Podmínky pro získání hypotéky se vzdálily další skupině lidí

vytápění domu tepelným čerpadlem

Banky začínají výrazně zdražovat nabídku hypoték s LTV mezi 80 a 90 procenty, o které je největší zájem. „Je to důsledek nařízení centrální banky, které má za cíl dále omezit poskytování úvěrů s vysokým LTV,“ říká manažer Porovnej24 Zbyněk Laisek. LTV vyjadřuje poměr mezi hypotečním úvěrem a zástavní hodnotou nemovitosti.

Pryč jsou doby, kdy si šlo snadno a bez problémů sjednat u banky hypotéční úvěr na sto procent hodnoty pořizované nemovitosti. Od října 2016 centrální banka zapověděla úvěry nad 95 % LTV a úvěry s LTV ve výši od 85 do 95 % omezila jen do 10% podílu celkového objemu nových úvěrů na bydlení.

„Úvěry s ukazatelem LTV mezi 80–90 % by nově neměly překročit 15% podíl všech úvěrů zajištěných nemovitostí. Zároveň by banky neměly poskytovat hypotéky s LTV nad 90 %,“ shrnuje současný stav Laisek.

Nová pravidla centrální banky mají formu doporučení „comply or explain“.

„Zájem o hypotéky nepolevuje. Nárůst je logicky o hypotéky, které končí, tedy od ty nad 80 % LTV. Hlavní příčinou růstu jsou aktuálně probíhající změny pásmování LTV související se změnou pravidel poskytování hypoték na 80 % zástavní hodnoty nemovitosti,“ říká Zbyněk Laisek.

Podle něj ceny úvěrů do 80 % LTV zůstanou stejné, ale ty s LTV nad 80 % ještě zdraží. Poptávka po hypotékách v tomto pásmu činí zhruba 30 procent všech sjednaných hypoték.

„Zdražení bude pro klienty citelné. Samostatnou kapitolou budou hypotéky s plovoucí sazbou, které jsou pro banky kvůli možnosti předčasného splacení neatraktivní a tomu budou odpovídat i jejich ceny,“ říká Laisek, podle kterého jsou obavy centrální banky před přehříváním na trhu nemovitostí v kombinaci s chutí se zadlužovat a rekordně levnými hypotékami jsou pochopitelné.

„Uvidí se ještě, zda byly kroky centrální banky také vždy správné. Doporučení klientům Porovnej24.cz v tomto v případě zní, že pokud nemají peníze na část pořizované nemovitosti, aby mohli získat hypotéku, mohou si sjednat například úvěru na stavebním spoření a tento použít pro sjednání si hypotéky,“ uzavírá Laisek.