Jak drahá je vaše prázdninová destinace? Unikátní srovnání cen turistických oblastí

Podařilo se vám sehnat výhodný zájezd či letenky? Kolik za vaši dovolenou ve výsledku zaplatíte, závisí i na cenách v dané destinaci. Určitě se budete chtít někde najíst, dopřát si zmrzlinu na pláži, zaplatit si nějaký zážitek, či koupit suvenýry blízkým. Jak moc (nebo málo) vás dovolená vyjde ve vaší destinaci?

Numbeo je stránka, která mapuje ceny v desítkách měst po celém světě. Využili jsme ji k tomu, abychom porovnali ceny v oblastech, kam Češi v létě vyráží nejčastěji. Jako kritérium srovnání jsme zvolili ceny v Praze. Tudíž můžete snadno zjistit, o kolik na dovolené zaplatíte více či méně než v hlavní české metropoli.

Chorvatsko

Jako nejdražší město vychází Dubrovník, ve kterém jsou ceny o 31 % vyšší, než v Praze. Večeři v restauraci levnější kategorie zde seženete přibližně za 279 Kč na osobu. Toto město nyní čelí přívalu turistů z toho důvodu, že se zde natáčel seriál Hra o trůny. 

Naopak cenově příznivě vychází oblast Severní Dalmácie. Například v Zadaru jsou ceny jen o 4,6 % dražší, než v Praze.

Destinace Cenová úroveň
Dubrovník o 31 % dražší, než v Praze
Pula o 14 % dražší, než v Praze
Split o 10,62 % dražší, než v Praze
Rijeka o 9,47 % dražší, než v Praze
   

 

Tip! Získejte cestovní pojištění do Chorvatska již od 7 Kč na den.

Itálie

Dovolená na poloostrově ve tvaru boty nabízí unikátní mix příjemných pláží, starobylé architektury a vynikající místní kuchyně. Vždyť kdo by odolal proslulé italské zmrzlině, pizze či těstovinám? Zjistěte, na kolik vás dovolená v této zemi vyjde. Rozdíl mezi cenami může být propastný  –  někde zaplatíte podobně jako v Chorvatsku, jinde (například na Bari) jsou ceny nastaveny velmi vysoko.

Destinace Cenová úroveň
Bari o 68 % dražší, než v Praze
Řím

o 44,14 % dražší, než v Praze

Kalábrie o 36,07 % dražší, než v Praze

 

Řecko

Kdo by neznal půvabný ostrov Santorini, který proslul svými plážemi a útulnými bílými domky? Turistická obliba tohoto ostrova se bohužel odráží i na cenách – toto místo patří k nejdražším v celé zemi a za zboží a služby tu zaplatíte o 60 % více, než v Praze. 

Ceny ve zbytku Řecka jsou o 16 až 28 % dražší, než v Praze. V tabulce jsme seřadili jednotlivé destinace od nejdražší po nejlevnější.

Destinace Cenová úroveň
Santorini  o 60 % dražší, než v Praze
Kréta o 28 % dražší, než v Praze
Athény o 25, 5 % dražší, než v Praze
Corfu o 21, 5 % dražší, než v Praze
Thessaloniki (Soluň) o 20, 8 % dražší, než v Praze
Heraklion  o 16 % dražší, než v Praze

 

Bulharsko

Mnozí turisté vyrážejí na dovolenou rovněž do Bulharska. Důvodem jsou nejen příjemné pláže, ale i velmi příznivé ceny. Jak vás finančně vyjdou jednotlivé destinace? 

Destinace Cenová úroveň
Sofia o 16 % levnější, než v Praze
Varna (Zlaté písky) o 18 % levnější, než v Praze
Burgas (Slunečné pobřeží) o 24, 79 % levnější, než v Praze

 

Egypt

Cenově výhodnou destinací je pro Čechy i Egypt. Jsou zde přijatelné ceny, přičemž v této zemi můžou okusit exotiku severní Afriky. Srovnali jsme po finanční stránce jednotlivé turistické destinace. 

Destinace Cenová úroveň
Sharm El Sheikh o 42 % levnější, než v Praze
Hurghada o 49, 3 % levnější, než v Praze
Alexandria  o 50, 6 % levnější, než v Praze

Turecko

Do oblasti Malé Asie Čechy láká příjemné podnebí, nádherné pláže a orientální architektura. To vše za vcelku příznivé ceny. Kolik peněz zaplatíte na vaší dovolené v jednotlivých tureckých destinacích?

Destinace Cenová úroveň
Antalya o 35,5 % levnější, než v Praze
Alanya o 32 % levnější, než v Praze
Fethiye o 33 % levnější, než v Praze

Souhrnná mapa všech výše zmíněných destinací (cenová úroveň je vyjádřena intenzitou barvy teček).