Vybílený účet na dovolené? Jak ochránit vaše peníze v zahraničí

Málokdo dnes míří do ciziny s měšcem nacpaným penězi. I v méně rozvinutých zemích dnes běžně naleznete bankomaty, tudíž si můžete pohodlně vybrat hotovost. Ne vždy je ale výběr z bankomatu v zahraničí bezpečný a finančně výhodný. Na co si dát pozor?

Čas od času dojde k situaci, kdy bankomat v cizině vysaje turistovi peníze z účtu. Své o tom ví i Radek L., který se vydal na dovolenou na Bali. Zamířil k místnímu bankomatu, aby si vybral v přepočtu 12 000 Kč. Namísto peněz mu vyjel jen lísteček s textem v místním jazyce. Usoudil, že bankomat asi nemá dostatek peněz, a šel si vybrat jinam. Jaké bylo jeho překvapení, když poté ve svém bankovnictví uviděl tuto strženou částku, přestože bankomat mu ve skutečnosti žádné peníze nevydal!

Ojedinělé nejsou ani případy, kdy bankomat z účtu vysaje veškerý zůstatek, který na něm turista měl.

Někdy bankomat peníze normálně vydá, ale okopíruje si údaje z karty pro pozdější užití. Turistovi za nějaký čas začnou z účtu postupně mizet peníze, přičemž při pohledu do internetového bankovnictví vidí, že si někdo vybral z jeho účtu v Kostarice, Vietnamu či jiné zemi, ve které on sám nikdy nebyl.

Skimming

Důvodem, proč se některé bankomaty chovají tímto způsobem, je skimming. Člověk, který obvykle bývá členem nějakého zločineckého gangu, na bankomat nainstaluje speciální zařízení, které má schopnost ukrást peníze z účtu či přečíst údaje z karty.

Jak rozpoznat bankomat, na kterém je skimmovací zařízení? Spousta z nich se vyznačuje těmito vlastnostmi:

  • Mají neobvykle zúžený vstup pro kartu (obrázek dole ukazuje normální bankomat a bankomat, na kterém je skimmovací zařízení)
  • Vstup pro kartu se může trochu viklat, či na něm jsou viditelné stopy po lepidle.
  • Znakem skimmovacího zařízení může být i klávesnice, která na první pohled vypadá jako nepůvodní, tzn. někdo ji namontoval na tu předešlou.

Neférové praktiky obchodníků

S podvodným jednáním se můžete setkat i při placení v obchodě. Někteří obchodníci spoléhají na to, že jste cizinci a zřejmě už vás nikdy v životě neuvidí. Proto neváhají využít vaší nepozornosti a na platebním terminálu vyťukat vyšší částku, než jakou skutečně máte platit.

Například si v restauraci objednáte jídlo za 15 eur, a při placení se s vámi začne číšník přátelsky vybavovat, odvádět vaši pozornost jinam, tudíž si ani nevšimnete, že na displeji namísto 15 eur svítí 75 eur. Platbu spokojeně provedete, až po návratu do Česka si v internetovém bankovnictví zděšeně všimnete, jak vás ošidili.

To je ještě ten lepší případ. Někdy se totiž může stát, že obchodník vaši kartu odnese z vašeho dohledu, kde si okopíruje její údaje. Díky tomu pak může na vaši kartu vesele nakupovat, o čemž se můžete dozvědět až za několik dní či týdnů.

Jak tedy ochránit váš bankovní účet na dovolené?

  • Používejte raději oficiální bankomaty určité banky, ne anonymní ATM bankomaty, které v mnoha zemích najdete téměř na každém rohu. Některé z nich můžou mít zastaralý počítačový systém a nedostatečnou antivirovou ochranu, tudíž jsou náchylnější k bezpečnostním rizikům.
  • Mějte peníze na více účtech. Když vám zcizí peníze z jednoho, nebudete muset po zbytek dovolené hladovět kvůli tomu, že budete odstřihnuti od svého jediného peněžního zdroje.
  • Pokud možno nevybírejte z bankomatů v málo frekventovaných či neosvětlených uličkách. Jedny z nejbezpečnějších jsou ty, umístěné přímo v prostorách bank.
  • Při platbách v restauracích a obchodech nedávejte kartu z vašeho dohledu
  • Vždy si na displeji zkontrolujte, kolik ve skutečnosti platíte.