Finanční rezerva — proč byste ji měli mermomocí chtít mít

finanční rezerva

Ruku na srdce, téma spoření není mezi lidmi zrovna populární. Iniciuje představu člověka v omšelém svetru, pojídajícího na večeři krajíc seschlého chleba, aby si poté mohl do prasátka vhodit pár mincí navíc. Ovšem finanční rezerva je mnohem víc, než jen pár desítek tisíc na účtu. Je to cesta ke svobodě!

Každým rokem nejrůznější organizace provádějí výzkumy spořicích návyků u Čechů. A pokaždé dospějí k šokujícímu faktu, že určitá skupina obyvatel (někdy je to jedna pětina, někdy dokonce téměř třetina), žije od výplaty k výplatě. Viděli jsme dokonce průzkum, kdy lidé odpovídali na otázku, kolik měsíčně uspoří. Třetí nejčastější odpověď zněla: „Utratím víc, než vydělám, musím si tedy půjčovat.“ Šokující zjištění je zpravidla následováno doporučením, že finanční rezerva by měla být nedílnou součástí finančního plánu každé rodiny. Ovšem už neřeknou, proč díky ní váš život nabere úplně jiné grády.

  • Konec závislosti

Viděli jste někdy někoho, spadající do kategorie „lidský robot?“ Nudné zaměstnání, nepřítomný pohled, ztrápený obličej a oči upřené na ručičku hodinek v očekávání, kdy už konečně nastane konec pracovní doby. Spousta lidí trčí v příšerné práci, protože si zkrátka nemůžou dovolit odejít. Vždyť kdo by v případě výpovědi platil nájem a ostatní běžné výdaje? Z tohoto důvodu vyplýtvají každý den osm hodin na to, aby dělali něco nezáživného. Nudná nenaplňující práce jim postupně ubírá měsíce a roky života.

Horší situace nastává, pokud v jejich zaměstnání panuje nepříjemná nálada. Představte si zaměstnance, který je nucen snášet urážky a ponižování od svého šéfa, protože si nemůže dovolit změnit práci. Jak užitečné by pro něj bylo vědomí, že má na účtu úspory ve výši šesti měsíčních příjmů! V takovém případě by mohl nadřízenému pěkně od plic říct, co si o něm myslí, nenáviděnou práci opustit a v klidu se poohlédnout po lepším zaměstnání.

Lidé, kteří se kvůli absenci finanční rezervy ochuzují o možnost libovolně změnit zaměstnání, tratí i jiným způsobem. Člověk nikdy nevynikne v povolání, které jej nebaví. V práci, která je pro něj utrpením, vždy bude maximálně průměrný. Tudíž se ochuzuje o možnost kariérního povýšení, zvýšení platu a příležitost být mistrem ve svém oboru.

  • Menší šance zadlužení

Napadlo vás někdy, kdo může sáhnout po těch podezřele vypadajících plakátcích na sloupech veřejného osvětlení, lákající na extra výhodné půjčky? Jsou to právě lidé bez jakékoliv finanční rezervy. V případě, že člověk přijde o práci a nemá finance ani na to, aby dožil konce týdne, začne mu mozek šrotovat úplně jiným způsobem, než obvykle. Děsivé myšlenky na potupné hladovění, popřípadě výpověď z bytu jej přinutí věnovat pozornost každé možnosti získání peněz. A tyto pochybné lichvářské firmy obvykle umožňují snadnější způsob získání financí než seriózní firmy. Člověk se poté dostává do dluhové pasti, ze které už se nemusí nikdy vymotat.

V životě každého může nastat situace, kdy přijde o práci, pokazí se mu automobil, či vytopí byt. Právě díky finanční rezervě může nenadálou situaci zvládnout bez nutnosti sáhnout po lichvářské půjčce. 

  • Možnost dopřát si oddech

Zatímco v zemích východní Evropy lidé většinou předpokládají, že budou pracovat od dvaceti do šedesáti let, na Západě si lidé oblíbili jiný styl žití. Zvláště mezi lidmi z Německa a USA jsou velmi populární kariérní pauzy. Lidem došlo, že nechtějí celý život strávit v kanceláři a odpočinout si vždy jenom na dvoutýdenní dovolené v létě. Proto si párkrát za život dopřejí pauzu. Dají výpověď v práci a třeba půl roku cestují po jižní Asii, či si splní sen a napíšou knihu/absolvují surfařský kurz/bydlí na koňské farmě. Poté se vrátí do své vlasti, zrelaxovaní a plní nové inspirace, kterou využijí ve svém příštím zaměstnání. Tito „pauzovači“ tvrdí, že jejich život je díky tomu mnohem kvalitnější a rovněž pociťují mnohem větší osobní štěstí než v době, kdy si takový oddech nedopřávali.

Finanční rezerva vám může dopomoct k mnohem zajímavějšímu životu. Nelákalo by vás jednou za čas dát zaměstnání sbohem a strávit pár měsíců v Karibiku, nebo aspoň relaxem na chalupě v Beskydech?

  • Možnost dopřát si větší luxus v budoucnu

Možná vám přijde zbytečné, odkládat si každý měsíc dejme tomu 4000 Kč. Ovšem za deset let už je to 480 000 Kč, které vám mohou dopomoct k mnohem lepšímu životu. Jednou můžou rozhodnout třeba o tom, zda si budete moct dovolit poslat vaše dítě na vysokou školu. Nebo dopřát rekonstrukci domu, až vám střecha začne padat na hlavu. Či dokonce o tom, zda si v případě vážného onemocnění budete moct dopřát finančně náročnější léčbu, která výrazně posílí vaše šance na uzdravení, či dokonce přežití.

Tip: Hledáte místo, kde vašim úsporám bude nejlíp? Zjistěte, kde se dokčáte nejlepšího zhodnocení!

Jak si vytvořit finanční rezervu z malého platu?

„To se vám to mluví.“ pomyslíte si možná zahořkle při pomyšlení na vysoké hypoteční splátky, čtyřčlennou rodinu a vysoké životní náklady, které vždy spolknou celou vaši výplatu. Jak vytvořit finanční rezervu v tomto případě?

  • Určete si položky, za které vždy utrácíte nejvíce. Několik týdnů si zapisujte všechny vaše příjmy a výdaje a dohledejte, za kterých deset položek dáte měsíčně nejvíc peněz. Poté, co je identifikujete, se je pokuste nahradit levnější variantou, která vám učiní stejnou službu za méně peněz. Například cesty autem do práce nahradit městskou hromadnou dopravou, výrazné náklady za oblečení ponížit díky nákupu v second-handech (v některých z nich seženete kvalitnější oděvy než v běžných obchodech).
  • Využijte přínosů sdílené ekonomiky. Nekupujte věci, které využijete jednou do roka – raději si je vypůjčte na Půjčím.to. Na dovolené neplaťte drahé hotely, ale ubytujte se přes Airbnb.
  • Počkejte, až ceny spadnou. Každá elektronická vymoženost za pár měsíců po uvedení na trh zlevní. Když koupíte zimní boty až v půlce února, budou výrazně levnější než začátkem zimy. Dovolená u moře bývá mnohem levnější v září než v červenci.
  • A v neposlední řadě, vytvářejte vaše úspory pravidelně. Ideální je vytvořit si trvalý příkaz na stejnou částku a nechat si každý měsíc posílat peníze na váš spořicí účet.