojištění škody, kterou způsobíte někomu jinému, je to tedy dost velký risk,“ tvrdí Novák.

TIP: Nejlevnější Cestovní pojištění najdete zde

Podle něj každý, kdo ví, že bude v zahraničí sportovat, by si měl cestovní pojištění bez jakéhokoli váhání. A připlatit si i za krytí rizik vyplývající z jeho sportu. Běžné cestovní pojištění by mu totiž nemuselo stačit, protože například na potápění se vůbec nemusí vztahovat. Kromě toho potřebujete vysoké limity pojistného plnění, lékařská péče je v případě urgentních úrazů drahá. Aktuální nabídku cestovního pojištění od různých pojišťoven si můžete porovnat na Porovnej24.