Levné prázdninové destinace, do kterých se zamilujete na první pohled

Otáčíte stránky katalogu se zájezdy a stále nemůžete najít váš vysněný prázdninový cíl? Inspirujte se tipy na země, které vás dostanou nejen svou krásou, ale i překvapivě levnými cenami.

Smutnou pravdou je, že destinace v jižní a západní Evropě neustále zdražují. Evropané si užívají rostoucí životní úrovně, tudíž si můžou dovolit častěji vycestovat do ciziny. A s vyšší poptávkou je spojený i růst cen. 

Stále však existují místa, kterým se masivní zdražování vyhnulo.

Gruzie

Unikátní spojení panenské přírody, skvělé národní kuchyně a plážových destinací. Gruzie se pro Čechy stala populární díky levnému spojení, které letecká společnost Wizzair zavedla mezi Prahou a gruzínským městem Kutaisi. Posuďte sami –  kdy se vám podaří vycestovat za hranice Evropy, a za zpáteční letenku dát tolik, kolik například za cestu do Španělska? Ceny zpátečního tiketu totiž začínají na 2000 Kč.

Rovněž gruzínské životní náklady jsou více než příznivé. Třeba za vydatnou večeři v této zemi zaplatíte v přepočtu 70 Kč. 

Cestovatele do této kavkazské země lákají především hory. Majestátní, turismem nezkažené, se sněhovou pokrývkou na nejvyšších vrcholcích. Připravte se na to, že budete odjíždět s přeplněnou pamětí na vašem fotoaparátu. Dechberoucím výhledům totiž nelze odolat. 

 

Jste-li milovník architektury, nadchnou vás pravoslavné chrámy a kostelíky, rozeseté po celé zemi. Téměř v každé vesnici narazíte na nějakou starobylou románskou stavbu. 

A jaká by to byla dovolená bez pořádného relaxu u moře? Západní část země omývá Černé moře, u kterého se můžete ubytovat v některém z plážových městeček. 

Tip! Pojistěte se na dovolenou už od 7 Kč na den!

 

Albánie

Pro některé lidi je nepředstavitelné strávit léto jinde, než na břehu Jaderského moře. Ti, kterým se chorvatské pláže obsypané turisty už zajídají, míří do destinací více na jihu- Černé hory, nebo ještě dál, do Albánie. 

Přestože tato země bývá spojována s vyšší kriminalitou, přímořská letoviska a menší města jsou pro návštěvníky zcela bezpečná.

Cestovatelé si pochvalují nádherné moře s průzračnou vodou, které jsou lemované poloprázdnými plážemi. Přestože tato země zatím není turisticky rozvinutá, hotely se můžou pyšnit vysokou úrovní poskytovaných služeb.

 

Albánii si zamilují i ti cestovatelé, kteří neholdují nečinnému ležení na pláži. Tato země přímo vybízí k navštívení mnoha středověkých hradů. Míří sem rovněž řada fandů vojenské tematiky. Albánie jew totiž doslova prošpikovaná nespočtem armádních bunkrů, které zde zůstaly z doby 1945 – 1990, kdy zde vládl tuhý dikrátorský režim.

K tomuto koutu Evropy neodmyslitelně patří i lákavá přírodní scenerie, ať už v podobě horských masivů, či průzračných jezer. Za navštívení rozhodně stojí Skadarské jezero, nebo jezero Ohrid.

Rumunsko

Jestliže plánujete aktivní dovolenou v přírodě, zauvažujte nad Rumunskem. Oblast Transylvánie není známá jen díky příběhu o Draculovi, ale i díky své autenticitě a příznivým cenám.

V mnohých vesničkách jakoby se zastavil čas. Setkáte se zde s životním stylem jak z 19. století – lidé zde žijí v souloadu s přírodou a někde dokonce potkáte i povozy, tažené koňmi. 

Ale především hory. Mohutné, zalesněné horské masivy, ve kterých se ukrývá poklad v podobě průzračných jezer a středověkých hradů na vrcholcích kopců. 

Obáváte se jazykové bariéry? Vydejte se do oblasti Banátu, kde si vystačíte jen s češtinou. Před stoletím sem přišli čeští kolonizátoři a založili několik vesnic. Tato oblast se v posledních letech stává předmětem zájmu mnohých českých cestovatelů. Představuje totiž příležitost, jak si na čas oddechnout od hektického tempa moderní společnosti a „zašít“ se na pár dnů na úplném konci světa.