Jak svým dětem dopřát zahraniční vzdělání zdarma?

Mít tak možnost trávit studentská léta na prestižní britské univerzitě, jejíž areál připomíná atmosféru Bradavic z Harryho Pottera! Nebo zdokonalovat svoji francouzštinu studiem v pařížské Sorbonně. Tyto příležitosti můžete svým potomkům snadno dopřát i vy.

Již dávno neplatí, že studium na věhlasných zahraničních univerzitách je jen pro milionáře. Možná se obáváte, že budete moct své dítě na studia poslat maximálně do Prahy a ještě trnout, zda finančně utáhnete jeho ubytování na omšelých strahovských kolejích. Nemějte strach, dnešní svět študákům nabízí mnoho úžasných možností, kterými mohou nakopnout svou budoucí kariéru. Spousta z nich je cenově velmi dostupných, či dokonce k dispozici zdarma.

Ucelené studium v cizině

Pokud váš potomek zatouží absolvovat bakalářské či magisterské studium v zahraničí, může využít některého ze štědrých sociálních stipendií. Spousta vzdělávacích institutů má vyhrazený počet míst pro zahraniční studenty, kterým jsou schopny poskytnout celé či částečné stipendium. Výše poskytnutých peněz se většinou odvíjí od finanční situace daného studenta a doložených příjmů jeho rodiny. Na některých školách musí študák výrazně doplácet, jinde mu stipendium bohatě pokryje ubytování, stravu a veškeré další náklady.

A jak může o studium v zahraničí zažádat? Většinou musí aktivně obepsat vybrané zahraniční školy, které ono sociální stipendium nabízejí. Jejich seznam můžete dohledat například přes stránky Domu zahraniční spolupráce, nebo přímo napsat e-maily několika zahraničním školám a zeptat se na možnost tohoto stipendia.

V případě, že student zvolí druhou možnost, není úplně nejvhodnějším způsobem poslat mail ve stylu: „Jsem Franta z Podkopné Lhoty a chci u vás studovat zadarmo.“ Základem úspěchu je kvalitně sepsaný motivační dopis. V něm by měl zájemce nastínit, proč jej daná univerzita a konkrétní studijní obor zaujal, jaké jsou jeho vlohy a dosavadní úspěchy, popřípadě jak by mu tato zkušenost prospěla v budoucím životě.

Erasmus, aneb krátce na zkušenou

Vstoupily vám při zmínce o dlouhodobém studiu slzy do očí a sevřela vás úzkost nad představou, že by váš milovaný synátor či dceruška na tak dlouhou dobu opustili domov? V tom případě mohou vyrazit i na kratší čas, a to v rámci programu Erasmus, dotovaného Evropskou unií. Tento program poskytuje stipendium na jeden či dva semestry do všech zemí Evropské unie a Turecka. Jeho výhodou je snadná dostupnost (i ty méně profláklé české školy nabízí možnost vycestování) a záštitu domovské univerzity při vyřizování studentského pobytu.

Kromě zdokonalení jazykových dovedností a možnosti okusit jiný způsob vzdělání je Erasmus úžasnou školou života, co se týče poznání nových kultur. Vaše dítě bude možná bydlet na bytě se Španělem, Švédkou či Mexičanem, na přednáškách potkávat místní studenty a ve volném čase se bavit a cestovat s kamarády z různých koutů světa. Mnoho těch, kteří tuto zkušenost absolvovali, hrdě prohlašují svůj erasmácký zážitek za nejlepší čas svého života.

A kolik toto dobrodružství stojí? Většinou stipendium postačí na pokrytí nákladů na cestu, bydlení a stravu, může však nastat situace, kdy pobyt v nějakém dražším evropském městě (Londýn, Amsterdam, skandinávská města) vyjde na více peněz. Některé země nabízejí kombinaci Erasmus stipendia s jinou formou peněžního daru. Například francouzská vláda umožňuje čerpat příspěvek na ubytování, pohybující se okolo 10 000 Kč za semestr.

Zatočila se vám z těch nepřeberných možností hlava? Teď jen zbývá vybrat, do kterého koutu Evropy se vydat. Většina českých studentů míří do Velké Británie, Německa a Španělska. Tyto země nabízejí kvalitní vzdělání, avšak kvůli vyšší poptávce nemusí být snadné se tam dostat. Pokud je váš potomek pilným studentem a chce své síly změřit na prestižním vzdělávacím institutu, měl by zamířit do Skandinávie, která se vyznačuje vysokou úrovní školství. Kritéria levnějších cen a vyšších šancí na přijetí splňují země východní Evropy. V případě, že si chce student užít volnějšího studijního rozvrhu a nenáročné výuky, bude ideální destinací Řecko.

Studium v exotice

Pro fajnšmekry, kteří chtějí zažít skutečnou exotiku, je k dispozici stipendium Darmasiswa. Jedná se o program indonéské vlády, která každoročně poskytuje možnost ročního studia na svých univerzitách. Zde zajásají hlavně milovníci umění, protože drtivá většina studijních oborů se týká výtvarných technik, tance či kulinářského umění. Ovšem v nabídce v menší míře naleznete i studijní programy týkajících managementu, marketingu a jiných odvětví. Studijní pobyt trvá 12 měsíců a kromě odborných předmětů student navštěvuje i lekce indonéského jazyka.

Uchazeč může být zpočátku zmaten poněkud skoupými informacemi na webu stipendia Darmasiswa, ovšem když trochu potrápí internet, vybafne na něj množství článků, blogů a recenzí studentů, kteří tuto zkušenost prožili. Z jejich článků se můžete dozvědět mnohé o tom, jak studium probíhá.

Co musí vaše dítě udělat pro to, aby mohlo studovat pod tropickými paprsky indonéského slunce? Přihlásí se přes webovou stránku Darmasiswa a ke své přihlášce doloží požadované dokumenty (potvrzení o úrovni angličtiny, referenci od učitele z domovské univerzity, atd.) Deadline pro přihlášení většinou bývá do konce února. Poté obdrží pozvánku na osobní pohovor na indonéské ambasádě v Praze, kde je rozhodnuto o jeho přijetí či nepřijetí. Samotný školní rok začíná koncem srpna.

Stipendium pokrývá studium, ubytování a stravu. Dopravu do Indonésie si student hradí sám.