Jak vkusně zařídit byt za pár korun

Všude dobře, doma nejlíp a v pěkném obydlí to platí dvojnásob. Možná si řeknete, že s vaším skromným rozpočtem nikdy nemůžete konkurovat přepychově zařízeným interiérům z katalogů. Budete překvapeni. Ukážeme vám tipy, jak vyzrát nad rozpočtem a zároveň se doma cítit dobře.

Zamyslete se, co skutečně potřebujete
Pokud jdete nakupovat potraviny a jste hladoví, děláte chybu. Povětšinou vezmete hromadu nezdravých a zbytečných věcí, protože nakupujete očima a ne hlavou. Podobně je to i u nábytku, jenže toho se bohužel před cestou nenajíte. Zapojte hlavu tedy hned při vstupu. Zamyslete se, co opravdu využijete a co u vás bude stejně jen ležet ladem. Potřebujete dvě křesla? Nestačí jen jedno a když přijde návštěva, tak vzít jako sezení židli k počítači? Potřebujete novou kuchyň? Nestačí ji jen vylepšit LED páskami a tapetami? Hledejte alternativy a nenechte se uchvátit první věcí hned u dveří.

Zboží ze showroomu

Velké nábytkové showroomy několikrát do roka pořádají výprodej vystavených kusů. Protože tyto kusy stály několik měsíců na výstavním místě a můžou být o nepatrný odstín vybledlejší či zaprášenější, obchodní domy je nabízí za příznivé ceny. Běžný člověk rozdíl pouhým okem nepozná, tudíž je to skvělá příležitost, jak nakoupit designové kousky za skvělé ceny.

Porovnávejte a kombinujte
Sednout do auta, zajet do nejbližšího obchodu s nábytkem a všechno sfouknout na první dobrou je rozhodně parádně ušetřený čas. Nebuďte ale líní, prohledejte internet a jděte za cenou. Kombinujte neznačkové zboží se značkovým a zkuste také bazar. Zatímco na posteli byste šetřit neměli, takový gauč seženete za mnohem lepší cenu v bazaru. Dnes navíc existuje plno facebookových skupin, kde se objevují často velmi zachovalé kusy třeba jen za odvoz.

Nestyďte se a ozvěte se známým
Jeden facebookový status, jedna zmínka na kávě nebo v kině a už se to kolo rozjíždí. „Já teď stůl nemám, ale vím, že známý říkal, že ten starý prodává.“ Říká se, že svět je malý a je to pravda. Každý zná každého a uvidíte, že některou část nábytku ulovíte hravě i skrz kamarády třeba na Facebooku. A nejen tam. Poptejte se i lidí v práci, vyvěste inzerát na intranet a tak dále. Nikdy nevíte, kdo koho zná, kdo kde sedí a kdo vám nakonec pomůže.

Chcete stůl nebo spaní? Vyrobte si to
Nikde není psáno, že musíte vybavení do domácnosti nakupovat. Dnes je vlastně docela „cool“ si věci vlastnoručně vyrábět. Jak? Způsobů je hodně, ale zkuste třeba europalety. Stačí je naskládat na sebe, trošku vybrousit, natřít třeba načerno, dát na ně matrace a máte postel. Nebo si dokupte k paletě čtyři nohy a máte stůl, který váš soused určitě nemá. No a také dvě palety na sebe, pod tu spodní kolečka a máte pojízdný stůl do obývacího pokoje. Až vás navštíví kamarádi, garantujeme, že váš interiér kladně okomentují.

Zdroj: www.orceserranohams.com

Zkuste popelnice nebo sběrný dvůr
Nechceme po vás, abyste se s chutí vrhli do první popelnice, kterou uvidíte. Ale ten prostor kolem nich občas stojí za to. V dobrém slova smyslu. Někteří lidé jsou totiž natolik líní, že než aby napsali inzerát, prostě starou věc vyhodí. Buďte tedy na pozoru a třeba se na vás i takhle usměje štěstí. Dobrým útočištěm jsou také sběrné dvory. I tady platí pravidlo, že použitá věc nemusí být v tak špatném stavu, abyste ji nemohli znovu přivést na výsluní.