Jak postupovat při hlášení úrazu v zahraničí

 

Když si vyrazíte na procházku v Českém středohoří, upadnete na kámen a zlomíte si ruku, zřejmě si hned nezačnete instinktivně prošmátrávat kapsy a ujišťovat se, že u sebe máte peněženku. Kdyby se vám však něco podobného stalo v zahraničí, podobná reakce by byla zcela na místě. Možná, že si po přečtení článku dokonce řeknete, že bude nejlepší, když před výjezdem za hranice peněženku připevníte ke kalhotám ocelovým řetězem. Snad se budete podobat příznivcům punku, ale budete si jistí tím, že za ty nervy to stojí.

 

Evropský průkaz zdravotního pojištění

Evropský průkaz zdravotního pojištění vám pomůže v zemích EU, v Lichtenštejnsku, Norsku, Švýcarsku a na Islandu (za určitých podmínek i v Makedonii a Srbsku). S ním máte nárok na lékařsky nezbytnou zdravotní péči – v praxi to znamená, že vám poskytnou stejnou lékařskou péči jako místním. Jako místní ale musíte hradit i tzv. spoluúčast – platí nejen stát, ale i vy.

 

Jde o nemalé výdaje za návštěvu lékaře (v přepočtu padesát až dva tisíce korun) a další výdaje za předepsané léky a případnou hospitalizaci.  Abyste měli představu – v Chorvatsku zaplatíte 100 kun (asi 360 Kč) za jeden den v nemocnici, 50 kun za diagnostiku a 10 za lékařský předpis. V Portugalsku vás vyjde na 25 eur ošetření v nemocnici a na 15 eur základní ošetření na pohotovosti. Ve Francii se připravte na to, že zaplatíte 4 eura za transport do nemocnice a 18 eur za den hospitalizace – v Belgii si za první den hospitalizace připlatíte téměř 43 eury.

 

Chcete-li se s penězi vydanými za spoluúčast po příjezdu do domoviny opět setkat, sjednejte si cestovní pojištění, na základě kterého vám budou výdaje vráceny. Nezapomeňte si však vyžádat doklad o zaplacení.

 

Co dělat, když dojde k úrazu

Ve chvíli, kdy se vám něco nepěkného přihodí, najděte peněženku, vytáhněte z ní kartičku cestovního pojištění a vytočte telefonní číslo asistenční služby. Ve vašem rodném jazyce se dozvíte, jak dále postupovat. V případě, že je váš stav akutní, volejte nejdříve místní záchrannou službu – ve všech zemích EU se tam dovoláte přes číslo 112 až na Norsko, kde má toto číslo policie a záchrannou službu si přivoláte vytočením 113.

Budou po vás chtít jméno pojištěné osoby, číslo pojistné smlouvy (bude také na kartičce), a telefonní číslo, na které můžou zavolat zpět. Ve stručnosti popíšete vše, co se stalo, a na oplátku obdržíte rady a doporučení, jak postupovat. Budete upozorněni na časté chyby pojištěnců a vedeni tak, aby vaše kroky vedly nejen k uzdravení, ale i nároku na pojistné plnění.

Nejčastější chybou, které se klient doupouští, bývá právě nekomunikace s asistenční službou a vyhledání libovolného zdravotnického zařízení na vlastní pěst. To většinou vede k celému řetězci dalších chyb, protože klient neví, jak se během ošetření chovat, kdy platit a co si vyžádat ­– o tom si povíme dále.

Pokud jste schopni zavolat asistenční službu dříve, než vás někde ošetří, budou vás navigovat do takového zdravotního zařízení, se kterým mají uzavřenou smlouvu. V jiných zařízeních, zejména v soukromých klinikách, by po vás mohli chtít hotovost, a to i přesto, že tyto výdaje vaše pojistka kryje.

Pokud k tomu dojde, opět nahmatejte svou peněženku a doufejte, že v ní máte dostatek peněz. Nemáte-li hotovost s sebou nebo nemáte-li ji vůbec, volejte opět asistenční službu a ta se zdravotnickému zařízení zadušuje /zaváže/, že po vašem návratu vzniklé náklady uhradí. Vždy si vyžádejte lékařskou zprávu a v případě, že jste platili na místě, také podrobný účet s částkami za provedené úkony.

 

Jestliže v pojistné události hraje nějakou roli cizí zavinění – někdo do vás naboural, či jinak ublížil – nebo jste si z nějakého důvodu v souvislosti s událostí museli popovídat s místní policií, nezapomeňte si schovat policejní protokol. Bezprostředně po události, zaviněnou cizí osobou, se doporučuje vyvinout více aktivity, zvláště pokud jde o zjištění totožnosti viníka. Zajistit si svědky události a získat od nich písemná prohlášení rozhodně není od věci.

 

Co když někomu ublížíte vy?

Chcete-li se pojistit i v případě, že někomu ublížíte vy, máte možnost sjednat si také pojištění odpovědnosti za škodu. Nastane-li taková situace, že vaším přičiněním někdo přijde k úrazu, dokumentujte o sto šest. Opět zajistěte svědky, fotografujte a vyzvídejte. V případě, že se celá situace ubírá špatným směrem, zavolejte policii, nebylo-li to dříve nutné. Neuznávejte odpovědnost za škodu a nic nepodepisujte dříve, než zavoláte asistenční službu, se kterou vše proberete.

 

Po návratu domů

Co nejdříve po návratu zavítejte na pobočku pojišťovny, u které máte pojištění sjednáno. Dostanete formulář, do kterého popíšete vše, co se pojistné události týkalo. S sebou si vezměte všechny materiály, které jste v souvislosti s pojistnou událostí nasbírali – lékařskou zprávu, případně policejní protokol, účty k proplacení – a k formuláři je přiložte.

 

Teď už zbývá jen doufat, že vám bude přiznáno plnění v co nejvyšší výši, a řádně se v případě potřeby na domácí půdě doléčíte.