Podceňovaný superhrdina, aneb co všechno umí vaše povinné ručení

Přestože povinné ručení nepatří k nejoblíbenějším výdajům, může vás vytáhnout z nejedné šlamastyky. Pokud do vaší pojistky zahrnete vhodné připojištění k povinnému ručení, získáte kvalitní ochranu, která se svou kvalitou může rovnat i výrazně dražšímu havarijnímu pojištění.

Malé opakování na začátek – zatímco povinné ručení slouží pro krytí škod, které způsobíte ostatním řidičům na vozovce, havarijní pojištění kryje škody na vašem voze, popřípadě vašem zdraví. Havarijní pojištění se většinou pohybuje ve vyšších cenových relacích, než jeho státem nařízený sourozenec povinné ručení.

Chtěli byste být pojištěni i na škody na vašem voze, ale nechce se vám utrácet za nákladnější havarijní pojištění? Určitým kompromisem může být připojištění k povinnému ručení, díky kterému jste kryti na užitečná rizika, přičemž cenově příliš nepřeplatíte.

Která připojištění k povinnému ručení si můžete sjednat?

Pojištění skel

Autonehoda není jedinou situací, která vám způsobí škodu na autě. Stačí jeden odlétnutý kamínek, a přes sklo se vám najednou táhne nepěkná pavučina. „Žádný problém, mám přece povinné ručení.“ Pomyslíte si možná. Abyste však tuto škodu uplatnili na pojišťovně, je třeba znát viníka. V nepřehledném silničním provozu si nemusíte všimnout, komu inkriminovaný kousek horniny odlétl od kola. A když už si všimnete, nemusí se vám podařit přimět neopatrného řidiče k uznání viny. Tyto starosti se vám obloukem vyhnou, pokud si sjednáte připojištění skel.

Díky němu nemusíte znát viníka defektu – stačí škodu na voze pouze zdokumentovat.

Pojištění úrazu

Při sjednání povinného ručení většinou klienti přemítají nad tím, zda je jejich plechový miláček pojištěn pro opravdu všechny typy situací. Mnohdy zapomenou pojistit to nejdůležitější, a to sami sebe. Zdravotní komplikace se totiž můžou prodražit mnohem víc, než kdejaký pochroumaný plech. Pokud vám po nehodě zůstanou trvalé následky, s vaším rozpočtem zamává výpadek příjmu ze zaměstnání i náklady, týkající se vašeho změněného zdravotního stavu. Věděli jste, že třeba bezbariérová přestavba bytu může vyjít i na půl milionu korun?

V rámci připojištění k povinnému ručení se obvykle můžete pojistit pro riziko smrti a trvalých následků vlivem úrazu. Výhodou tohoto připojištění je, že se nevztahuje pouze na řidiče, ale na všechny spolujezdce, kteří s ním v automobilu cestují.

Pojištění střetu se zvěří

Věděli jste, že i srážka s tak malým zvířetem, jako je zajíc, může způsobit škodu na autě v řádu desítek tisíc korun? Na vině je vysoká rychlost, ve které se povrch automobilu střetne se zvířetem.

Řidič, který má sjednané pojištění střetu se zvěří, může počítat s proplacením škody, způsobené touto situací.

Velkou výhodou tohoto připojištění k povinnému ručení je shovívavý přístup pojišťovny, co se týče případného malusu. Srážka se zvěří totiž nemá žádný vliv na váš naježděný bonus, tudíž po incidentu se vám pojistné nezvýší.

Pojištění se vztahuje na divoce žijící zvěř, nikoliv na hospodářská a domácí zvířata (kráva, pes, atd.)

Pojištění proti živelným pohromám

Mnohdy stačí málo. Krajem se přežene krupobití, a kapota je hned plná nepěkných důlků. Automobil může výrazně poničit i povodeň nebo větev, která na vůz spadne kvůli vichřici.

Pro všechny tyto případy existuje užitečné připojištění k povinnému ručení, kterým je pojistná ochrana proti živlům. Každá pojišťovna má rozsah jednotlivých rizik nastavený jinak, ovšem většina z nich kryje i požár a další důsledky živelných pohrom, jako je například sesuv půdy či zasažení bleskem.

Tip! Díky srovnání cen můžete najít až o polovinu levnější povinné ručení.