Češi preferují hypotéky před nájemním bydlením

Češi jednoznačně preferují vlastní bydlení a jsou připraveni do něj investovat, případně si i půjčit. Více než dvě pětiny domácností přijdou pravidelné náklady na bydlení na deset až 30 procent jejich příjmů. Další třetina pak na pokrytí těchto nákladů vynaloží až polovinu příjmů.

České domácnosti na bydlení dají nejčastěji desetinu až třetinu příjmů. Ukázal to průzkum mezi klienty online srovnávače finančních produktů a cen energií Porovnej24.cz, který nabízí i srovnání cen a podmínek na hypotéčním trhu.

„Dvěma z pěti domácností ukrojí náklady na bydlení jedenáct až 30 procent příjmů. Každá třetí domácnost musí za bydlení zaplatit částku od 31 do 50 procent příjmů. U každé šesté domácnosti pak náklady na bydlení přesahují polovinu veškerých příjmů,“ říká manažer Porovnej24 Zbyněk Laisek.

TIP: Porovnejte si nejlepší úroky hypoték

Podle něj se v absolutních číslech se do nákladů na bydlení do výše čtyř tisíc korun vejde každá sedmá až osmá domácnost, do šesti tisíc korun pak téměř dvě pětiny domácností. Třetina českých domácností za bydlení vydá částku od šesti tisíc do deseti tisíc korun a více než čtvrtina pak musí každý měsíc zaplatit více než deset tisíc korun.

„Češi by mohli platit za své hypotéky ale podstatně méně, pokud by si před jejich sjednáním pořádně srovnali nabídku na trhu. Zatímco úroky nabízejí prakticky všechny banky stejné, důležitá je výše poplatků a i náklady na další bankovní služby, které jsou podmínkou pro čerpání hypotéčního úvěru,“ vysvětluje Laisek

Další z možností, jak ušetřit na hypotéce, je její refinancování ve chvíli, kdy úvaru vyprší fixace.

„Už nyní vidíme, že banky zvedají cenu hypoték, takže lidé nemohou příliš čekat, že při refinancování své hypotéky nějak výrazně ušetří, ale jen prostým porovnáním nabídek na trhu alespoň nebudou platit více, než by platili, když by přistoupili na první nabídku, kterou jim kdo poskytne,“ dodává Laisek.

TIP: Spočítejte si hypotéku v kalkulačce Porovnej24.cz

Češi si uvědomují, že vlastní bydlení přináší řadu výhod. Nejen, že ve svém domě či bytě mohou být svými pány, zároveň mohou ovlivnit i náklady na bydlení. Hnacím motorem pro pořízení si vlastního bydlení je pro zhruba pětinu lidí i pocit jistoty, kdy majitele nemůže nikdo vystěhovat, což lze považovat u nájemního bytu jako běžné riziko. Mezi hlavní motivaci uvádí čtvrtina Čechů i ekonomickou výhodnost či dobré zhodnocení financí. V současné době má nějakou půjčku na bydlení (hypotéka nebo spotřební úvěr na zařízení) téměř dvě pětiny Čechů. Zhruba třetina tvrdí, že jim její splácení nečiní žádné potíže.