Rodiny v číslech: kolik peněz dostanou v roce 2018?

Být rodičem je jedno z nejkrásnějších a zároveň nejnáročnějších povolání. Možná vaše ratolesti zrovna usnuly, nebo se vám podařilo je na deset minut zabavit u Večerníčku. Dopřejte si trochu oddechu u počítačové obrazovky a zjistěte, ke kolika penězům si vaše rodina v roce 2018 přijde.

Některé finanční limity zůstávají stejné jako v předchozím roce, jiné se mění. V minulém článku jsme se zaměřili na změny v roce 2018 ve všeobecné rovině, nyní si vezmeme na paškál finance, týkající se rodin s dětmi.

Porodné

Na finanční přilepšení po narození potomka mají nárok ženy s nižšími příjmy, nepřesahující 2,7 násobek životního minima rodiny. Příjem se posuzuje za kalendářní čtvrtletí, které předchází tomu čtvrtletí, ve kterém se dítě narodilo. Nárok na tuto sociální dávku mají rodiče prvního a druhého dítěte.

Zde je přehled čistých příjmů pokud se jednotlivec či rodina do těchto limitů vejde, má nárok na porodné.

Typ rodiny Hranice čistého příjmu
Matka samoživitelka při narození 1. dítěte 13 176 Kč
Matka samoživitelka
při narození 2. dítěte, jestliže
1. má méně než 6 let
17 874 Kč
Úplná rodina
při narození 1. dítěte
20 817 Kč
Úplná rodina
při narození 2. dítěte, jestliže
1. dítě má méně než 6 let
25 515 Kč

A jaká je výše porodného pro rok 2018? Pokud je příjem rodiny nižší než výše uvedené limity, dostanou od státu tyto částky:

13 000 Kč na první dítě

10 000 Kč na druhé dítě

23 000 Kč na dvojčata

Otcovská poporodní péče

Stát se od roku 2018 rovněž rozhodl přilepšit novopečeným otcům. Na tuto sociální dávku dosáhnou, pokud splní předepsano délku nemocenského pojištění. Konkrétně se jedná o zaplacené tři měsíce bez přerušení před nástupem na otcovskou dovolenou. Nárok na vyplacení dávky vzniká po dobu jednoho týdne, za který dostanou 70% náhradní mzdy.

Přídavky na děti

Změny se nevyhnou ani přídavkům na děti. V tomto roce budou vyšší a dosáhne na ně širší okruh rodin. V přechozím období totiž tento finanční příspěvek náležel pouze rodinám, jejichž příjmy byly nižší než 2,4 násobek životního minima. Od roku 2018 se tento limit zvyšuje na 2,7 násobek životního minima.

Výše měsíčních přídavků na děti se odvíjí od jejich věku. Jedná se o:

  • 500 Kč pro dítě do 6 let
  • 610 Kč pro dítě od 6 do 15 let
  • 700 Kč pro dítě od 15 do 26 let

Rodina si k tomuto příspěvku může přilepšit o 300 Kč, pokud jeden z rodičů pracuje, nebo pobírá dávky, které vycházejí z výdělečné činnosti a příjem nahrazují (dávky nemocenského nebo důchodového pojištění, podpora v nezaměstnanosti, dávka na rekvalifikaci či rodičovský příspěvek, na který vznikl nárok po vyčerpání peněžité pomoci v mateřství).

Nárok na přídavky mají rodiče tzv. nezaopatřených dětí. Jedná se o dítě do skončení povinné školní docházky. U starších dětí jsou to ty, které se soustavně připravují na povolání (studenti středních a vysokých škol), nebo jsou zdravotně postižené. Maximální hranice pro čerpání přídavku je 26 let.