Ani sazba RPSN nemusí vždy ukázat úplné náklady na úvěr

Většina klientů bank i nebankovních institucí stále nemá jasno v tom, jak správně posoudit výhodnost spotřebitelských a hypotéčních úvěrů. „Nejvýhodnější půjčku ukáže vždy jen celkový přeplatek na půjčce,“ říká manažer Porovnej24 Zbyněk Laisek.

Průzkum agentury Stem/Mark potvrdil finanční negramotnost mnoha Čechů. Respondenti, kteří vybírali tři nejvýhodnější nabídky půjček, totiž nejčastěji volili půjčku bez poplatků (49 %), teprve jako druhá v pořadí skončila půjčka s nejnižším celkovým přeplatkem (45 %), kterou následovala půjčkou s nejnižší RPSN (44 %). Pětina respondentů se mylně domnívala, že výhodná půjčka se pozná také podle nejnižší splátky. Stále je i dost lidí, kteří za výhodnou půjčku považují tu, u které dostanou odměnu za její sjednání třeba ve formě peněžitého bonusu nebo nějakého dárku.

„Průzkum potvrdil to, co by měl vědět každý, kdo si na něco půjčuje peníze. Totiž, měl by přesně vědět, kolik za půjčku celkově připlatí. Dokonce ani ta nejnižší sazba RPSN nemusí vždy znamenat tu nejvýhodnější půjčku. I do našeho porovnání úvěrů na trhu musíme započítávat všelijaké bonusy a zvýhodnění za řádné splácení, nebo naopak, které za určitých okolností RPSN sazbu mění,“ vysvětluje Laisek.

Podle něj by si klient, pokud chce mít jistotu, že dostává tu nejvýhodnější nabídku, měl by si nechat vždy vystavit takzvaný standardní předsmluvní formulář. Teprve v tomto dokumentu totiž uvidí celkový přeplatek, který za půjčku zaplatí.

Tip: Chcete zjistit, která půjčka je nejvýáhodnější? Využijte srovnání cen!

Naprostá většina Čechů považuje za rozumné půjčit si na dlouhodobější investice – například devět z deseti dotázaných mezi ně řadí bydlení, dvě třetiny pak podnikání a shodný počet i studium. Pro tři pětiny lidí je rozumné zadlužit se i kvůli koupi či opravě auta, nebo pořízení domácích spotřebičů. Půjčit si peníze na běžné denní výdaje, jako jsou nájem nebo nákup potravin, je rozumné pro každého osmého Čecha (12 %), půjčka na dovolenou pak pro sedm lidí ze sta, kosmetická plastická operace či nákup vánočních dárků shodně pro šest lidí ze sta.

Publikováno
V rubrikách Nezařazené Štítky