Jak bydlet na dovolené zadarmo

Možná to znáte. Zaplatíte majlant za skvostný hotel se třemi bazény. Zprvu si ten luxus neuvěřitelně užíváte, ale pak vás přepadne pocit, že o něco přicházíte. Někde za těmi honosnými zdmi tušíte skutečný život, místní popíjejí, tančí flamenco a hádají se na tržišti. A vám najednou vaše zlatá klec začne být malá. Není pravidlem, že za dovolenou vždy musíte dát částku v řádu desetitisíců. Bydlet můžete přímo u místních a zdarma.

Díky sdílené ekonomice už nemusíte dát za bydlení v cizině ani korunu. Představujeme vám dva způsoby, jak si zajistit bezplatné ubytování. První se týká bydlení s místními, druhý z nich vám umožní dovolenou domě či bytě, který bude po určitou dobu jenom váš.

Couchsurfing

Pokud vám nevadí sdílet dům či byt s místními a rádi poznáváte nové lidi, bude pro vás Couchsurfing tím pravým.

Couchsurfing je internetová stránka, která funguje na jednoduchém principu. Na jedné straně jsou obyvatelé bytů a domů, kteří chtějí svůj život obohatit o setkání se zajímavými cizinci. A na druhé straně figurují cestovatelé, kteří chtějí zakusit autentické bydlení u místních.

Podotýkáme, že přestože hlavní motivací mnohých cestovatelů je získat bydlení zdarma, Couchsurfing je hlavně o poznávání nových lidí. Nejedná se zde o klasickou hotelovou službu, tudíž asi tušíte, že přijít se na byt pokaždé jen vyspat asi nebude úplně košer. Místní očekávají, že přestože budete chtít spoustu času trávit na pláži či poznáváním destinace, vždy si najdete čas i pro ně. Couchsurfingové družení většinou probíhá formou posezení nad místním jídlem a nápoji, společnými procházkami či učením se věcí o vašich zemích. Vaše dobrodince určitě potěší, když jim občas uvaříte nějaké tradiční české jídlo. Rovněž je nezapomeňte podarovat suvenýry z vaší vlasti. Obvyklá délka jedné návštěvy je 2-3 noci. V případě, že se chystáte na delší dovolenou, můžete hostitelů vystřídat několik.

Jak začít Couchsurfing používat?

Na stránce si vytvoříte profil, na kterém svým hostitelům řeknete víc o sobě. Nezapomeňte přidat fotografie a rozepsat se o tom, jaké jsou vaše koníčky, jaké knihy čtete či jaký typ hudby máte rádi. A poté již můžete vyhledávat ubytovatele podle města, kam se chystáte. Pokud vás některý z nich zaujme, napište mu žádost.

V žádosti napište osobní zprávu, proč chcete zůstat zrovna u tohoto člověka.

Neosobní zprávy typu: „Čau, jsem Pavel a tvůj bejvák se mi hodí, protože bydlíš hned u nádraží.“ budou zřejmě přečteny s nechápavým výrazem hostitele a vzápětí promptně smazány. Protože hostů je mnohem víc než hostitelů, doporučujeme žádostí napsat alespoň třicet, abyste zvýšili své šance.

Tip! Až se vám podaří sehnat lákavé bydlení v cizině, pořiďte si i cenově atraktivní cestovní pojištění. U nás jej máte za pouhých 7 Kč/den.

Housesitting

Představte si dům u moře, který na určitý čas patří pouze vám a vaší rodině. Není to utopie, tento typ bydlení skutečně můžete získat díky systému zvanému housesitting.

Jedná se o bydlení v úplně prázdných domech majitelů, kteří zrovna odjeli na dovolenou. A protože v dnešní době ani kuře zadarmo nehrabe, budou za to od vás něco chtít. Většinou jim výměnou za bydlení zdarma hlídáte domácí mazlíčky, zaléváte květiny na zahradě či se jim nějakým způsobem staráte o domácnost v době jejich nepřítomnosti.

Nejvíce nabídek naleznete na Trustedhousesitters.com, kde každý den přibývají nové inzeráty. Zkusit rovněž můžete Housecareers.com. Jak tyto servery fungují? Vytvoříte si profil, kde o sobě napíšete informace (nejvíce pozornosti majitelé domů věnují samozřejmě údajům o tom, zda máte zkušenost se zvířaty, jaké umíte domácí práce, apod.) Poté zaplatíte poplatek, který se pohybuje kolem 2400 Kč za rok členství na webové stránce. (Poplatek zaplatíte jednou, přičemž cestovat může celá vaše rodina. A dát 2400 Kč za bydlení pro celou rodinu je částka, kterou běžně v katalogu cestovních kanceláře nenajdete).

Poplatek je určen k tomu, aby měli majitelé jistotu, že skutečně přijedete.

Když už člověk totiž zaplatí, existuje vyšší šance, že skutečně přijede a nenechá majitele a jeho psy/kočky/zahrádku ve štychu. A 2400 Kč je jen zlomek ceny, který byste běžně zaplatili za bydlení v běžném hotelu.

Výhodou tohoto systému je, že neurčuje, kolik nocí smíte v daném bydlení strávit – doba záleží na typu inzerátu, který na stránce najdete. Můžete najít nabídky bydlení na týden, nebo klidně na měsíc.

Pokud někdo odpoví kladně, můžete začít balit kufry a vydat se vstříc originální dovolené, která se možná stane tou nejlepší ve vašem životě.