Několik bezpečných rad, jak neplatit za povinné ručení ani o korunu navíc

Porovnej24.cz nabízí srovnání všech aktuálních nabídek povinného ručení do dvou minut. Statistiky ukazují, že využití služeb Porovnej24.cz ušetří na ceně povinného ručení 91 procent řidičů. A průměrná úspora je 2 100 korun za rok. Podmínkou je aktivní přístup při sjednání nového povinného ručení.

Ceny i nabídka pojišťoven u povinné ručení se výrazně liší. Kupříkladu čtyřicetiletý muž z Prahy, který jezdí bez nehod Škodou Octavia 1.6 TDI, může mít pojištění třeba za 2 352 korun, ale i za 3 594 korun. Jenže cena není všechno.

„Kupříkladu jedna z nejlevnějších námi nalezených pojistek měla limity do 150 milionů, zatímco jedna z nejdražších měla jen 35 milionů. Lišily se i dodatečné služby. Někde nabízeli v rámci povinného ručení i úrazové pojištění řidiče, přepravovaných osob, cestovní pojištění zdarma, rozšířenou asistenci, pojištění rodinných příslušníků a dokonce i pojištění proti pokutám zdarma,“ vysvětluje analytik pojistného trhu Porovnej24 Zdeněk Novák.

Pojišťovny občas na slevy lákají nové klienty povinného ručení jako na udičku. Jenže výhody pro stávající zákazníky už tolik nerozdávají. Zvýhodněné podmínky tak často trvají jen rok a poté pojišťovna sazbu zvedne a slevu nenabídne. Pokud ale jiný poskytovatel za stejnou cenu nabízí lepší služby, možná je čas přejít ke konkurenci. Kdy jednoduše zrušit povinné ručení a změnit pojišťovnu?

 

„Ke zrušení povinného ručení je nutné podat písemnou výpověď, nejlépe nejpozději 6 týdnů před koncem pojistného období, které je vždy roční a začíná v den, kdy jste smlouvu o pojištění odpovědnosti uzavřeli. Pokud výpověď podáte později, vystavujete se riziku, že pojišťovna po vás bude vymáhat platbu i na další rok,“ vysvětluje Zdeněk Novák.

Výpověď můžete podat i čtvrt roku po nahlášení škodné události. Dostanete výpovědní lhůtu 1 měsíc a po jejím uplynutí pojištění skončí. Pokud pojišťovna mění tarify či jiné změny cen pojištění, musí vás o změně minimálně dva měsíce předem informovat. Od chvíle, kdy vám oznámení doručí, máte měsíční lhůtu na podání písemné výpovědi.

„Jakoukoliv smlouvu o povinném ručení můžete písemně vypovědět do dvou měsíců od jejího uzavření. Může se vám to hodit, když vás k sepsání někdo narychlo přemluví, a vy pak zjistíte, že smlouva není tak výhodná, jak vám tvrdili,“ upřesňuje Novák, který upozorňuje na to, že povinné ručení je povinností sjednat do 14 dní od zániku předchozího pojištění, nebo uložit SPZ do depozitu.

„Když to neuděláte, hrozí vám, že správní orgán vaše auto vyřadí z evidence a napaří vám pokutu až 40 tisíc korun. Pokud s takovým autem způsobíte nehodu, budete její náklady hradit ze svého,“ uzavírá Novák.