Bitcoin – virtuální měna, která dobývá svět

Určitě jste už o fenoménu zvaném Bitcoin slyšeli. Záhadná virtuální měna, která je rozšířená na celém světě a přitom se nejená o národní měnu žádného státu. Ať už vám to připadá jako skvělá investiční příležitost, či jako šaškárna, která za pár let vyšumí, pojďte si o Bitcoinu přečíst podrobněji.

Digitální měna bitcoin se poprvé objevila někdy v roce 2009, takže pokud jste si mysleli, že se s ní platilo ve filmu Matrix, mýlíte se, i když by to k sobě šlo úplně perfektně. Měnu můžete sice „vlastnit“ offline na papíře, ale je to hlavně online platební metoda. Bitcoin je provozován kolektivně všemi jeho uživateli. Dá se s ním platit po celém světě, má minimální transakční poplatky a je anonymní.

Samozřejmě i tato měna má své výhody a nevýhody. K tomu se ale dostaneme později. Nyní si můžeme zjednodušeně říci, že bitcoin jsou jedničky a nuly a k placení potřebujete internet a obchody, které kryptoměnu přijímají. Jak při získání bitcoinu postupovat?

Potřebujete peněženku

Abyste vůbec mohli tuto kryptoměnu vlastnit, potřebujete bitcoinovou peněženku. Jedná se o digitální složku, přirovnatelnou k internetovému bankovnictví – můžete odtud přijímat a odesílat platby. Existují dva typy peněženek – webové (kdy ji spravujete na internetu) a lokální (kterou si uložíte přímo do vašeho počítače).

Peněženku si na internetu můžete pořídit několika způsoby – například přes Blockchain.com či českou peněženku btcpenezenka.cz.

Po instalaci peněženky získáte automaticky bitcoinovou adresu, na kterou si můžete posílat bitcoiny. Adresa je většinou ve formě dlouhé řady čísel – například 17ECFC5r6DYsfW3Gqo4GucLxDFcHeGdsdb. Až poté půjdete nakoupit na burzu, bude se vás ptát, kam chcete peníze“ poslat. A vy do kolonky vyplníte tuto adresu.

Jestliže jste si peněženku vytvořili, nyní je potřeba ji naplnit kryptoměnou. Jak bitcoin získat?

Můžete si je koupit

Pokud byste chtěli celý jeden Bitcoin, pořádně byste se prohli, protože jeho cena se v současné době šplhá přes 80 tisíc korun. Pokud nejste zrovna výrazěn při penězích, většinou kupujete jeho zlomek – například za 600 korun pořídíte 0,0065 bitocinu.

  • Nakoupit můžete třeba ve specializovaných bankomatech. Jeden z nich je třeba na zastávce metra Anděl, v brněnském nákupním centru Vaňkovka a dalších místech všude po Česku – jejich seznam je dohledatelný na internetu.
  • Avšak mnohem pohodlnější je nakupovat přes internet na online burzách a směnárnách. Například Kraken.com, Coinbase.com, či uživatelsky snadná a češtinou disponující Easycoin.cz.

Nechte si jimi platit
Pokud vlastníte obchod, e-shop nebo třeba poskytujete službu, můžete si nechat bitcoiny zaplatit.

Použijte obchodníka jako směnárnu
Vydejte se do prostor, kde bitcoin „frčí“ a poproste obchodníka či návštěvníky, zda si u nich můžete pár směnit. Funguje to úplně stejně, jako když si jdete vyměnit koruny za eura. Jen je to víc digitální a GEEK.

Mezi bitcoin friendly místa patří například pražská kavárna Paralelní Polis či Bitcoin Coffee.

Vytěžte si je
Jelikož se jedná o virtuální měnu, můžete si ji pomocí ASIC zařízení vytěžit. Dříve to za vás udělala třeba grafická karta nebo procesor. Dnes se to již nevyplatí, protože těžíte málo a stojí to moc peněz. Třeba za elektřinu.

Application Specific Integrated Circuit je integrovaný obvod, který používá algoritmus na těžení měny. Dnes si ho můžete představit jako USB zařízení, které zapojíte do počítače a skrze programy těžíte. Je potřeba si uvědomit, že těžba je dlouhodobý úkon. Není to tedy tak, že si pustíte na pět minut počítač a máte z toho 100 bitcoinů.

Teď už víme, jak měnu získat. Jenže, proč bychom ji vůbec měli chtít? Kromě toho, že můžeme zaplatit po celém světě téměř bez poplatku, se váží k Bitcoinu i další výhody.

Výhody:

  • Atraktivní investiční příležitost. Pokud bitcoin nakoupíte zalevno a počkáte, než jeho kurz vzroste, můžete na něm pěkně vydělat.
  • Svoboda při získání měny i při platbě. Nikde není žádná banka. Jen vy, Bitcoin a prodejce.
  • V podstatě nikdo vám nemůže Bitcoin ukrást, pokud se nezmocní vašeho soukromého klíče.
  • Nikdo neví, kolik kryptoměny vlastně máte.
  • Platba proběhne okamžitě bez schvalování.

Jakou má Bitcoin stinnou stránku?

Nevýhody:

  • Není to národní měna a není ničím garantovaná.
  • Bez internetu nemůžete nic. Žádná platba, žádné těžení, žádné transakce
  • I zde hrozí krádež peněz na vašem účtu. Stačí si nezaheslovat vaši peněženku nebo si nastavit heslo 12345, 54321 a tak dále.
  • Než začnete vymýšlet heslo o 20 znacích, dejte pozor na to, abyste si ho pamatovali. Protože tohle není mailová adresa. Pokud heslo k peněžence zapomenete, už nikdy ho nezískáte zpátky.
  • Jelikož se jedná o mladou měnu, jejíž kurz je značně kolísavý.
  • U vydělávání peněz se ještě na chvíli zastavíme. Jak jsme si řekli, bitcoin je mladá měna a její kurz se rychle mění. Dobrá zpráva je, že kurz stoupá. Pokud dnes bitcoin nakoupíte, zaplatíte zhruba osmdesát tisíc korun. Nemusíte ale kupovat celý Bitcoin, vše záleží samozřejmě na vašem rozpočtu. Je však vysoce pravděpodobné, že za čas se vám vaše investice vyplatí. Aktuální kurz naleznete třeba na stránkách www.bitcoinman.cz

Aktuální seznam obchodů, kde se dá Bitcoinem platit, najdete na www.coinmap.org.

Publikováno
V rubrikách Nezařazené Štítky