Když jde vám a vašemu autu o život

 

Řízení auta nebývá vždy projížďka dokonale rovnou krajinou, připomínající idylickou pohlednici. Pokud s vámi váš plechový oř sdílí všechny peripetie vašich cest, čtěte, jak se chovat v situacích, kdy váš život visí na vlásku.

Stát se to může každému. Ať už se jedná o cestu domů v pošmourném počasí, snahu dostat se do zaměstnání na namrzlé vozovce či nevinnou projížďku kolem řeky, vždy se může něco zvrtnout a vy se můžete ocitnout v extrémní situaci. Čtěte, jak si v ní poradit.

Co dělat, když auto sjede do vody?

Nyní se dotkneme jedné velmi nepříjemné a studené situace. Představte si, že váš automobil zajede do hluboké vody. Může se tak stát při projíždění kolem rybníka či řeky, kdy se vám najednou něco připlete do cesty, a vy v úleku stočíte volant. Rozhodujících je prvních pár sekund. Jakmile vidíte, že zajíždíte na vodní hladinu, okamžitě začněte stahovat okýnko automobilu. Poté co nejrychleji odepněte pás a vysoukejte se z okna ven.

Je však pravděpodobné, že situace vás vyděsí natolik, že nestihnete zareagovat a ocitnete se v uzavřeném potápějícím se voze. Ani tehdy není na záchranu pozdě. V takovém případě se rovněž soustřeďte na únik oknem, ovšem je možné, že elektronický systém otevírání vlivem vlhkosti přestane fungovat. V takovém případě se snažte okno rozbít – pokud máte v autě speciální nástroj na rozbíjení oken, určený pro tyto nepředvídané situace, máte napůl vyhráno. Ovšem posloužit vám může i podpatek boty či jiný odolný předmět. Neplýtvejte čas na rozbíjení předního skla, to je vyrobeno takovým způsobem, aby bylo nezničitelné. Soustřeďte se tedy na boční okýnka.

A pokud i tento postup selže? V tom případě vám zbývá poslední, nejvíce riskantní varianta, a to je únik dveřmi. V takové situaci vám nepůjdou otevřít dveře, protože tlak je ve vodě příliš vysoký a uvolní se až tehdy, když se celá kabina auta zaplní vodou. Jakmile vám voda dosáhne po hrdlo, zhluboka se nadechněte. Až budete mít pod vodou i hlavu, tlak v autě začne být vyrovnaný a vy budete schopni otevřít dveře vozu a z auta uniknout a vyplavat ven. Pokud nevíte, kterým směrem je vodní hladina, vypusťte z úst trochu vzduchu a sledujte, kterým směrem půjdou bubliny.

Záludný smyk

Zvláště v zimním období se jedná o obávaného strašáka řidičů. Jak mu předejít a jak jej zvládnout, když se do něj dostanete?

Nejdříve udělejte vše pro to, abyste mu předešli. Smyk většinou vzniká v důsledku kluzké vozovky a příliš rychlé jízdy. Proto preventivně před zatáčkami zpomalujte. Stabilitu vašemu autu rovněž dodají kvalitní pneumatiky, které nejsou příliš sježděné a adekvátní danému ročnímu období.

Jak však reagovat, pokud jste se již ve smyku ocitli? Záleží na tom, o jaký druh smyku se jedná. Pokud auto dostatečně nezatáčí, jedná se o tzv. smyk přední nápravy neboli nedotáčivý smyk. V praxi to znamená, že automobil opíše větší půlkruh, než je velikost zatáčky.

Ačkoliv běžný řidič zřejmě podvědomě zareaguje sešlápnutím brzdy, takový počin je v této situace spíše na škodu. Řešením je vyšlápnout spojku a natočit volant do opačného směru, než kterým se nezřízeně vydalo auto.

Opakem je smyk zadní nápravy neboli hodiny. V tomto případě sebou otáčí zadní část automobilu, která způsobí vybočení auta z vozovky. V tomto případě je rovněž vhodné nebrzdit, ubrat plyn, a pokud se zadní část vozu točí na určitou stranu, točit volantem na stranu opačnou.

Ačkoliv běžný řidič zřejmě podvědomě zareaguje sešlápnutím brzdy, takový počin je v této situace spíše na škodu. Řešením je vyšlápnout spojku a natočit volant do opačného směru, než kterým se nezřízeně vydalo auto.

Opakem je smyk zadní nápravy neboli hodiny. V tomto případě sebou otáčí zadní část automobilu, která způsobí vybočení auta z vozovky. V tomto případě je rovněž vhodné nebrzdit, ubrat plyn, a pokud se zadní část vozu točí na určitou stranu, točit volantem na stranu opačnou.

