Jak prodloužit život vašemu mobilu

 

Nechcete každé dva roky oplakávat skon vašeho telefonu, který se rozhodl odebrat do věčných lovišť zrovna pár týdnů po vypršení záruční lhůty? Čtěte, jak životnost vašeho mobilního pomocníka výrazně prodloužit.

Vzpomenete si ještě na vaše předchozí mobilní přístroje? Třeba na tolik populární véčko, anebo na úplně první telefon s anténkou, na jehož displeji šly zobrazit jenom dva řádky. Ať už byl váš oblíbený model jakýkoliv, je dost možné, že kdybyste se prohrabali šuplíky a tento téměř archeologický kousek našli, s velkou pravděpodobností by stále fungoval. Což se bohužel nedá říct o dnešních smartphonech, které jsou kvůli použití levných materiálů konstruovány pro kratší život. Přesto existuje pár způsobů, díky nimž jejich dobu fungování prodloužíte.

Baterie

Většina smartphonů je vyrobena, aby vydržela 300-500 nabití, což odpovídá zhruba dvěma až třem letem fungování. Tudíž když prodloužíte délku jednoho nabíjecího cyklu, výrazně tak polepšíte vašemu telefonu. A jak to udělat, aby vám baterie vydržela delší dobu?

Klíčem k dlouhověkosti (nebo spíš vyhnutí se vyhazovu telefonu co dva roky) jsou nejrůznější úsporná opatření, kterými zamezíte rychlému vybíjení.

  • Velkým žroutem energie jsou nejrůznější aplikace, vyžadující častou interakci s uživatelem. Hry a další volnočasové kratochvíle užírají zásoby energie děsivým tempem.
  • Opravdu potřebujete mít aktivní GPS, i když jste v práci? Kancelář určitě najdete i bez navigace a vašemu mobilu tak ušetříte cenné zdroje energie. Pokud je zrovna nepoužíváte, vypněte GPS, Bluetooth a Wi-fi.
  • Zvažte, zda opravdu potřebujete mít aplikaci Facebook. Představuje sice pohodlný způsob využívání sociální sítě, ale je energeticky mnohem náročnější, než běžné připojení na Facebook skrz internetový prohlížeč. Takový postup vám denně ušetří přibližně 15% baterie.
  • I přesto, že si na množství aplikací nepotrpíte, váš telefon se může vyčerpávat díky tak obyčejné věci, jako je jas displeje. Uživatelé, jejichž displej vydává záři jako měsíc v úplňku, mívají telefon vybitý raz dva. Energetická náročnost nadměrného jasu může dosahovat až 30%.
  • Vypněte si notifikace. Určitě jste si všimli, že některé vaše aplikace jsou dost upovídané a chtějí se s vámi podělit o každou informaci, kterou zrovna provádějí. V sekci Nastavení – Oznámení si můžete zvolit četnost, s jakou vám daná oznámení budou chodit.
  • Nacházíte-li se v oblasti, kde je slabý signál (příroda či při cestování v metru), přepněte mobil do režimu Letadlo. Když jej necháte v aktivním stavu, příliš se namáhá vyhledáváním neexistujících sítí, což se podepíše na rychleji vybité baterii.

A možná problém tkví někde úplně jinde! Každý uživatel je unikátní a využívá jiný rozsah služeb. V telefonu lze většinou snadno dohledat, které aplikace a služby vám spotřebovávají nejvíc energie. Například u Androida tuto informaci zjistíte v sekci Baterie, kde se vám přehledně v procentech ukáže, které vaše programy jsou energeticky nejnáročnější. Spousta uživatelů překvapeně zjistí, že na předních příčkách seznamu se ukazují aplikace, které možná ani nevyužívají. Pokud tomu tak je, nemilosrdně je smažte.

Jak správně nabíjet

Možná jste slyšeli o tom, že uživatel může svému přístroji výrazně polepšit díky chytrému způsobu nabíjení. Kdo by neznal oblíbenou teorii, že úplné nabití, následované totálním vybitím, přidá telefonu měsíce či roky života. Tento postup fungoval u starších typů telefonů, vybavených bateriemi NiMH a NiCd. Většina novějších telefonů má ve svých vnitřnostech baterie typu Li-Ion, které fungují na trochu jiném principu.

Baterie Li-Ion výše popsaným postupem moc nepotěšíte. Jejich životnost se extrémním vybitím či naopak přílišným nabitím zkracuje. Proto se snažte, aby kapacita baterie nikdy neklesla pod 20%. Naopak, když nabíjíte, vytáhněte nabíječku ze zásuvky dřív, než nabíjení dosáhne plných 100%. Čím více celých cyklů totiž telefon absolvuje, tím dřívější smrt jej čeká.

Jestliže odjíždíte a necháváte telefon doma, nabijte jej na 50% a vypněte. Delší skladování vypnutého telefonu s vybitou baterií může zhoršit kvalitu telefonu.

Vnější vlivy

Rovněž zajistěte vašemu smartphonu komfortní podmínky pro život. Ochraňte jej proti příliš vysokým teplotám (teploty nad 35 stupňů způsobují ztrátu kapacity baterie) a proti mrazům. V zimních dnech jej noste pod bundou co nejblíže k tělu, aby nepřišel do kontaktu s mrazivým počasím.

Můžete však o smartphone pečovat jako o královského syna, šetrným nabíjením jej hýčkat, aplikacemi jej nepřekrmovat přece vše marno, pokud vám spadne na dlažbu a na jeho displeji se objeví nevzhledná pavučina. Jak jej ochránit před nebezpečným pádem?

  • Efektivním řešením je Tempered glass screen protector. Pod tímto záhadným názvem se skrývá výrobek, který si zamilujete. Jedná se o vysoce odolné tvrzené sklo, které váš displej ochrání nejen před pádem, ale i před poškrábáním klíči či jinými předměty v tašce. Sklíčko jednoduše nalepíte na displej, díky čemuž bude schopný přečkat jakoukoliv nehodu. Jeho tloušťka je pouhých 0,5 mm, tudíž téměř nepůjde vidět a nemusíte mít obavy, že váš smartphone bude mít „tlusté sklo.“
  • Skutečnou vychytávkou je Urban Armor Gear obal na mobil. Díky této ochraně mobil přežije i situaci, kdy jím někdo prudce mrští o betonovou zem. Je totiž vyvinut pro armádní účely a prošel nejpřísnějšími vojenskými zkouškami. Telefon ochrání před nárazem, poškrábáním displeje vlivem pádu a rovněž před zničením vlhkostí. Nevěříte? Projděte si množství videí na Youtube a můžete žasnout nad krkolomnými pády z balkonu, schodů či mostu, které mobil v UAG obalu bez úhony přežil.