Zdroj: www. toyotazone.co.za

 

Uvíznutí ve sněhové vánici

Možná jste to už zažili. Vraceli jste se po Vánocích od příbuzných a najednou se přihnala mohutná sněhová bouře a vy neviděli ani na krok. Jak si v takové situaci poradit? Jestliže jste uvízli a nemůžete pokračovat dál, v žádném případě neopouštějte auto, zbytečné pobíhání po venku by vám jen ubralo energii a vystavili byste se riziku podchlazení. Zůstaňte uvnitř a počkejte, než se situace uklidní. Ovšem podchlazení hrozí i při dlouhém čekání ve voze, tudíž není na škodu si občas krátkodobě zatopit. Proč krátkodobě? Sněhová bouře může trvat několik hodin a vy nechcete vyplýtvat vaši autobaterii natolik, že po skončení nečasu nebudete schopni odjet. S topením se váže i další riziko. Věděli jste, že ročně se spousta lidí při čekání ve sněhové bouři otráví škodlivými plyny? Pokud vehementně topíte a venku sněží natolik, že sníh zakryje výfuk, zplodiny poté vnikají do vašeho auta, což vás může stát život. Proto se vyplatí topit spíše krátkodobě a občas zkontrolovat, zda výfuk není zasněžený.

Zbývající čas, kdy topení neběží, si vypomáhejte pohybovými aktivitami, které rozproudí vaši krev a zabrání podchlazení. Tleskejte rukama, dupejte nohama, občas se protáhněte.

Když se ocitnete na železničním přejezdu

Může se to stát každému. Posloucháte vaši oblíbenou hudbu, myšlenkami jste někde úplně jinde a přehlédnete blikající světla u železničního přejezdu. Co dělat, když vinou vaší nepozornosti uvíznete mezi závorami?

I tak krizová situace nemusí nutně skončit srážkou s vlakem, vaší smrtí, mrtvými pasažéry a několikamilionovou škodou. V prvé řadě, pokud vidíte závory snášející se dolů, dupněte na plyn a zkuste to projet. Přestože závory vypadají robustně, jsou z křehkého materiálu a jsou schopné se při kontaktu s vozidlem zastavit, či pokud do nich budete vytrvale najíždět, vylomí se úplně. Sice si tím poničíte povrch auta, což však představuje nesrovnatelně nižší škodu, než ukončení vašeho života.

Jak postupovat tehdy, pokud se s autem nemůžete rozjet z místa (například nelze nastartovat?) V případě, že jsou závory staženy, není zde jiného řešení než opustit vůz, zachránit si život a doufat, že při srážce vlaku s vaším autem nikdo z pasažérů nezemře. Je to kruté, ale od stažení závor po průjezd vlaku většinou uběhne necelých deset sekund, ve kterých ani nestihnete zavolat policii, proto zachraňte aspoň svůj život.

Ovšem jiná situace nastává, pokud vám auto vypoví službu tehdy, kdy zrovna žádný vlak neprojíždí. V takovém případě máte čas zachránit nejen sebe, ale i pasažéry vlaku před srážkou a vaše auto před sešrotováním. Jak na to? Samozřejmě můžete zavolat na policii a zdlouhavě jim vysvětlovat situaci, známe však rychlejší způsob. Na rubu železničního semaforu je nálepka s číslem. Zatelefonujte na linku 112 a sdělte jim, že váš automobil zablokoval vlakový přejezd s tímto číslem. Pracovníci na lince se dokážou propojit s personálem železnic, vyhledat si daný přejezd a varovat strojvůdce, který má daným místem naplánován průjezd.

Srážka se zvířetem

Spoustě řidičů se stane nečekaná situace. Projíždí malebnou lesní krajinou a zčistajasna spatří parohy a pár vyděšených očí. Co dělat, když hrozí srážka se zvířetem?

Pokud před sebou spatříte lesního živočicha, snažte se zpomalit na co nejnižší rychlost. Rovněž pomůže ztlumit světla, protože přílišná záře zvířata mate a nemají možnost se včas zorientovat a utéct. Začněte troubit, aby se zvíře vylekalo a uteklo.  Pokud však setrvá na místě, není jiného zbytí, než do něj narazit. Zní to krutě, ale zvláště na lesních cestách bývají pokusy o vyhnutí se zvěři častou příčinou smrti řidičů. Střet se zvěří odnese jen vaše kapota, ale náraz do stromu vás může stát život.

Pokud taková situace nastala, možná vás napadne, že když vám ten neopatrný jelen tak zdevastoval kapotu, tak aspoň jako cenu útěchy pohostíte rodinu kvalitním jelením gulášem. Ovšem pokusem o odvoz zvířete si můžete vykoledovat tučnou pokutu, protože bude brán jako pytláctví.

V první řadě zavolejte policii. Tuto povinnost má řidič i tehdy, pokud je škoda zanedbatelná či dokonce vůz nebyl poškozen vůbec. Policie musí zajistit odklizení mrtvého zvířete a kontaktování příslušného mysliveckého orgánu. Možná ve vás vzplane naděje, že by vám myslivci mohli škodu uhradit.

 Ovšem podle českých zákonů nepatří divoce žijící zvíře nikomu, tudíž za ně nemůže nikdo nést odpovědnost. Jiná situace by byla, pokud byste se srazili s krávou, psem či jiným domácím zvířetem. Za ně nese odpovědnost jejich majitel, po kterém lze nárokovat škodu.